Skip til primært indhold

Signe skal hjælpe de mest udsatte patienter

Siden årsskiftet har Signe Koba været ansat som den allerførste socialsygeplejerske på Sygehus Lillebælt. Hun skal hjælpe udsatte borgere på sygehuset - og finde vigtige lavpraktiske løsninger.

- Nogle gange er man nødt til at tænke ud af boksen og finde en lavpraktisk løsning, der gør, at der kommer ro på situationen, så patienten kan blive behandlet.

Sådan siger Signe Koba, der den 1. januar begyndte i en nyoprettet stilling som socialsygeplejerske på Sygehus Lillebælt, og som er ansat til at støtte udsatte borgere, der er i behandling på sygehuset. Det kan være hjemløse, psykisk sårbare eller mennesker, der har brug for alkohol eller stoffer til at komme igennem dagen - og som ofte har svært ved at begå sig i sundhedsvæsenet. Det kan få den alvorlige betydning, at borgeren, som har mange andre udfordringer at slås med, ikke får den optimale behandling, som en sygdom eller skade ellers kræver.

Som den allerførste socialsygeplejerske på Sygehus Lillebælt skal Signe Koba - i overført betydning - tage den udsatte borger i hånden og hjælpe vedkommende under behandlingsforløbet, hvis der er behov for det. Ligesom hun skal være med til at sikre, at der er et form for sikkerhedsnet til den udsatte, når han eller hun bliver udskrevet fra sygehuset. Det kan ske gennem et samarbejde med borgerens hjemkommune eller et forsorgshjem, hvor vedkommende midlertidigt kan bo.
- Mit arbejde er at sikre kvaliteten af de her behandlingsforløb - hele vejen igennem. Jeg skal være med til at sørge for, at den udsatte får den relevante behandling ud fra, hvad han eller hun reelt kan honorere. Og jeg kan efterfølgende lægge en plan, så vi har noget at læne os op af næste gang, borgeren bliver indlagt, fortæller hun.

Patient tænker på hunden

38-årige Signe Koba er uddannet sygeplejerske, har arbejdet i psykiatrien og har en fortid som både gadesygeplejerske i Vejle - og som socialsygeplejerske på sygehuset i Horsens. Hun har samtidig en master i narkotika- og alkoholindsatser og har i det hele taget en stor erfaring i at arbejde med udsatte borgere.

- Det er meget, meget sårbart at være så udsat, som de her patienter er. Og derfor kræver de ofte en særlig ekspertise, fortæller hun.

Et eksempel på en situation, hvor hun kan gøre en lille, men vigtig forskel, er et tilfælde, hvor hun bliver kaldt til en afdeling, fordi en hjemløs borger, der netop er blevet indlagt med en infektion, er dybt frustreret og pludselig vil forlade sygehuset igen. Det viser sig, at manden kun vil blive på sygehuset, hvis nogen tager sig af hans hund og sikrer sig, at den får hundemad. Signe Koba kan i det tilfælde - helt lavpraktisk - sørge for, at der er bliver taget hånd om hunden, og det får patienten til at falde ned, så kan han få den rette, vigtige behandling.
- Den udsatte skal ikke have særbehandling. Men vi skal forsøge at finde lavpraktiske løsninger på de problemer, der ellers risikerer at gøre patienten alvorligt syg, fordi han ikke vil samarbejde, så infektionen spreder sig i kroppen. Det er vigtigt, og det kræver ofte, at jeg gør noget utraditionelt, som vi normalt ikke har tid og ressourcer til - og viden om - på sygehuset, siger hun.

Kender mange patienter på forhånd

Signe Koba fortæller, at hendes forhåndskendskab til mange udsatte fra arbejdet som gadesygeplejerske har en betydning i dagligdagen på sygehuset.
- Ofte kender jeg patienten på forhånd og ved, hvilke problemer han eller hun har, eller også kan jeg ringe til én i mit netværk, der kender vedkommende. På den måde kan vi være et skridt foran, fordi vi ved, hvilke udfordringer, der kan opstå, forklarer hun.

I de kommende måneder vil Signe Koba have sin daglige gang på sygehusene i både Kolding og Vejle. Til april bliver én socialsygeplejerske til to, når hun får en kollega, der herefter primært vil opholde sig i Kolding, mens hun herefter selv - fortsat - vil arbejde i både Kolding og Vejle.
- Jeg tror ikke på, at jeg som en anden Florence Nightingale kan lave et “kvik-fix”, hvor jeg redder alle udsatte mennesker ud af deres situation. Men jeg kan hjælpe dem og sætte et realistisk mål for, hvad der kan lade sig gøre, forklarer hun.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V