Skip til primært indhold

Ultralyd gør det nemmere at tage blodprøver

På Kolding Sygehus er det blevet nemmere for bioanalytikerne at tage blodprøver, der ellers er svære at tage. Ultralyd sparer patienter og personale for en masse ventetid.

Sygeplejerske bruger ultralydsscanner på patients arm

Den lille scanner-skærm, som personalet bruger, er på størrelse med en iPad.

På EKG og Blodprøver på Kolding og Vejle Sygehus har de fået et nyt hjælpemiddel til blodprøvetagning – en ultralydsscanner. Scanneren er ikke meget større end en iPad, men det er en stor hjælp. Den hjælper personalet med at tage blodprøver på patienter eller mennesker, der kan være svære at stikke. Det kan være tidligere narkomaner eller kemopatienter, hvor årerne kan være svære at finde.
- Tidligere, når der kom patienter, der var svære at stikke, havde vi en procedure med at ringe til Bedøvelse og Intensiv og bede dem om at komme og hjælpe. De har i forvejen ultralydsscannere til at hjælpe med anlæggelse af venekateter og svære prøvetagninger. Men problemet var og er, at de hjælper mange forskellige afdelinger i huset, så nogle gange har vi skullet vente længe på dem. Så havde vi en patient, der sad og ventede i et af vores prøvetagningsrum, så vi ikke kunne bruge det rum. Der kunne godt gå en time til halvanden, før hjælpen kom. Så der var en del unødvendig spildtid for patienterne, siger afdelingsbioanalytiker i EKG og Blodprøver, Jane Brøchner Volstrup, der har stået for projektet sammen med kollegaen Susan Boye Nørregaard.

Win-win for alle parter

Der var meget koordinering og ventetid i processen, og patienten ville måske også blive forstyrret mere end én gang, og det skabte utryghed for patienterne, når de skulle stikkes flere gange. Derfor vakte det begejstring hos bioanalytikerne, da der blev fundet penge til indkøb af deres egen ultralydsscanner.

Overlæge fra Bedøvelse og Intensiv, Dennis Köhler, trådte hurtigt til som lærer, så de var selvkørende på ingen tid. Han underviste fire udvalgte superbrugere i brugen af scanneren. De var meget hurtigt selvkørende, og kan nu undervise de andre medarbejdere i afdelingen.
- Det er virkelig godt for patienten. Vi venter ikke mere, og vi forsøger heller ikke selv med blodprøven tredje gang. Vi tyer meget hurtigere til ultralydsscanneren, så patienten ikke skal vente så længe. Og så siger de på Bedøvelse og Intensiv, at det har lettet arbejdsbyrden hos dem. De skulle jo passe denne opgave ind sammen med resten af deres arbejdsopgaver. Og vi er jo bare glade for, at vi ikke skal vente mere. Så det er simpelthen så meget win-win for alle parter, siger Jane Brøchner Volstrup.

Ultralyd har lettet arbejdet for afdelingen

Ultralydsscanneren har altså vist sig at være en rigtig god investering for afdelingen. Faktisk har det medført, at det nu er bioanalytikerne, der kan hjælpe til ude på sygehuset i stedet for selv at tilkalde hjælp. Jane Brøchner Volstrup har da også svært ved at skjule sin begejstring.
- Vores flow forstyrres ikke hverken på sengeafdelinger eller i ambulatoriet, hvor vi hurtigt kan komme videre. Tidligere forsøgte vi flere gange eller fik en kollega til at prøve, fordi vi vidste, hvilket bøvl det skabte for både dem og os, når vi skulle have fat på Bedøvelse og Intensiv. Og hvis en af vores kolleger, som tager blodprøver, ude i huset har en, der er svær at stikke, så ringer de bare ned til os nu. Så finder vi en her i afdelingen, der kan komme op og hjælpe dem. Så vi hjælper faktisk rundt i hele huset nu, hvor vi kan, siger afdelingsbioanalytikeren.

Kollegerne på Vejle Sygehus har taget ultralydsvejledt prøvetagning videre. Her har Anæstesiologisk Afdeling et samarbejde med Vejle Kommune om at tage blodprøver på misbrugere og narkomaner. Det betyder, at tidligere eller nuværende stiknarkomaner bliver samlet og kommer ind på sygehuset i fælles flok, og her står personalet klar med et ganske særligt set-up til denne målgruppe.

Kontakt

APPFWU02V