Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 1. kvartal 2015pilUng forsker fra Urologisk Forskningsenhed på SLB hædret med pris i Sydafrika

Ung forsker fra Urologisk Forskningsenhed på SLB hædret med pris i Sydafrika

Læge Frederikke Eichner Christiansen har fået en prestigefyldt pris for nyrestensforskning.

På den nyligt overståede internationale kongres - Experts in Stone Disease – afholdt i Cape Town, Sydafrika fra 10.-13. december 2014, blev læge Frederikke Eichner Christiansen tildelt den prestigefyldte pris for bedste forskningspræsentation. Prisen blev givet for Frederikke Eichner Christiansens forskning vedrørende nyrestensknusning (ESWL).

Læge Frederikke Eichner, Urologisk Afdeling
Læge Frederikke Eichner Christiansen med beviset på sin flotte forskningspræsentation. Foto: Charlotte Dahl.

Frederikke Eichner Christiansen er tilknyttet Urologisk Forskningsenhed på Sygehus Lillebælt, Fredericia, som ledes af professor Palle Osther. Forskningsenheden er en del af Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet. Palle Osther fortæller, at forskningsresultaterne har afgørende betydning for, hvordan man kan individualisere nyrestensbehandling, hvilket kan føre til en mere effektiv behandling af den enkelte patient. 

- ESWL (Extracorporal Shock Wave Litotripsy) er en metode, hvor man undgår operation og i stedet for knuser sten i nyren ved hjælp af chok-bølger. Stenstumperne skal patienterne efterfølgende selv tisse ud. Behandlingen foregår ambulant på Fredericia Sygehus, som er center for nyrestensbehandling i Region Syddanmark, forklarer Palle Osther.

Målrettet nyrestens-knusning

Frederikke Eichner Christensens projekt, har netop fokuseret på, om det er muligt at påvise forskelle i de forskellige former for nyresten, for bedre at kunne målrette behandlingen og gøre den mere specifik og effektiv. Det har hun gjort ved at samle data fra patientjournaler og scanningsbilleder fra de patienter, som i løbet af de sidste tre år er blevet behandlet for nyresten på Urologisk Afdeling.

Den fremherskende teori var, at hvis nyresten fremstod inhomogene - dvs. med opklaringer inde i stenen - på en såkaldt CT-skanning, så anså man dem som nemmere at knuse. Det kunne dog ikke påvises i forskningsprojektet.
- Der er snarere tale om, at nyresten, som er homogene – uden opklaringer på CT-skanningen – knuses mere effektivt, hvilket i fremtiden kan få betydning for, hvordan man udvælger patienter med nyresten til stenknusning. Projektet fortsætter og jeg håber og satser på, at komme tilbage til Urologisk Afdeling til foråret, fortæller Frederikke Eichner Christiansen, som var med på forskningsprojektet både før og under sin halvårlige KBU-stilling på afdelingen.

I øjeblikket er Frederikke Eichner Christiansen i turnus hos en praktiserende læge, som en obligatorisk del af sin lægeuddannelse.
 


Siden er sidst opdateret 13-01-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring