Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Ny viden om børn med forstoppelse

En spørgeskemaundersøgelse blandt skolebørn i Kolding bekræfter, at mange børn døjer med afføringsproblemer. Ud af 600 børn viste 160 børn symptomer på forstoppelse.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Av min mave
Modelfoto: Charlotte Dahl.

Når pølserne står i kø, det gør ondt i maven og man ikke kan koncentrere sig eller har overskud til at lege med sine venner, så er forstoppelsen blevet så alvorlig, at barnet skal have hjælp.
Der er ikke forsket ret meget i forstoppelse hos børn i Danmark, og derfor ved man også meget lidt om, hvor udbredt problemet er.

Sygehus Lillebælts Børneafdeling i Kolding gennemførte i efteråret 2014 en spørgeskemaundersøgelse blandt 2000 skolebørn i Kolding, for at blive klogere på hyppigheden af forstoppelse. Der er kommet 601 besvarelser, og blandt dem er der 160 børn, som viste symptomer på forstoppelse. Det svarer til 7,5 procent.

Bag undersøgelsen står lægestuderende Astrid Skov Midtiby, som har været på Børneafdelingen i et år som forskningsårsstuderende – populært kaldet ”ph.d.-kravlegård”.  Hendes projekt er en udløber af læge og phd. Line Modins ”Drillemaveprojekt”.

- Til trods for at mange desværre ikke har besvaret spørgeskemaet har vi fundet rigtig mange børn med symptomer på forstoppelse. Så trods den lave svarprocent, har undersøgelsen bidraget til at belyse, at simpel forstoppelse er et stort problem for mange børn og deres familier, forklarer Astrid Skov Midtiby.
 

Forstoppelse er ikke en sygdom, men en tilstand

Børn, der lider af forstoppelse i barndommen, som ikke bliver behandlet, vil ofte få kroniske tarmproblemer som voksne. Derfor er det så vigtigt, at lære børn sunde toiletvaner og at de ikke må gå rundt og holde sig.

- 95 procent af de børn, der diagnosticeres med forstoppelse er raske. Tilstanden bunder i uhensigtsmæssige toiletvaner og adfærd. Derfor er det så vigtigt, at forældre, pædagoger, skolelærere og praktiserende læger bliver gjort opmærksomme på, hvilke symptomer de skal holde øje med, siger Line Modin, som i sit ph.d.forskningsprojekt ”Drillemave-projektet” møder mange af de børn, der mistrives og isolerer sig.

Både Astrid Skov Midtiby og Line Modin glæder sig over skolernes velvilje til at være med i projektet, og få skabt opmærksomhed på det her problem.

- Nu ved vi mere præcist, hvor mange børn der har problemet. Undersøgelsen viste også, at hver femte af de børn, som lider af forstoppelse, ikke bruger skolens toilet, fortæller Astrid Skov Midtiby.


Tilbud om scanning på skolen

Da spørgeskemaundersøgelsen var gennemført, tog Astrid Skov Midtiby i efteråret ud på de forskellige skoler, for at tilbyde at scanne de børn, hvor der var behov for yderligere undersøgelse – dem der var i en gråzone ud fra spørgeskemaet. Scanningen erstatter ikke en forundersøgelse på sygehuset, men giver et klarere billede af barnets tilstand, end dét, der var beskrevet i spørgeskemaet alene.
Astrid Skov Midtiby forsvarede sit prægraduate forskningsprojekt i fredags.

- Det har været fantastisk at få mulighed for at fordybe mig og lave forskning, som forhåbentligt kan bidrage til at udbrede viden om, denne hyppige tilstand blandt danske børn hvordan man undgår forstoppelse hos børn, siger Astrid Skov Midtiby.


Projektet er finansieret af Udviklingsrådet på Sygehus Lillebælt. Grosserer L.F. Foghts fond har bevilget penge til den mobile ultralydsscanner, som blev brugt til at tage med ud på skolerne.

 


Siden er sidst opdateret 10-03-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring