Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Kendt jordemoderordning giver tryghed

De tre jordemødre, som varetager ”kendt jordemoderordning” på Kolding Sygehus, hjælper både de kvinder, som gerne vil føde hjemme, og dem som har en traumatisk fødsel bag sig eller lider af fødselsangst.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation

I Danmark føder under én procent af kvinderne hjemme hos dem selv. I Holland, som vi på mange områder sammenligner os med, kommer 33 procent af de nye hollændere til verden i hjemlige omgivelser.
Chefjordemoder på Kolding Sygehus, Anne Uller, bekræfter, at mange flere danske kvinder sagtens kunne føde derhjemme.

- Det handler om den fødekultur man har, og i Danmark er det ikke særlig udbredt. Men hvis man har en helt ukompliceret graviditet, viser de nyeste studier, at det er ligeså sikkert at føde hjemme, som på fødeafdelingen, siger Anne Uller.

Nyfødt
På Fødeafdelingen i Kolding får de gravide, som enten vil føde hjemme, har en traumatisk fødsel bag sig eller lider af fødselsangst, tilknytning til de tre jordemødre, som varetager "kendt jordemoderordning".

Netop derfor er hun så glad for at tilbuddet ”kendt jordemoderordning” nu igen er et fuldt fungerende tilbud for de fødende i trekantsområdet. Det har ligget i dvale siden efteråret 2013, da alle tre jordemødre, som stod for ordningen, gik på barsel stort set samtidig.

- Men nu er de tilbage og vi kan allerede se, at der er en lille stigning i hjemmefødslerne. Vi har hele tiden betjent hjemmefødsler med kompetente jordemødre til alle, som har ønsket det. Med fungerende kendt jordemoderordning, vil det fremover være med en jordemoder, som man har lært at kende i graviditeten, fortæller Anne Uller.


I trygge rammer derhjemme

Kendt jordemoderordning
De tre jordemødre, som varetager "Kendt jordemoderordning" på Sygehus Lillebælts Fødeafdeling i Kolding er fra venstre Alma Kaalund, Cecilie Nissen Krause og Rikke Sundall Henningsen.

Kriterierne for at kunne føde hjemme er, at man har ét barn i maven med hovedet nedad, at graviditeten er forløbet normalt og at man ikke tidligere har født ved kejsersnit eller har kroniske sygdomme, som sukkersyge eller forhøjet blodtryk.
Den ene af de tre jordemødre, som står for ”kendt jordemoderordning” er Cecilie Nissen Krause. Hun har været med til 15 hjemmefødsler siden hun startede i ordningen.

- Alle de par jeg har født med hjemme hos dem selv, siger det samme. At udover trygheden i at føde hjemme, så forbereder parret sig selv til den kommende fødsel og gør sig selv herre over egen fødsel. Og rent praktisk skal de ikke ud og køre, men kan forblive i hjemmet og holde barsel, så snart barnet er født, hvilket også giver ro på familien, fortæller Cecilie Nissen Krause.

Hun husker særligt én af hjemmefødslerne, hvor de to ældre søskende blev hjemme fra skole, for at være med ved fødslen af deres lillebror.

- De to store piger gik ovenpå og legede, da det blev kedeligt at vente på, at fødslen for alvor gik i gang. Men de kom ned og var med til at heppe på deres mor, da hun fødte. Det var så fin en oplevelse, fordi det hele var så afslappet. Jeg havde en studerende med, så vi havde god tid til at forklare børnene, alt hvad der skete, fortæller Cecilie Nissen Krause.

Fødselsaftale giver ro

”Kendt jordemoderordning” tager sig både af hjemmefødsler, men også af kvinder med fødselsangst og tidligere traumatiske fødsler, som vælger at føde på sygehuset. De er sikret, at det er én af de tre jordemødre i ordningen, som de møder ved alle konsultationer i løbet af deres graviditet og som de også føder med. Ofte bliver der lavet en fødselsaftale, som giver ro og tager en masse bekymringer væk.
- For de her kvinder ligger der en kæmpe tryghed i, at de kender deres jordemoder. Dét at de bliver hørt, og får en plan, gør ofte at vi oplever, at det tager skrækken væk og at det ender med at de føder normalt, selvom udgangspunktet var, at de kun ville føde ved kejsersnit, fortæller Cecilie Nissen Krause.

Afdramatiserer fødslen

Kvinder med fødselsangst er typisk førstegangsfødende, som er meget bange for smerterne og alle de ubekendte faktorer, der er ved en fødsel. De har brug for særlig støtte og omsorg, og dét får de i ”Kendt jordemoderordning”.

- Vi taler meget med dem, og får afdramatiseret de skrækhistorier, mange af dem har hørt fra andre kvinder i deres omgangskreds eller på nettet. Vi gør meget ud af, at de skal hente viden fra vores hjemmeside, og at de deltager i alle de fødselsforberedelseskurser, som vi tilbyder i løbet af graviditeten, hvor vi kommer rundt om alle emner, forklarer Cecilie Nissen Krause.

De tre jordemødre i ”Kendt jordemoderordning” har cirka 180 fødsler samlet hvert år. Iblandt dem er de kvinder, som føder hjemme.
 


Siden er sidst opdateret 17-03-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring