Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 1. kvartal 2015pilUltralydsscanner giver patienter hurtigere svar

Ultralydsscanner giver patienter hurtigere svar

Medicinsk Afdeling på Kolding Sygehus har nedbragt ventetiden på at blive udredt for lidelser i skjoldbruskkirtlen fra op til ti uger til kun 14 dage, fordi de har fået deres egen ultralydsscanner. I sidste uge lærte de fra sig til 15 læger fra andre sygehuse i regionen.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Når lægerne på Medicinsk Afdeling i Kolding skal udrede en patient, som de mistænker for sygdomme i skjoldbruskkirtlen, benytter de sig af flere forskellige slags undersøgelser. Patienten bliver først set i ambulatoriet og bliver derefter ofte henvist til Nuklearmedicinsk Afdeling i Vejle og får lavet en scanning med radioaktivt sporstof. Hvis lægen mistænker at det kunne være kræft, så bliver patienten igen henvist til Vejle Sygehus, den her gang på til ultralydsscanning på Røntgenafdelingen og får taget en vævsprøve. Inden man har svar af vævsprøven og sådan et udredningsforløb er færdigt, er der ofte gået otte til ti uger.

Ultralydsscanner KS
Overlæge Hongmei Duan, bagerst, instruerer sine lægekolleger i ultralydsscanning af skjoldbruskkirtlen. Foto: Hanne Mette Poulsgaard.


Ventetiden er det værste

Men sådan er det ikke længere. Overlæge Hongmei Duan har argumenteret for, at Medicinsk Afdeling i Kolding, selv burde have en ultralydsscanner, så de hurtigere kan få udredt patienter med lidelser i skjoldbruskkirtlen. For et år siden, med afdelingsledelses opbakning, lykkedes det Hongmei Duan at søge midler og skaffe en ultralydsscanner. Det blev startskud til omlægning og effektivisering af arbejdsgangen. Nu kan patienterne få taget vævsprøve på Medicinsk Ambulatorium i Kolding medicinsk  ved første besøg og man har svaret allerede 14 dage efter. 

- Vi skal jo hele tiden sørge for at tilbyde patienterne det allerbedste og forbedre kvaliteten. Det var utilfredsstillende for os, at vores patienter skulle vente otte-ti uger på et svar. Vi ved at ventetiden er det værste for folk. Både for deres psykiske tilstand, men selvfølgelig også fordi det er vigtigt, at operere hurtigt, hvis det viser sig, at patienten har en ondartet tumor, forklarer Hongmei Duan.


Konkret læring med patienter

I sidste uge var Hongmei Duan vært for et ultralydskursus for 15 af hendes speciallæge-kolleger fra andre sygehuse i Region Syddanmark og et par stykker fra Region Hovedstaden. I samarbejde med professor på OUH, Laszlo Hedegus, som er specialist i skjoldbruskkirtel-sygdomme, lærte de både teori og praksis fra sig.

- Da jeg selv skulle lære at ultralydsscanne manglede jeg et godt kursus, så derfor har jeg nu selv stablet ét på benene. Vi var så heldige, at otte af vores patienter stillede sig til rådighed, så alle 15 læger fik mulighed for at scanne. Det var en stor succes og vi fik meget ros for, at kurset var godt arrangeret med høj faglig standard og vi havde skaffet patienter, som præsenterede typiske sygdomme i skjoldbruskkirtlen. På den måde blev det meget konkret, fortæller Hongmei Duan.
Hun overvejer nu at arrangere et ”udvidet” kursus næste år.


Siden er sidst opdateret 01-04-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring