Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 1. kvartal 2015pilKlædt på til kræft-kurset er for alle kræftpatienter i Vejle

Klædt på til kræft-kurset er for alle kræftpatienter i Vejle

Kursustilbuddet ”Klædt på til kræft” giver kræftpatienter og pårørende på Vejle Sygehus mulighed for helt uforpligtende at møde op i Kræftpatienternes Hus til rådgivning om både de store og små ting, der følger med en kræftdiagnose.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.


Hver anden onsdag står et team på tre – psykolog, præst og sygeplejerske – klar til at fortælle om alle de svære ting, der følger med en kræftdiagnose – både de store spørgsmål om liv og død og de små praktiske ting, som også kan fylde meget. Tilbuddet er helt uforpligtende og kræver ikke tilmelding. Man kan som kræftpatient med eller uden pårørende møde op i Kræftpatienternes Hus onsdage i ulige uger fra kl. 14-16.

- Der er rigtig mange ting at forholde sig til i starten af et kræftforløb.  Hele tilværelsen er vendt på hovedet på meget kort tid og vi oplever, at dem der benytter sig af tilbuddet, får god hjælp til, hvordan man kan tackle de følelsesmæssige reaktioner. Det er de ting præsten og psykologen kan bidrage med. Men det er også en konkret guide til det system, man skal lære at gebærde sig i. Hvordan er det jeg skal bruge min praktiserende læge, hvornår er det afdelingen jeg skal kontakte, hvordan er det med pensionsmæssige forhold bare for at nævne nogle, fortæller sygeplejerske Hanne Haahr.

Klædt på til kræft
På billedet ses tre af de fem fra "Klædt på til kræft" teamet: Sygeplejerske Hanne Haahr (tv), psykolog Johannes Birkild og præst Jeanette Kønig (th). Sygeplejerske Birthe Kjelde og psykolog Marianne Andersen varetager undervisningen hveranden gang, hvorimod præsten er den samme hver gang. Foto: Charlotte Dahl.


Alle kræftpatienter i Vejle er velkomne

Kurset ”Klædt på til kræft” er et tilbud til alle kræftpatienter på Vejle Sygehus om de er tilknyttet Onkologisk, Medicinsk eller Organkirurgisk Afdeling. Idéen er fostret af Patient- og Pårørenderådet, og i øjeblikket er Hanne Haahr og et af medlemmerne fra rådet rundt og besøge de forskellige afsnit, for at ”slå på tromme” for tilbuddet.

- Vi kan også rekvireres til at kigge forbi på et p-møde, hvor vi kan komme med et indlæg på 20-30 minutter for at fortælle om tilbuddet og hvad det kan. Det er dér, det starter – vi skal have personalet til at reklamere og gøre opmærksom på at vi her, når de sidder overfor patienterne, siger Hanne Haahr.
 

Præst og psykolog er et godt match

Grethe Hansen er én af de kræftpatienter, som har taget imod tilbuddet. Hun hørte om det på Mammacentret, hvor hun fik udleveret en brochure.

- Præsten og psykologen supplerede hinanden rigtig godt. Vi fik vendt nogle af de svære ting. For eksempel, hvordan man tackler omgangskredsen meget forskellige reaktioner. Præsten talte meget om følelser, og at man skal huske sig selv og ikke tro, at man kan være stærk hele tiden i forhold til sine pårørende, fortæller Grethe Hansen.

Hanne Haahr understreger, at pårørende også kan have rigtig meget gavn af at høre om de fysiske reaktioner efter en kræftbehandling.

- Det kan måske være svært som ægtefælle, at forstå at éns partner er uendelig træt i halve eller hele år efter en kræftbehandling, men det er helt normalt og derfor har de pårørende også rigtig meget gavn af at høre de her ting, understreger Hanne Haahr.

De afdelinger, der vil høre mere kan kontakte Hanne Haahr på tlf. 7940 6020.


Siden er sidst opdateret 31-03-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring