Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Sygehuskunst der giver lethed i sjælen

Naturens ro og helbredende kræfter er omdrejningspunktet for kunstneren Marianne Grønnow, der skal udsmykke den nye forhal på Kolding Sygehus. Kæmpe-blomster i aluminium og akryl vil møde patienter og pårørende, når de træder ind i den nye forhal.


Af Peter Lund Krogsøe, kommunikationskoordinator, Projktafdelingen for byggeri.


Fem blomsterbeklædte strenge spændes ud fra gulv til loft i det store atrium i den kommende forhal på Kolding Sygehus. Strengene bliver ikke mindre end 26 meter lange, og hver streng beklædes med blomster fra gulv til loft. Ikke blomster, som vi kender dem fra vindueskarmen eller blomsterbedene. Marianne Grønnows blomster er op til 1,2 meter i diameter, og så er de lavet af aluminium og farvede akrylplader.

Kunst forhal KS
Sådan ser én af Marianne Grønnows arbejdsmodeller ud.

En lethed i sjælen

Kunst er så mange ting. Det kan provokere, vække latter eller overvælde, men kunstprojektet på Kolding Sygehus kommer ikke til at råbe på opmærksomhed. Det skal skabe ro, og så skal det, ifølge kunstneren, appellere til alle sygehusets brugere.

- Lige præcis i denne sammenhæng vil jeg gerne have, at folk kan lide det. Det skal skabe nogle positive følelser, og det vil være rigtig dejligt, hvis folk får en oplevelse af lethed i sjælen, når de ser det. Jeg forestiller mig, at mange godt kan trænge til netop det, når de er på et sygehus. I hvert fald som patient eller pårørende, siger Grønnow, der beskriver roen som et af sine personlige succeskriterier.

- Jeg vil nødig bestemme, hvad folk skal opleve, men jeg håber, at det frem for alt vil skabe noget ro og noget harmoni for de mennesker, der kommer her. De får et sted at vende blikket hen, hvor de kan rejse med blikket og med farverne og blive beroliget af værkets harmoniske bevægelse.


Naturen som omdrejningspunkt

- Jeg har forholdt mig meget til naturen og den ro, naturen kan give, når man opholder sig i den. Det er det, jeg altid arbejder med. Der er altid en reference til naturen, og jeg vender altid tilbage til at beskrive og bearbejde naturen, fortæller Marianne Grønnow, som mener, at naturen kan skabe ro og dermed få en helbredende effekt:

- Det er noget personligt for mig. Jeg mener, at det er godt for sjælen at have med naturen at gøre. Jeg tror på, at naturen har en helbredende effekt, og det har helt klart spillet en rolle. Endda meget konkret.
Det er jo en slags blomsterformationer, som – når de bevæger sig – vil glide ind og ud af hinandens bane. Så de hele tiden laver nye billeder. Farverne vil blande sig med hinanden, og der er noget aluminium, der vil spejle sig på væggene. Folk vil forhåbentlig også fornemme, at det afspejler den skønhed, man finder i naturen.

Marianne Grønnow Kunstner
Marianne Grønnow. Foto: Lisbeth Holten.


Stort at arbejde et sted, hvor man arbejder med helbredelse

Marianne Grønnow har udstillet mange værker og mange steder, men opgaven på Kolding Sygehus ser hun alligevel som noget ganske særligt. Ikke mindst fordi kunsten skal udfylde et rum, der endnu ikke er færdigbygget. Marianne har derfor kun haft tegningerne at forholde sig til, men det har hun taget som en spændende udfordring:

- Det er da helt vildt abstrakt, men både på godt og ondt. Hvis man får præsenteret et rum, der allerede er der, så er det jo meget bundet, men hvis man får præsenteret et rum, der slet ikke er der, så er det temmelig kompliceret. Jeg har været meget afhængig af de arkitekttegninger, jeg har fået. Og så har jeg lavet ufattelig mange små modeller af det, jeg skal lave, forklarer Grønnow, der nyder muligheden for at lave kunst til et sygehus:

- Jeg synes, det er fantastisk at arbejde et sted, hvor man arbejder med at helbrede mennesker. Det synes jeg faktisk er stort. Og så er det også stort – sådan helt bogstaveligt. Det er ikke hver dag, jeg får mulighed for at lave noget, der går 26 meter op i luften.

Spørgsmål vedrørende kunsten i det nye sygehusbyggeri kan rettes til Klaus Hede, projektleder i Projektafdelingen for byggeri, tlf. 7636 2985.

Sygehusbyggeriet i Kolding kan følges både på Facebook og på Instagram. 


Siden er sidst opdateret 05-05-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring