Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 2. kvartal 2015pilRegion Syddanmark tager kontakt til brugere af ASV-apparater

Region Syddanmark tager kontakt til brugere af ASV-apparater

Region Syddanmark har valgt at tage kontakt til søvnapnø-patienter, der benytter sig af de såkaldte ASV-apparater. Producenten af apparatet har oplyst, at der for søvnapnø-patienter med hjertesvigt er mistanke om en øget dødelighed ved brugen.

Derfor vil det, indtil eventuelle risici er ordentligt afdækket, kun være specialister fra Respirationscenter Syd, der kan udlevere apparater til nye patienter.
Patienter, der lider af søvnapnø, og som bliver behandlet med et såkaldt ASV-apparat (Adaptiv ServoVentilation) vil i den kommende tid blive kontaktet af de sygehuse, der varetager patienternes behandling.

ASV-behandling består af en særlig maske, der skaber overtryk i luftvejene og tilpasser sig til patientens egen vejrtrækning. Behandlingen med trykmasken reducerer presset på pulsårer og hjerte.
Producenten af apparatet oplyser, at der muligvis kan være en øget dødelighed for patienter med hjertesvigt.
Oplysningerne har fået regionens sygehuse til at orientere patienterne.


Samtaler til patienter med hjertesvigt


Patienter med hjertesvigt, hvor der muligvis kan være en øget risiko, vil blive kontaktet telefonisk af en læge, hvor de informeres om risikoen. Lægen og patienten vil sammen planlægge det fremtidige behandlingsforløb.

Patienter uden hjertesvigt får brev

Patienter, der modtager behandling med ASV-apparatet, men som ikke lider af hjertesvigt, vil modtage et orienteringsbrev fra Region Syddanmark. 

Begge patientgrupper kan selv henvende sig til det sygehus, de bliver behandlet på, hvis de har spørgsmål eller føler sig utrygge:

• Søvnapnø Center Fredericia, Lungemedicinsk Ambulatorium, Fredericia Sygehus
Patienter kan ringe mellem 08.00 og kl. 15.00 på telefonnummer: 76 23 70 88.

• Søvnklinikken i Nyborg, Svendborg Sygehus
Patienter kan ringe mellem 12.30 og 14.30 på telefonnummer: 63 31 29 09.

• Søvnklinikken, Sønderborg Sygehus
Patienter kan ringe mellem 08.00 og kl. 15.00 på telefonnummer: 79 97 57 00.

Der benyttes flere typer af respirationsudstyr i Region Syddanmark, så det er ikke alle syddanske søvnpatienter, der vil modtage brev fra regionens sygehuse.


Pårørende til afdøde patienter bliver også kontaktet

Sygehusene vil også kontakte pårørende til afdøde patienter, der har modtaget ASV-behandling, og som har indikationer på hjertesvigt. Selvom, der på nuværende tidspunkt er stor usikkerhed om, undersøgelsens resultater og apparaternes effekt, vil de pårørende blive orienteret om deres klagemuligheder.

Region Syddanmark begrænser adgangen til ASV-apparater
Indtil risikoen er ordentligt afdækket, vil det kun være specialister fra Respirationscenter Syd, der vil kunne udlevere ASV-apparater til nye patienter.

Det vil kun være patienter, der har helt særlige behov, der vil kunne modtage et ASV-apparat, og kun efter grundig vurdering af en specialist.

Region Syddanmark estimerer, at der i alt er cirka 1.500 søvnapnø-patienter, der modtager behandling med ASV-apparatet. Regionen vurderer, at omkring ti procent af disse lider af hjertesvigt.

 


Siden er sidst opdateret 27-05-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring