Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Store flyttedag i laboratoriet

På mandag 17. august er det den helt store flyttedag i laboratoriet. Den specialiserede del af blodbanken flytter fra Vejle til Kolding og hele laboratoriet i Kolding flytter fra blok 4 til blok 20. Laboratorierne i Vejle og Kolding er også klar til at tage deres nye udstyr i brug, som er næsten fuldautomatiseret. Udstyret har stor analysekapacitet og der er betydelige besparelser på analysepriserne.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.


Som en del af en samlet strategi for Sygehus Lillebælt, hvor Kolding er akutsygehus, flytter blodbankens specialanalyser nu fra Vejle Sygehus til Kolding Sygehus. Det giver en bedre betjening af de afdelinger, som med meget kort varsel har brug for store mængder blod.

- Vi flytter specialanalyserne og tilhørende kompetencer for mere optimalt at kunne servicere akutsygehuset. Når Akutafdelingen for eksempel står med svært tilskadekomne trafikofre, som har mistet meget blod eller en patient med en bristet udposning på hovedpulsåren, så er det praktisk at specialanalyserne og kompetencerne findes her.

Men det kommer ikke til at forringe betjeningen af de andre kliniske afdelinger, og der vil blive ved med at være blodbank i Vejle til den almindelige betjening af afdelingerne her, hvor særligt Onkologisk Afdeling og Hæmatologisk Afdeling bruger meget blod, men sjældent ”her-og-nu”.

- Når der bliver behov for de specielle analyser i Vejle, kan det planlægges, at analyserne sendes til Kolding, forklarer ledende bioanalytiker Dorthe Elkjær Nielsen.

Fuldautomatisk labudstyr
Det nye fuldautomatiske laboratorie i Kolding kan analysere blodprøver væsentligt hurtigere end det gamle system. Foto: Jørgen Pagh.


Stadig blodbank i Vejle

Blodbanken i Vejle vil fortsat kunne lave blodtypebestemmelse, BAC-test og BF-test og udlevere blod til transfusion. I de sjældne tilfælde, hvor der er behov for særlige undertyper og antistoffer, er det nødvendigt at det sker i Kolding.

- Det svarer til, at Kolding de sidste mange år har fået det lavet i Vejle. Det kan give en lidt længere svartid eller leveringstid, hvilket ikke bør give problemer, da det er meget sjældent at afdelingerne i Vejle har akut behov for blod. Behovet er betydeligt større på Kolding Sygehus og det er ikke hensigtsmæssigt at opretholde to beredskaber, forklarer Dorthe Elkjær Nielsen.

Fredericia sygehus lukker først i 2016, men nogle af medarbejderne på laboratoriet flytter med til det nye laboratorium i Kolding allerede i august 2015.

- Vi flytter nogle funktioner, for eksempel praksisprøver, fra Fredericia til Kolding allerede i 2015, men Fredericia vil stadig blive betjent lige så godt som nu frem til lukningen, garanterer Dorthe Elkjær Nielsen.

Hav tålmod - alt er nyt


Dorthe Elkjær Nielsen opfordrer til at alle medarbejdere er opmærksomme på, at dels er der kommet nye medarbejdere til, Kolding har overtaget blodbanksfunktionen, og fået masser af nyt udstyr som personalet ikke er trænet på endnu, eller kun lige har snust til.
- Vi forlader udstyr som har været i brug i op til 15 år, og tager noget helt nyt i brug. Så bær over og hav tålmodighed med personalet – de kæmper en brav kamp for at holde trit med alle forandringerne i dette projekt, og tag godt imod de nye, som lige skal lære, at finde rundt, siger Dorthe Elkjær Nielsen.

Du finder alle de praktiske oplysninger og tidsplaner under Patientsikker Drift

 

Fakta om det nye laboratorie
 


• Laboratoriet  hvor analyseringen foregår, placeres i Blok 20, plan 2  (tidligere Køkken) Flytningen foregår fra uge 33 – 37.
• Ambulant prøvetagning forbliver i Blok 4, plan 2  - hvor vi er nu.
• Prøvetagerne (runde /Ej runde) flytter til Blok 5, plan 1. Det har fået navnetLab-torvet og blev taget i brug tirsdag d. 11. august. Her centralt under sygehuset, er der indrettet en ”Lande – plads” til prøvetagerne, som dermed er fysisk adskilt fra Laboratoriet og vores ambulante prøvetagning.

 


Siden er sidst opdateret 12-08-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring