Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Patologisk Afdeling fejrede 50 års jubilæum

Klinisk Patologisk Afdeling fejrede i torsdags afdelingens 50 års jubilæum. Det blev en dag fyldt med tilbageblik og anekdoter fra en svunden tid, men også med fokus på udvikling og visioner for fremtiden. Patologien har udviklet sig fra mest at være et obduktionsspeciale til i dag at være en hovedfunktion på sygehuset i diagnosticering af kræft.

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Klinisk Patologisk Afdeling i Vejle håndterer 90.000 prøver om året, og afdelingen har en nøglerolle i behandlingen af kræftpatienter. Det er først når patologerne har kigget på en tumor at onkologerne ved, hvilken behandling patienten skal have.

Afdelingen blev etableret helt beskedent for 50 år siden med én patolog, dengang var titlen prosector, og en sekretær, som også kunne gå til hånde med at lave analyser. Dengang fyldte dét at obducere rigtig meget, og vævsprøver mindre. I dag er det lige omvendt.

- Vi har 90.000 prøver og 30 obduktioner om året, og det vi laver er meget mere komplekst i dag. Dengang handlede det mere om at få konstateret om der var kræft. I dag stilles alle kræftdiagnoser på patologisk afdeling og alt bliver verificeret ved enten vævs- eller celleprøver. Vi laver også i stigende omfang supplerende undersøgelser, der kan sige noget om hvilken behandling skal den enkelte patient have, om det så er lungekræft, tarmkræft eller brystkræft. Der har man i den grad brug for patologien, der har vi en nøgleposition, forklarer ledende overlæge Marianne Waldstrøm.

Patologi 50 års jubilæum
Der var blevet specialdesignet t-shirts til Klinisk Patologisk Afdelings 50 års jubilæum, hvor essensen af deres arbejde var blevet trykt "patientens væv og celler - det er dét, der tæller". Her overrækker Marianne Waldstrøm én af slagsen til administrerende direktør Dorthe Crüger.

Fra hønsestrik i pauserne til højt tempo

Jubilæet blev fejret på Haraldskær lidt uden for Vejle, hvor 52 ud af afdelingens 60 ansatte deltog. Nogle af medarbejderne har været der i 40 år, og der blev fortalt anekdoter fra dengang, hvor der både var tid til at strikke hønsestrik, spille kort og ryge i pauserne. I mange år var det det samme man lavede år efter år. Teknikkerne udviklede sig ikke ret meget, men de sidste 10 år er det gået meget stærkt.

- Det er vores udfordring i dag, at vi hele tiden skal følge med og omstille os til ny teknologi og nye metoder. Vi får mere og mere apparatur, som er automatiseret og ikke mindst er det vi gør ved de enkelte prøver stadig mere kompleks. Men der er stadigvæk et håndværk, både for bioanalytikere, som skærer og farver vævsprøver, og for patologerne, som mikroskoperer, fortæller Marianne Waldstrøm. Hertil kommer så de avancerede molekylære analyser, som har holdt sit indtog i patologien og som sammen med det vi ser i mikroskopet, skal samles til et svar til klinikerne.

Det er mesterlære

Ved jubilæet holdt Dorthe Crüger, Sygehus Lillebælts administrerende direktør, tale om Patologisk Afdeling som en vigtig brik i Kræftpatienternes Sygehus. Og hun gjorde sig tanker om, hvordan afdelingen i fremtiden skal inddrage patienterne mere i de processer, de er en del af.
Også overlæge i Onkologisk Afdeling, Lars Henrik Jensen, kom med et indlæg, hvor han illustrerede, hvor vigtig Patologisk Afdeling er for ham og hans kolleger. Onkologerne kan scanne, tage blodprøver og røntgen, men de ved ikke hvilken behandling patienten skal have, før de får svaret fra patologerne.

- Der er også brug for os i morgen. Selvom den digitale og molekylære udvikling går stærkt og giver os redskaber der hjælper os, fx i screening for livmoderhalskræft, så er der stadig brug for patologer, til at kigge på kræftcellerne – hvilken type, prognose og hvilken behandling skal der til. Det kræver stor viden og det tager mange år at blive rigtig god til det her. Det er et visuelt speciale, hvor vi omsætter dét, vi ser, og kobler det sammen med data og en masse andre undersøgelser. Det er fortsat mesterlære, samtidig med at der stilles store krav til at kunne håndtere og samle mange data, understreger Marianne Waldstrøm.


Siden er sidst opdateret 07-09-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring