Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 4. kvartal 2015pilEpokegørende kræftbehandling er snart på markedet

Epokegørende kræftbehandling er snart på markedet

Antistoffet til behandling af knoglemarvskræft, Daratumumab, forventes på markedet i USA i år og Europa næste år. Udviklingen af den epokegørende nye medicin startede på Hæmatologisk Afdeling på Vejle Sygehus i 2007, som var de første i verden, der begyndte at teste den nye behandling.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.


Det nye antistof Daratumumab er ’big news’ blandt læger og forskere over hele verden i øjeblikket. Der er tale om et internationalt gennembrud og et helt nyt behandlingsprincip, som betyder at patienter med knoglemarvskræft lever længere med god livskvalitet og med meget små bivirkninger.

Overlæge og professor i hæmatologi på Vejle Sygehus, Torben Plesner, tør endnu ikke at sige, at det er muligt helt at helbrede patienter med knoglemarvskræft. Men han vil godt sige, at optimismen er stor.

- Vi har patienter, hvor vi ikke længere kan spore sygdommen.  Vi tør endnu ikke sige, at de er helbredt, men vi tør godt være optimistiske, siger Torben Plesner.

Torben Plesner
Karsten Edal har fået behandling med Daratumumab siden juni 2014. Her får han en snak med overlæge Torben Plesner om, hvordan han har det. Karsten er én af de patienter, hvor sygdommen ikke længere kan spores.


For den erfarne overlæge er det et stort privilegium, at have været med fra den helt spæde start, da Hæmatologisk Afdeling begyndte at samarbejde med den dansk/hollandske biotec-virksomhed Genmab i 2007 og lavede de første kliniske forsøg.

- For en læge er det ’once in a lifetime’ at være med til at udvikle en behandling, som bliver så gigantisk. Det er noget man oplever én gang, hvis man er meget heldig, siger Torben Plesner.


Spalteplads i verdens førende medicinske tidsskrift

Han sidder med den nyeste udgave af verdens førende medicinske tidsskrift foran sig, The New England Journal of Medicine, hvor den artikel om Daratumumab er trykt, som han og flere andre kolleger fra afdelingen, er medforfattere på. Oveni hatten er udviklingen af den nye behandling også emnet på lederpladsen i det prestigefyldte tidsskrift.

- Den meget spændende historie for patienterne er, at her har vi et helt nyt behandlingsprincip, som rammer kræftcellerne på en helt ny måde. Det er et ekstra våben i krigen mod de her kræftceller, så når vi lægger alle våbnene sammen har vi en meget stærkere behandling, forklarer Torben Plesner.


Genmab var tæt på bankerot

Det allervigtigste for Torben Plesner og hans afdeling er, at de nu kan tilbyde patienterne en ny epokegørende behandling. Men samtidig har det også været en meget spændende rejse at samarbejde med et lille biotec firma, som GenMab var for otte år siden, og følge den eksplosive udvikling, de har været igennem.

Men faktisk var det faretruende tæt på at GenMab gik fallit. Det lille biotec-firma var så tæt på bankerot, som man kan komme, men troede stadig på at Daratumumab var værd at satse på. Det viste sig i den grad at holde stik. Da de første lovende resultater forelå og viste, at der næsten ingen bivirkninger er ved det nye præparat, købte den multinationale medicinalproducent Jansen købt sig ind, og har med sine store ressourcer sat turbo på udviklingen af stoffet, som forventes at komme på det amerikanske marked i år, og på det europæiske næste år.


Ligesom at se et barn vokse op


På femte sal på Vejle Sygehus sidder Torben Plesner og glæder sig over, at den til tider bumlede og besværlige rejse med GenMab igennem otte år, er endt med et så revolutionerende produkt til at behandle patienter med knoglemarvskræft.

- Jeg tænker på det på den måde, at det er ligesom at få børn. De er jo ikke dine, de vokser op og flytter hjemmefra. Det er ligesom at have haft en baby, at være en del af det her fase 1 forsøg. Man ser det vokse og få sit eget liv. Det er og har været et stort privilegium at være med ved fødslen og se det vokse, understreger Torben Plesner.
 


Siden er sidst opdateret 06-10-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring