Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 4. kvartal 2015pilHvis man ikke er dødssyg, er det dødssygt at ligge i en hospitalsseng

Hvis man ikke er dødssyg, er det dødssygt at ligge i en hospitalsseng

På Infektionsmedicinsk Afdeling i Kolding tager patienterne i stor stil imod tilbuddet om at blive daghospitalspatienter. Langt de fleste patienter vil helst være derhjemme, og blot komme på sygehuset for at få deres behandling.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Patienter som er raske nok til at blive udskrevet, men som stadig skal have for eksempel antibiotika i drop, tager rigtig godt imod daghospitalstilbuddet, som Infektionsmedicinsk Afdeling på Kolding Sygehus startede for knapt et år siden. Det betyder nemlig, at patienten ikke skal være indlagt, men er hjemme hos sig selv og blot kommer ind og får behandlingen og så tager hjem igen.

- Mange vil helst undgå at skulle sove i en hospitalsseng, og vi hører også fra patienterne, at de føler sig mindre syge, når de har deres eget tøj på og ikke er indlagte, fortæller afdelingssygeplejerske Heidi Nordahl Jensen.

Heidi Nordahl Jensen, afd.sygeplejerske Medicinsk Amb. Kolding
Afdelingssygeplejerske Heidi Nordahl Jensen ser et stort potentiale i daghospitalet i forhold til at kunne tilbyde patienterne mere fleksibel og individuel behandling og pleje.

Sammen med overlæge Jacob Søholm har hun fået etableret daghospitalet i første omgang kun for infektionsmedicinske patienter. Men de ser et stort potentiale i hele medicinsk afdeling og generelt på hele sygehuset.

- Hvis man ikke er dødssyg er det dødssygt at ligge i en hospitalsseng. Folk som skal have antibiotika ind i blodårerne, kan samtidig godt sove derhjemme, så de ikke skal ligge på en firesengsstue og føles sig syge i hospitalstøj, siger overlæge Jacob Søholm.


Jeg ville blive rastløs af at ligge i en seng


Poul Erik Nielsen er én af de patienter, som er tilknyttet daghospitalet. På grund af en byld i den ene lunge, fik han igennem et par måneder antibiotika via drop én gang om dagen. Herefter blev det til kontroller en-to gange om ugen, som foregik på både pr. telefon og fysisk fremmøde. Det har fungeret rigtig godt for Poul Erik.

- Det har været helt perfekt at komme op til sådan nogle søde, vidende og  smilende mennesker, og det er herligt, at det er de samme mennesker, man møder hver gang. Antibiotikaen skal jo bare virke – det gør det ligeså godt derhjemme. I min situation ville det være helt omsonst at optage en seng, og jeg ville blive rastløs af, at ligge dér. Jeg kan kraftigt anbefale daghospitalet, fortæller Poul Erik Nielsen fra hjemmet i Kolding.


Føler sig hurtigere friske

Sygeplejerske Mie Rønnebæk har været med fra opstarten af daghospitalet og hun ser store fordele – både for patienter og personale. Hun er det kendte ansigt, som mange patienter er glade for.
- Vi får mange positive tilbagemeldinger fra patienter, som er glade for at de kan slippe for at være indlagte, men stadig være i trygge rammer og møde det samme personale fra gang til gang. Jeg hører fra mange patienter, at de føler at de bliver hurtigere friske, fortæller Mie Rønnebæk.
I hverdagene er der typisk mellem seks og otte patienter i daghospitalet.

Daghospital KS Mie Rønnebæk
Daghospitalet består af et enkelt rum, som er placeret i Infektionsmedicinsk sengeafdeling.  Her viser sygeplejerske Mie Rønnebæk  vej.

Behandling når det passer patienterne

Daghospitalet er konstrueret sådan, at det både er personale fra det infektionsmedicinske ambulatorium -og sengeafdeling, som passer patienterne. Det giver en større fleksibilitet, så en kontrol eller en behandling med for eksempel antibiotika i drop kan foregå klokken 18 om aftenen, og ikke nødvendigvis indenfor ambulatoriets faste åbningstid fra 7.30-15.30.

- Vi ser mange muligheder for at tilbyde det her til resten af specialerne i medicinsk afdeling og sågar i resten af sygehuset, så de kan komme ind, når de har tid. Det er en del af den pallette af muligheder, vi gerne vil give vores patienter, som også tæller Skypekonsultationer. Det handler om, at give patienterne mere fleksibel og individuel behandling og pleje, siger afdelingssygeplejerske i Medicinsk Ambulatorium, Heidi Nordahl Jensen.

Tæt opfølgning og effektiv kontrol

Overlæge Jacob Søholm oplever, at patienterne i høj grad tager godt imod tilbuddet om at blive udskrevet tidligere og så i stedet være daghospitalspatient.

-  Langt de fleste patienter vil helst være derhjemme og derfor takker langt de fleste ja. Vi vurderer hver gang om det er realistisk – hvis de bor 50 kilometer væk og skal køre frem og tilbage to gange om dagen, giver det måske ikke så meget mening, og så bliver de her selvfølgelig. Men jeg hører fra patienterne, at de føler sig trygge ved at være udskrevet, men med visheden om at de kan ringe til os og at vi sørger vi tæt opfølgning og effektiv kontrol, fortæller Jacob Søholm.


Siden er sidst opdateret 27-10-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring