Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Tigerspring i Laboratoriet

Med små eldrevne biler, der kører rundt i et fuldautomatisk analysesystem, har sygehusets laboratorium taget et teknologisk tigerspring, som både vil forbedre svartiderne for blodprøver, forbedre patientsikkerheden og forbedre arbejdsmiljøet.

Af Sanne Safarkhanlou, kommunikationsrådgiver, Region Syddanmark.

Den lille bil blinker grønt, mens den kører frem i sin bane. Standser op. Holder tilbage for en anden bil, der skal hurtigt forbi. Krydser spor. Fortsætter videre til stationen, hvor lasten undersøges.

Umiddelbart minder den store hvide konstruktion om en overdimensioneret BRIO-bane fra en fjern fremtid. Og det er det på sin vis også. Bortset fra, at det ikke er leg. For det er en blodprøve, den lille bil fragter rundt fra analysestation til analysestation. Og det gør den med præcision og disciplin.

Kun få prøver håndteres manuelt

 

Den lille bil er en af flere hundrede, der har fået fast arbejde i det splinternye laboratorium på sygehuset i Kolding. Her vil bilerne dagligt komme til at fragte op til 8000 prøveglas med blod rundt i det fuldautomatiske analysesystem, der har kostet omkring 23 millioner kroner.

De fleste blodprøver vil – når systemet er helt oppe at køre – blive analyseret uden at være i menneskehænder. Det betyder bl.a., at sikkerheden omkring prøverne vil blive forbedret:

- Det er virkelig et teknologisk tigerspring, vi tager i det nye laboratorium. Fremover er det kun i særlige tilfælde, at medarbejderne skal håndtere prøverne manuelt – altså i de tilfælde, hvor teknikken ikke rækker af sig selv, og det bliver fagligt udfordrende og interessant, siger Dorthe Elkjær Nielsen, der leder laboratoriet.

Blodprøve

Kortere svartider på blodprøver

Dorthe Elkjær Nielsen forventer, at omkring 95 procent af alle blodprøver vil blive analyseret uden, at der er nogen laboratorie-medarbejdere, der har haft fingre i prøven. Og det er en fordel for alle:

- Vi regner med, at vi kan nedbringe svartiden med omkring tre kvarter for en væsketalsprøve, når systemet er helt oppe af køre. Det er stor fordel for patienterne, at de hurtigere kan få svar og få lagt en behandlingsplan. For medarbejderne i laboratoriet er der desuden den gevinst, at de kommer til at slippe for monotone opgaver, som de hidtil har haft. Eksempelvis at tage propper af glassene og den slags, forklarer hun.

Mere lys, mindre lyd

Det nye laboratorium ligger i den gamle køkkenbygning skråt over for det kommende FAM og er indrettet, så der både er mere lys, mindre støj fra maskiner og mere gennemsigtighed end i det gamle laboratorium. 

Selve maskinrummet, hvor prøverne analyseres, ligger centralt placeret og er afskærmet af glasvægge, så alle kan se hinanden og kun lyden kapsles inde. 

Der er 109 ansatte i laboratoriet, og de varetager prøvetagning, blodbanken og analyser af blodet. Alle har været på kurser eller er blevet sidemandsoplært i det nye system, som forventes at være fuldt kørende i december. 


Siden er sidst opdateret 27-10-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring