Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Ny app til patienter med hudkræft sparer tid

Patienter, som er blevet behandlet for hudkræft, kan via en ny ”Hudkræft Kontrol ”app slippe for at tage turen til lægen. De kan blot via deres smartphone tage et billede af den behandlede hud og sende til lægen. Det er smartere og nemmere for både patienterne og lægerne.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.


Patienter, som har haft hudkræft, går typisk til kontrol tre, seks og 12 måneder efter, de er blevet behandlet. Disse kontroller kan ligeså godt klares ved, at patienten tager et billede af den behandlede hud med sin smartphone og sender til lægen via app’en ”Hudkræft Kontrol”.

Idéen til app’en er overlæge Lars Stolles, og lige nu bliver app’en testet af medicin- og forskningsårsstuderende, Mai Eldon, som er tilknyttet Dermatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital samt Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus. Forskningsårsprojektet er færdigt til januar 2016.

HudkræftKontrolApp
Medicin- og forskningsårsstuderende Mai Eldon og overlæge Lars Stolle præsenterede app-projektet sidst i oktober på EADO verdenskongressen for hud- og modermærkekræft, som blev afholdt i Marseille.


Sparet tid kan bruges på andre patienter


Data fra de første 20 patienter ud af de 46, som er inkluderet i studiet, ser lovende ud. De foreløbige resultater viser, at app’en sparer patienterne for halvanden time ift. den kliniske kontrol ved lægen – og kontrol via app’en har indtil nu vist sig at være ligeså sikker som den kliniske kontrol af patienterne.

- Det geniale er, at man tager udgangspunkt i den teknologi, folk allerede går rundt med i lommen. På den måde slipper patienten for at tage turen til lægen, og både patienten og lægen sparer tid - tid som i sidste ende vil kunne fordeles på andre patienter med behov for konsultation, forklarer Mai Eldon.


Måler på trygheden

Udover at både patienter og læger sparer tid, er det også en vigtigt parameter, om patienterne føler sig lige så trygge ved en elektronisk kontrol, som ved en klinisk kontrol hos lægen.

- Vores data viser, at 13 ud af 20 patienter foretrækker en kontrol via app’en eller er lige tilfredse med begge typer af kontrol. Det er vigtigt at understrege, at en kontrol via app’en skal være et supplement, som man kan tilbyde patienterne, siger Mai Eldon.

Målgruppen for hudkræft-app’en er de patienter, som har basalcelle hudkræft. Det er den mest hyppige og fredelige form for hudkræft, og der foretages rigtig mange kontroller af disse patienter.

- Vores håb er, at app’en bliver en realitet, og at app-kontrollen vil kunne erstatte måske helt op til halvdelen af alle de kliniske kontroller, siger Mai Eldon.

”Hudkræft Kontrol” app’en er udviklet og testet i et samarbejde med overlæge Lars Stolle, Plastik-og Organkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus og afdelingslæge Lene Hedelund, Dermatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Mai Eldon og Lars Stolle er meget taknemmelige for den opbakning, som Plastikkirurgisk Ambulatorium og privatpraktiserende hudlæge i Vejle, Henrik Thormann, har givet dem i forbindelse med inklusion af patienter i projektet.


Siden er sidst opdateret 10-11-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring