Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 4. kvartal 2015pilVerdens førende nyrestensforsker er udnævnt som adjungeret professor på SLB

Verdens førende nyrestensforsker er udnævnt som adjungeret professor på SLB

På Urologisk Forskningsenhed i Fredericia forsker de i nye lovende teorier om, hvorfor folkesygdommen nyresten opstår. Med udnævnelsen af én af verdens førende forskere, amerikaneren James C. Williams, som adjungeret professor, kommer Sygehus Lillebælts Urologiske Afdeling til at samarbejde med de allerdygtigste.
 

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Nyresten er en folkesygdom, men årsagen til at nyresten opstår, er stadig ikke fuldt afdækket. På Sygehus Lillebælts Urologiske Forskningscenter i Fredericia er de langt fremme, og med udnævnelsen af den amerikanske professor James C. Williams, som er én af verdens førende forskere i nyresten, er håbet at komme et stort skridt nærmere, hvordan man kan forebygge at nyresten opstår.

James C. Williams er professor ved Department of Anatomy and Cell Biology, Indiana University School of Medicine, USA, og netop udnævnt som adjungeret professor ved Syddansk Universitet, og bliver tilknyttet Urologisk Forskningscenter indtil august 2020.

Professor Williams arbejder primært med at finde årsagen til at nyresten opstår, og Indiana University School of Medicines institut er det førende forskningscenter for nyresten i verden.

Urologi adjungeret professor James C. Williams 
Professor James C. Williams er én af verdens førende forskere i nyresten.

- Vi er meget begejstrede og byder James C. Williams velkommen, og ser frem til et spændende og frugtbart samarbejde. Det betyder meget for os, at vi er med helt fremme, og et samarbejde med verdens førende forskningscenter kan være med til at præge forskningen og måske komme frem med de første resultater på det her felt, siger professor på Urologisk Forskningsenhed Palle Osther.

Forebygge nyresten og tilbyde individuel behandling

Tidligere har man forstået nyrestensdannelse ud fra, hvad man finder i for eksempel urinen. De amerikanske eksperter ser på, hvad der foregår helt ned på celleplan og er kommet med nogle nye teorier om, hvordan stendannelsen foregår. Det har man blandt andet gjort ud fra observationer ved kikkertkirurgi, som urologisk Afdeling i Fredericia også laver.

- Det handler om, at kunne forbinde grundforskningen til den kliniske hverdag. Vi vil gerne have mere effektiv forebyggelse af nyresten, og det her er en måde at individualisere behandlingen bedre på. Det vil vi formentlig kunne ved at sammenholde det man ser i urinen, med det vi finder ved kikkertoperation. Det kunne være at man hos nogle skulle ændre kosten, give medicin eller være særlig opmærksom på at drikke rigtig meget. I dag er det nogle af de samme ting vi gør, men mere i blinde, forklarer Palle Osther. 


Siden er sidst opdateret 10-11-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring