Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 4. kvartal 2015pilVejle Sygehus har halveret antallet af uventede hjertestopkald

Vejle Sygehus har halveret antallet af uventede hjertestopkald

I løbet af de sidste otte måneder er det lykkedes at halvere antallet af uventede hjertestopkald på Vejle Sygehus. Det skyldes en stor, fælles indsats på tværs af alle sengeafdelinger med måling af vitale værdier og etableringen af et MAT-team.

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Når personalet på en sengeafdeling står med en patient, som pludselig får hjertestop kan det ende med at de trykker på knappen og beder deres kolleger om hjælp til at forsøge at genoplive patienten. Det er i gennemsnit sket to en halv gang om måneden på Vejle Sygehus i løbet af de sidste otte måneder.  Tidligere skete det dobbelt så tit.

Det markante og statistiske fald er et direkte resultat af, at alle sengeafdelinger på Vejle Sygehus nu systematisk måler de såkaldte vitale værdier på patienterne – respirationsfrekvens, iltmætning i blodet puls, blodtryk, bevidsthedsniveau og temperatur – det som også kaldes TOKS, tidlig opsporing af kritisk sygdom.
Samtidig er der blevet etableret et MAT-team, Mobilt Akut Team, som bor på Intensivafdelingen, der rykker ud og hjælper personalet på de andre sengeafdelinger, når de er i tvivl om, hvorvidt en patients tal er på vej i den gale retning.

Patient seng sygeplejerske
Ved systematisk at måle patienternes vitale værdier kan personalet opdage kritisk sygdom i tide. Arkivfoto: Charlotte Dahl.

Den dybe tallerken er opfundet - i Kolding


På Intensiv i Kolding har kollegerne flere års forspring og ligeså flotte resultater med MAT-team og TOKS, da Kolding var ét af de fem sygehuse i landet, som deltog i Patientsikkert Sygehus projektet. Det har de nydt godt af i Vejle.

- Da vi skulle i gang her i Vejle, stjal vi med arme og ben fra Kolding i stedet for at vi skulle til at opfinde den dybe tallerken. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med vores kolleger i Kolding, som er et par år foran os i det her arbejde, fortæller intensivsygeplejerske i Vejle, Nina Lennart.

Ledende overlæge på Anæstesiologisk Afdeling i Vejle, Alan Kimper-Karl er også såkaldt sponsor for arbejdet med at få mobilt Akut System og TOKS-pakkerne indført på Vejle Sygehus.

- Jeg er meget stolt af, på vegne af hele Vejle Sygehus, at vi har nedsat antallet af uventede hjertestopkald statistisk og markant. Det er i høj grad en fælles indsats, både fra organisationen omkring MAS-pakken, herunder særligt MAT-teamet og MAT-kald sygeplejerskerne, men også en fantastisk flot implementeringsproces i de kliniske afdelinger af pakkens indikatorer, hvor jeg vil fremhæve anvendelsen af TOKS, som nu er implementeret som et fælles sprog på tværs af sygehuset, og bliver brugt som et værktøj til reduktion af uventede hjertestopkald, siger Alan Kimper-Karl.

Graf halvering hjertestop VS

Tre hjerner tænker bedre end én


Hjertestopkald er ikke altid udtryk for hjertestop, men også nogle gange paniksituationer. Ved at alle afdelinger nu har skærpet fokus og ved, hvad de skal holde øje med hos patienterne, og hvilke handlemuligheder de har, så opstår der ikke længere paniksituationer. Konceptet er, kort og godt, at få stabiliseret patienten på kortest mulig tid med flest ressourcer.

- Sengeafdelingerne skal have et stort klap på skulderen – de gør en kæmpe indsats for det her. Det bliver prioriteret højt, og de har virkelig taget TOKS til sig, og derfor får de handlet på det, de ser  hurtigt. Hvis de ikke selv kan korrigere ringer de til os i MAT-teamet. Det er et enestående samarbejde, hvor tre hjerner- på tværs af forskellige faggrupper - tænker sammen i stedet for én, siger Nina Lennart.


Siden er sidst opdateret 15-12-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring