Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 1. kvartal 2016pilPlanlagte ambulante kontrolbesøg gør ikke børn med forstoppelse mere raske

Planlagte ambulante kontrolbesøg gør ikke børn med forstoppelse mere raske

Familierne kan selv! Det er én af hovedkonklusionerne i læge Line Modins ph.d., om børn med forstoppelse. I ”drillemaveprojektet” har hun fulgt 239 børn i alderen 2-16 år, og kan konkludere, at de børn, der bliver hurtigst raske, er dem, hvor forældrene aktivt tager del i behandlingsforløbet.

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Børn, der lider af forstoppelse i barndommen, som ikke bliver behandlet, vil ofte få kroniske tarmproblemer som voksne. Derfor er det så vigtigt, at lære børn sunde toiletvaner og at de ikke må gå og holde sig, for dét som egentlig skulle være en helt ukompliceret del af hverdagen, bliver forbundet med smerter og mistrivsel.

- Det skal være ligeså naturligt for børn at gå på toilettet, som det er at de skal have børstet tænder – og begge dele skal de have deres forældres hjælp til for at få de gode vaner, siger læge på Børneafdelingen i Kolding, Line Modin.

I sit ph.d. forskningsprojekt, ”Drillemaveprojektet” har Line Modin mødt mange af de børn, som bliver mobbet, eller generelt mistrives og som isolerer sig, fordi de lider af forstoppelse. Der er inddraget 239 børn i studiet, som alle har haft så meget bøvl med afføringen, at de er blevet henvist fra egen læge til børneafdelingen.

Line Modin Scanner KS
Læge Line Modin har behandlet mange børn med forstoppelse. Det er raske børn, som skal lære gode, sunde toiletvaner, så forstoppelsen ikke bliver en kronisk tilstand, som følger dem ind i voksenlivet.

Forældrene ved bedst selv

På Børneafdelingen sætter de også patienten i centrum, men forældrene er et helt centralt bindeled mellem barnet, som er patienten, og forældrene som har stor indflydelse på, hvordan barnets behandlingsforløb kommer til at gå.

I sit forskningsprojekt delte Line Modin de 239 børn og deres familier op i tre grupper, som blev fulgt i børneambulatoriet på tre forskellige måder.  I den ene gruppe var der ingen fast opfølgning, men en aftale om at forældrene kunne henvende sig og få en tid efter den første konsultationssamtale. I den anden gruppe var der fastlagte telefonkonsultationer efter én og fire uger og i den tredje gruppe fik forældrene et login og adgang til information via Drillemaveprojektets web side.

Børnene i de familier, som fik login til hjemmesiden med besked om at de kunne finde al information dér, blev hurtigere velbehandlede. Ikke fordi at familierne kun benyttede sig af de informationer, de kunne læse på hjemmesiden, for det gjorde de ikke.

-  Men det var de rigtige familier, der ringede ind på det rigtige tidspunkt for at få rådgivning. Og det er præcis dét, der er pointen. Vi som sundhedsprofessionelle tror måske vi ved, hvornår det er det rigtige tidspunkt at snakke med familierne, men det gør vi ikke. Web familierne er blevet primet til at tage ansvar, og det er en vigtig pointe i forhold til alt det, der rører sig i Sundhedsvæsenet i øjeblikket om patient empowerment og fælles beslutningstagning, siger Line Modin.

Callcenter i stedet for faste kontroller

Men for at kunne tilbyde hjælp til familierne, når dé har brug for den, så kræver det, at der står et fleksibelt sundhedssystem klar i den anden ende, som kan hjælpe når familien har behovet, understreger Line Modin.

- Jeg har en idé om, at man kan komme rigtig langt, hvis vi etablerer et callcenter, som lynhurtigt kan vejlede og guide forældrene. Hvis vi stiller op med en pakkeløsning med forundersøgelse og kontrolbesøg langt ud i fremtiden, så tager vi ansvaret fra dem og passiviserer forælderene, mener Line Modin.

Forskningsprojektet viser ingen forskel i antallet af velbehandlede børn efter 12 måneder. Men der en vigtig pointe i, at børnene hurtigt får det bedre og holder op med at være forstoppede.

- Vi ved, at hurtig behandling af forstoppelse hos børn giver mindre risiko for vedvarende problemer med forstoppelse. Tid er en vigtig faktor, da det handler om at forhindre at børnene udvikler uhensigtsmæssige toiletvaner, siger Line Modin.

 Line Modin har fået publiceret fire artikler om sit ph.d. projekt  i videnskabelige tidsskrifter.

Line Modin kan kontaktes for yderligere kommentarer på tlf. 6138 6349.


Siden er sidst opdateret 23-02-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring