Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Spritten ved hånden sparer mange skridt

Den bærbare spritbeholder HåndTryg er blevet testet på blandt andet Sygehus Lillebælt. Personalet sparer mange skridt ved at have spritten på sig, og så gør det også håndhygiejnen mere synlig og åbner for dialog med patienterne om, hvorfor det er så vigtigt.

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation

Den ligner en hånd og har en markant farve. Den har fået navnet HåndTryg, fordi den indeholder det vigtige sprit, som er med til, at sygehuspersonale holder en god håndhygiejne, og samtidig er transportabel. Den bærbare spritbeholder er også det første eksempel på et OPI-projekt (offentligt-privat innovationsprojekt). Den bærbare spritbeholder er designet og udviklet af designer Hân Pham, som er uddannet designer fra Designskolen i Kolding.

HåndTryg patientnært
Den bærbare spritbeholder er blandt andet blevet testet på Børneafdelingen i Kolding. Mange af de medarbejdere, som har prøvet at arbejde med den siddende i lommen, melder tilbage at de oftere får lavet håndhygiejne og at den åbner for snak med patienterne om, hvorfor håndhygiejn er så vigtig.

I løbet af efteråret 2015 er HåndTryg blevet testet klinisk og videnskabeligt på både Herlev Hospital, OUH, Svendborg Sygehus og på Sygehus Lillebælt. På SLB er den håndbårne spritdispenser blevet testet på Børneafdelingen på Kolding Sygehus og på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.

Resultaterne af undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i en rapport, som Hygiejneenheden og Kvalitetsafdelingen på Sygehus Lillebælt har stået for i fællesskab.
Hygiejnesygeplejerske Mette Assenholm fortæller, at personalet langt overvejende er glade for den bærbare spritbeholder og har taget den til sig.

- Over 60 procent af de medarbejdere, som har testet spritbeholderen svarer i en spørgeskemaundersøgelse, at de oftere udfører håndhygiejne med HåndTryg og at der har været situationer, hvor den bærbare sprit, har gjort, at de har fået udført håndhygiejne, hvor de ellers ikke ville få det gjort, fortæller Mette Assenholm.

Bedre dialog og synlighed


54 medarbejdere har besvaret spørgeskemaet om, hvad de synes om HåndTryg og samtidig har der også været afholdt to fokusgruppeinterviews.

- De overordnede konklusioner af vores undersøgelse er, at HåndTryg er med til at gøre håndhygiejne mere synligt og patientnært. Det giver bedre mulighed for dialog med patienterne og en høj signalværdi, når man for eksempel står ved sengen og kan udføre håndhygiejne, forklarer Mette Assenholm.

Den bærbare spritbeholder giver også en stor fordel i at personalet sparer tid og skridt, når de ikke skal hen til en væghængt spritdispenser, og netop dét er med til at mange får det gjort oftere.

Som én af medarbejderne, der har testet HåndTryg skriver i sin tilbagemelding:
- Jo længere tid man har den, jo mere vanedannende bliver den, og man tænker ikke så meget over det, men gør det bare.

Plads til forbedring


Rapporten peger dog også på nogle forbedringsforslag på baggrund af undersøgelsens resultater.
- Der kommer ikke nok sprit ud af den. Der skal to til fire milliliter til for at hænder og håndled kan indgnides og holdes fugtige i 30 sekunder og som den er nu, giver den kun én milliliter, den kunne godt være mindre og den sidder heller ikke godt nok fast på uniformen. De ting er designeren bag, Hän Pham allerede i gang med at forbedre, siger Mette Assenholm.


Siden er sidst opdateret 08-03-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring