Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 2. kvartal 2016pilSom læge bliver man aldrig færdig med at lære

Som læge bliver man aldrig færdig med at lære

Selv om han for længst er færdiguddannet speciallæge, bliver Jesper Fenger-Grøn aldrig færdig med at lære – det ligger i selve lægeløftet, mener han og hilser et nyt karriereprogram for speciallæger på Sygehus Lillebælt velkommen.

Jesper Fenger Grøn Neonatal KS

Jesper Fenger-Grøn, speciallæge på Neonatalafdelingen i Kolding, hilser det nye KarriereBoost på Sygehus Lillebælt velkommen.

Af Trine Vu, foto: Charlotte Dahl

Når et for tidligt født barn ikke vejer mere end måske 500 gram, er det Jesper Fenger-Grøn, der træder til for at finde ud af, hvilken hjælp barnet har behov for. Han er speciallæge på Neonatalafdelingen på Kolding Sygehus, og han er ekspert i at vurdere og behandle de allermindste af de for tidligt fødte.

Oveni uddannelsen til speciallæge har han en tre-årig ekspertuddannelse i neonatologi –sygdomme hos nyfødte børn. Men Jesper Fenger-Grøn er ikke færdig med at lære, og selv om jobbet på Børneafdelingen i Kolding er hans drømmejob, nøjes den 47-årige børnelæge ikke med at passe sine vagter her.

En weekend om måneden kører han til Aalborg Universitetshospital for at tage en vagt på nordjydernes afdeling for for tidligt fødte. Andre gange har der stået Aarhus eller Odense Universitetshospital eller Rigshospitalet i hans kalender. Der er ikke så mange i Danmark, som har samme kompetencer som ham. Derfor er der bud efter ham. Og Jesper Fenger-Grøn er glad for at kunne give en hånd, hvor der er behov for det, men for ham selv handler det samtidig om hele tiden at bruge sin specialviden, øve sit håndelag og blive stadig dygtigere.

”Som læge er det vigtigt, at man ikke tænker, at nu er man færdig. Vi afgiver jo lægeløftet, hvor vi bl.a. lover, at vi stedse vil forsøge at vedligeholde og udvide vores kundskaber. Når jeg rejser ud og arbejder på andre hospitaler, kommer jeg inspireret og engageret tilbage. Jeg bliver tit blevet bekræftet i en masse ting, som vi gør rigtig godt i Kolding, men jeg bliver også opmærksom på nogle ting, de måske gør smartere i Aalborg”, fortæller han og iler med at tilføje, at han langt fra er den eneste overlæge, der tager ud og kommer hjem med ny inspiration.

”Det giver en dynamisk afdeling og et fantastisk netværk, fordi man har en anden dialog, når man har arbejdet sammen. Det er sjældent, at vi ringer til hinanden, fordi vi er usikre på en behandling, men i situationer, hvor der er svære valgmuligheder - f.eks., hvis en behandling har så alvorlige bivirkninger, at den kan koste patienten livet, ringer jeg rundt for at finde ud af, hvilken behandling der er konsensus om lige nu.”

Personlig udvikling

Ud over den ekstra ekspertuddannelse, som Jesper Fenger-Grøn føjede til sin speciallægeuddannelse, har han også videreuddannet sig på en anden front.

”Som børnelæge skal man hver gang, man går ind i et rum, ramme det helt rigtige niveau, og man skal opføre sig forskelligt afhængigt af, om man møder et barn på seks måneder eller fire år og om barnet er trygt eller har høj feber - og måske er der også et par bange forældrene til stede. Det kan føles som et helt skakspil, for hvis først et barn er blevet bange, kommer man ingen vegne. Det er komplekst, og kommunikationen er afgørende. Derfor blev jeg tidligt interesseret i kommunikation, og det er en af de ting, hvor jeg har udviklet mig meget”, smiler han og husker præcis, hvordan det var de første gange, han måtte bevæge sig langt ud af sin lægelige komfortzone og sige ja til rollespil og videooptagelser.

Men det var det hele værd, og han blev så begejstret for at arbejde med kommunikation, at han i børneafdelingens regi blev uddannet som kommunikationsunderviser efter Lægeforeningens principper, og i 2006-2007 var han med til at holde kurser for alle 200 ansatte på Børneafdelingen - længe inden sygehusets eget kommunikationskursus Klar Tale blev opfundet og gjort obligatorisk for alle klinikere.

”Det sjove er, at kommunikation kan gøre en forskel – det betyder meget, hvordan man griber en samtale an”, tilføjer han.

Nødvendig opbakning fra ledelsen

Jesper Fenger-Grøn er engageret i det, han gør, og han har også gjort en hel del for sin egen karriere, siden han blev speciallæge. Men han understreger, at det kun har kunnet lade sig gøre, fordi hans afdelingsledelse har bakket ham op, når han ønskede at rejse ud for at lære nyt.

”Mit forløb er nok typisk for en læge med en masse drive, men forløbet havde vundet ved, at der f.eks. havde været noget kommunikation på hospitalsniveau. Da jeg som en del af ekspertuddannelsen i neonatologi skulle have et år som afdelingslæge på Rigshospitalet, måtte jeg rejse til København for at gøre mine hoser grønne mange gange, men hvis man formaliserede forløbet, kunne en afdelingsledelse bane vejen ved at sige til deres kollegaer på f.eks. Rigshospitalet: ’Vi har en læge, der skal videre, han er dygtig, så sig til, når I har et hul i vagtplanen til ham’. Det vil et program som Sygehus Lillebælts nye KarriereBoost-program kunne gøre”, siger Jesper Fenger-Grøn og glæder sig på de nye speciallægers vegne. 


Siden er sidst opdateret 01-04-2016.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring