Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Træning og samvær løfter livskvaliteten

Palliative patienter, der lever med en kræftsygdom, har sammen med deres pårørende stor gavn af et rehabiliteringsforløb med fysisk træning, undervisning og erfaringsudveksling. Bag forløbet står Palliativt Team på Vejle Sygehus.

Af Trine Vu, foto: Charlotte Dahl

Palliativt_Team_1

Fysioterapeut Lisette Mønster Rasmussen (længst til venstre i billedet) og sygeplejerske Grethe Hansen (midt for med hvid bluse) fra Palliativt Team styrer opvarmningen, inden patienterne går i gang med deres træningsprogrammer.

 

"OL er slut, så det behøver jo ikke ligne synkronsvømning med de armsving, vel!"

Deltagerne har medbragt både godt humør og en portion selvironi til dagens træning i Kræftpatienternes Hus på bakken bag Vejle Sygehus.

Træningen er en del af et 12-ugers rehabiliteringsforløb, som Palliativt Team på Vejle Sygehus tilbyder patienter, der lever med en kræftsygdom. Patienterne og deres pårørende mødes en gang om ugen, og så er der fysisk træning for patienterne, undervisning med bl.a. psykolog og socialrådgiver samt samtaler og erfaringsudveksling for alle.

Den lille gruppe, der er på gulvet denne mandag, er glade for tilbuddet. Dagens armsving

Tjener nemlig det højere formål at forbedre kvaliteten af det liv, de har tilbage at leve i.

En af patienterne er Margaret Bjørnsson, hvis brystkræft er gået i knoglerne. Hun har fået et sammenfald i ryggen, og det har klemt nerverne så meget, at hendes ene ben pludselig ikke ville makke ret. Det hjælper træningen på, men Margaret Bjørnsson sætter også af en anden grund stor pris på møderne med de andre palliative patienter:

"Jeg har brug for træningen for at få mit ben i gang, men jeg har også meget brug for det sociale samvær, det giver at være med i gruppen. Ens identitet forsvinder let, når man ikke længere kan arbejde, og så hjælper det at snakke med andre, som måske har det på samme måde. Vi lærer hinanden godt at kende, fordi vi snakker om alt", forklarer hun.

 

Palliativt_Team_2
 
Margaret Bjørnsson har sit eget træningsprogram og noterer, hvilke øvelser hun gennemfører.

Vi taler om alt

Patienterne har individuelle træningsprogrammer, og sygeplejerske Grethe Hansen fra Palliativt Team understeger, at træningen sker fuldstændigt på den enkeltes præmisser. Generelt om forløbet siger hun:

"Vi satser meget på livskvalitet. Hvad gør egentlig livet værd at leve? Her hjælper det patienterne og de pårørende at være i en gruppe, hvor de andre ved, hvad det vil sige at være det her sted i livet, og vi snakker om alt fra metastaser til seksuelle problemstillinger. Men man må også gerne tie stille, hvis man vil", siger Grethe Hansen.

 

Palliativt-3
 
"Min læge siger, at 'bortset fra, at du er dødeligt syg, så er du sund og rask', fortæller 77-årige Frank Jensen, og det kan han godt smile lidt af, mens han sender armmusklerne på overarbejde. Han har prostatakræft med spredning til knoglerne.

Siden er sidst opdateret 13-09-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring