Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 4. kvartal 2016pilKurser for patienter og pårørende med stomi fortsætter efter succes

Kurser for patienter og pårørende med stomi fortsætter efter succes

Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus kører flere gange om året et kursus for deres stomi-patienter og pårørende. Tilfredsheden er tårnhøj. Derfor fortsætter succesen.


Af Kir Klysner.


Indenfor et år efter patienter har fået stomi kommer de på kursus på Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.

 

”Det er en fast del af vores patientforløb, og vi gør det så længe, vi ved fra patienterne, at de får noget ud af det,” siger klinisk sygeplejespecialist Conny Jakobsen, som står for kurset sammen med flere af sine kolleger.


På tre timer på tre eftermiddage i løbet af tre uger får patienterne viden om f.eks. motion, kost og ferie med en stomi. Også deres pårørende er inviteret med. 


”Vi snakker f.eks. om hvilke personlige hjælpemidler, man skal have med på ferie. Man kan få ekstra håndbagage med, og man har faktisk ret til at have en sundhedsperson ved sin side, hvis man skal visiteres i lufthavnen. Vi snakker om hvilken pose, der er smart, når man skal ud og svømme, og hvilken slags undertøj, der kan holde en pose på plads. Vi undervisere taler ud fra vores faglige viden, erfaring og oplevelser fra tidligere kursister, og så byder deltagerne også ind.”

 

Stomikursus

Det er emner som fritid, samliv og rejser, der er på kurset.


Vigtigst at lære af hinanden
I deltagerevalueringerne er der næsten fuld plade i tilfredsheden f.eks. angiver alle deltagere, at de er tilfredse med kursusprogrammet.


”Vi sætter et program op, som giver dem en god basisviden, men det er også vigtigt, at de selv er med til at sætte dagsordenen og tale om de ting, de tumler med i hverdagen. Det allerbedste er, hvis de kan lære af hinanden. Vi vil gerne give dem gå-på-mod, så de ikke føler stomien bliver en begrænsning i deres liv,” siger Conny Jakobsen.

”Vi havde på et tidspunkt en pårørende, der startede med at sidde med armene over kors, som senere sagde, at han også havde været rigtig glad for at være med. Det er rigtig godt at skabe netværk både med familien, og hvis den enkelte patient ønsker det – også med de andre deltagere.”


Siden er sidst opdateret 26-10-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring