Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Middelfart er danmarksmester i patientdata

Det er blevet moderne at indsamle data. På Middelfart Sygehus har man gjort det i mere end syv år for at vide, om patienterne får den rette operation på det rette tidspunkt.

Af Kir Klysner, foto: Charlotte Dahl

”Hvad er din helbredstilstand på en skala fra 0 til 100?”, og ”hvor langt kan du gå i almindeligt tempo?”. Det er to eksempler på de spørgsmål som center for rygkirurgi på Middelfart Sygehus stiller til patienter i et spørgeskema før og flere gange efter operationer.

Middelfart Sygehus er det sygehus i landet, som opererer flest patienter i lænden. De har omkring 1500 operationer årligt. Samtidig tør de kalde sig ”danmarksmester i håndteringen af PRO-data”. ”PRO” står for patient rapporterede outcomes. Patienternes egne oplevelser før og efter operationen har afdelingen samlet på i mere end syv år.  

Det skylder vi samfundet

I et længere spørgeskema spørges der f.eks. ind til patienternes helbredstilstand og smerter, og om patienten har genoptaget sit arbejde. Oplysningerne bruges til forskning og opbevares i det nationale ryg-register, DaneSpine sammen med oplysninger fra kirurgen.

”Ryglidelser er en folkesygdom, så jeg mener, at vi skylder samfundet at operere patienterne på det rigtige tidspunkt. Det er jo blandt andet vores data, der gør, at vi kan se, hvornår det er bedst, at vi opererer patienterne, så de får det optimale resultatet. Og med en database med 6000 til 7000 patienter, så kan man ikke tage tendenserne fra den,” siger Carsten Ernst, som er overlæge på center for rygkirurgi på Middelfart Sygehus.

Spinedata_1

 

Vi vil have glade patienter

”Vi kan godt gå rundt og tro, at patienten har det godt, selvom det måske ikke er tilfældet. Det er nemlig ikke altid, de kontakter os eller går til deres egen læge med det. Men fordi vi gør det her systematiseret, så opdager vi, hvis de ikke har det godt,” siger Mikkel Østerheden Andersen, som ligesom Carsten Ernst er overlæge på center for rygkirurgi på Middelfart Sygehus. Deres data har f.eks. vist, at en bestemt operationstype skulle ændres - hvis patienten skulle have mest udbytte af operationen.

”Når vi opererer en patient, så bliver vi næsten gift med dem. Der er ikke noget, der er så demotiverende, som hvis patienten sidder et hjørne i venteværelset og har det skidt. ”Vi vil helst have glade patienter,” siger Mikkel Østerheden Andersen.

Kan gå til bageren

På Middelfart Sygehus opereres en større gruppe af ældre patienter, som får en forsnævring af rygmarvskanalen –såkaldt lumbal spinalstenose.

”Vi kan på vores data se, at de ældre patienter fortsat har en bedre gangfunktion efter 5 år. 40 procent kan gå under 100 meter inden operationen, mens 43 procent kan gå over 1000 meter efter operationen. Det er altså alverden til forskel, at man kan gå til bageren og måske ikke behøver hjemmehjælp,” siger Mikkel Østerheden Andersen.

Alle burde indsamle data

Alle patienter, der er opereret på center for rygkirurgi på Middelfart Sygehus får et spørgeskema lige inden operationen, efter seks uger, efter et år, to år, fem år og til sidst efter 10 år.

”Den her database er forudsætningen og rygraden i vores forskning. Vi siger til alle patienter ”husk at udfylde spørgeskemaet” – ellers bliver vi ikke klogere. Og alle på afdelingen også de yngste sygeplejersker ved, hvad det her handler om. Vi skal vide, om vi flytter vores patienter klinisk relevant. Det burde alle gøre, som behandler ikke-dødelige sygdomme,” mener Mikkel Østerheden Andersen. Han mener også, at deres arbejde med PRO-data på Middelfart Sygehus har gjort det meget nemmere at rekruttere kirurger og Ph.d.-studerende.  

Spinedata_2

 

I oktober udkom en rapport fra Videnscenter for Brugerinddragelse (ViBIS) i samarbejde med TrygFonden med 12 anbefalinger til arbejdet med PRO-data. De to overlæger fra center for rygkirurgi på Middelfart Sygehus forventer, at der kommer mere og mere fokus på det, og de udbreder gerne deres erfaringer på området.


Siden er sidst opdateret 20-12-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring