Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Ny robot tager sig kærligt af patienterne

Inden længe kan endnu flere patienter få gavn af den nyeste teknologi på Kolding Sygehus, når en operationsrobot bliver sat i arbejde.

 

Klik her for at se i fuld skærm
Operationsrobot Kolding

En læge sidder ved en skærm ved siden af en liggende patient. Det er fremtidens operationsform (modelfoto).


Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk

Mikrosmå bevægelser, 3D-funktionalitet, minimale operationshuller og en siddende kirurg er den nye metode til at få patienterne raske på rekordtid. Derfor har Sygehus Lillebælt i Kolding investeret i en operationsrobot, der på mange parametre er bedre end den håndholdte kirurgi. Robotten er den første af sin slags i Danmark til behandling af godartede svulster og andre helt almindelige sygdomme.

Hurtig helbredelse
Hidtil har den avancerede robotteknologi været forbeholdt kræftpatienter, men det giver god mening at lade den komme andre til gode:

- Folk kommer sig hurtigere efter en robotoperation, hvilket betyder, at de kan komme hurtigere hjem og kan genoptage arbejdet efter en kort sygemelding, vurderer ledende overlæge Annemette Lykkebo fra Kvindesygdomme og fødsler, der foruden Organkirurgisk primært skal bruge robotten.

Overlægen peger på, at mange af de sygdomme, den nye robot kan tage sig af, er helt normale, og en operation vil i langt de fleste tilfælde være helbredende. Det drejer sig om godartede svulster, brok, galdeblæresygdomme og blødningsproblemer, der gør det nødvendigt at fjerne livmoderen.

Præcisionen gør forskellen
Det er robottens mulighed for at være uhyre præcis i sine bevægelser, der gør forskellen:

- Med robotten kan vi lave bevægelser helt ned til 1 millimeter, og det er langt mere præcist end ved en normal operation, forklarer Annemette Lykkebo. Det fungerer ved, at en læge sidder ved en skærm ved siden af den bedøvede patient. Når lægen bevæger hænderne, bevæger robotten sig tilsvarende, bare meget meget mindre end det lægen har bevæget hænderne. På den måde kan lægen på en sikker måde styre de redskaber, der gør arbejdet inde i patienterne:

- Robotten gør ikke noget uden at få besked på det, så alt er stadig under fuld kontrol af fagpersoner, smiler Annemette Lykkebo og fortsætter:

- Kameraerne på redskaberne gør, at man som opererende læge føler, at man er helt inde i patienten og har det fulde overblik over operationen, og det gør en kæmpe forskel.

Mere sikkerhed i operationen
Da robotten kan bevæge sig med mikrosmå bevægelser, er der mindre risiko for, at for meget eller det forkerte bliver skåret over:

- Skærer man forkert ved en normal kikkertoperation, kan det blive nødvendigt at åbne patienten og færdiggøre operationen som et stort åbent indgreb, men da robotten er præcis, er risikoen for fejl meget mindre, forklarer Annemette Lykkebo. Overlægen uddyber, at der altid følger flere komplikationer, når lægerne bliver nødt til at åbne patienter, fordi sårene bliver meget større:

- Patienterne er længere om at hele, når der er store sår, så generelt vil vi gerne have så små huller som muligt, siger Annemette Lykkebo.

En ekstra fordel er, at antallet af genindlæggelser falder, hvilket er til gavn for både patienterne og for dem, der venter på at få en operation. Når patienterne ikke har behov for at komme igen, er der mere plads til nye.

Operationer i 3D
En anden stor fordel ved robotten er, at den bevæger sig i et tredimensionelt arbejdsfelt. Den er ikke på samme måde som en kirurg hæmmet i bevægelserne, og derfor kan den arbejde mere effektivt:

- Der er ikke behov for at presse og skubbe så meget inde i patienterne, og det gør, at patienterne ikke får nær så ondt efter operationen som ellers, begrunder Annemette Lykkebo. Samtidig kan robotten komme steder, hvor kirurghænder har svært ved at komme til, og det er medvirkende til en hurtigere heling hos patienterne.

Stort uddannelsesarbejde
Inden robotten kan komme i gang, skal den lige i hus, hvilket sker i starten af i år, hvorefter et større uddannelsesarbejde starter:

- Vores læger skal lære den at kende, og det tager måske et par måneder, vurderer Annemette Lykkebo, men derefter er der store besparelser at hente:

- En veltrænet robotkirurg kan operere meget hurtigere, og jeg vil umiddelbart vurdere, at robotten på standardoperationer kan klare mindst en patient mere om dagen, anslår overlægen.

 

Klik her for at se i fuld skærm
SLB Annemette Wildfang Lykkebo
Ledende overlæge Annemette Lykkebo glæder sig til at få en ny operationsrobot.
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


 


Siden er sidst opdateret 03-01-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring