Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 1. kvartal 2017pilNy hjemmeprøve på vej til at revolutionere screeningen mod livmoderhalskræft

Ny hjemmeprøve på vej til at revolutionere screeningen mod livmoderhalskræft

I dag tilbyder staten kvinder et celleskrab fra livmoderhalsen hvert tredje år for at screene for den dødelige livmoderhalskræft, men fremover kan det måske klares med en urinprøve hvert femte til tiende år.

 

HPV cellepensel og uringlas
To forskellige nye testmetoder, der gør det muligt for kvinder selv at teste for HPV.
 

Af Mikkel D-N Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Ned med bukserne, op på briksen, og en læge kan nu foretage det obligatoriske skrab af celler fra danske kvinders livmoderhalse hvert tredje til femte år. Øvelsen er for de fleste ikke forbundet med decideret ubehag, men mange kvinder vil nok gerne være netop det besøg hos lægen foruden. Derfor arbejder lægerne med at finde alternativer, der gør livet lettere for alle danske kvinder, da screeningen mod livmoderhalskræft hvert år redder mange kvindeliv.

Positive resultater
Sygehus Lillebælt har de seneste måneder testet to former for hjemmeopsamling af celler, der kan vise, om man er smittet med HPV, der er en risikofaktor i forhold til at få livmoderhalskræft. Den ene er et lilla indføringsrør, der føres op i skeden, hvor en lille gummibørste sørger for selve opsamlingen af celler. Den anden og helt nye metode udviklet i Vejle er at teste urinen for HPV, hvilket kan ske med en lille urinprøve.

- Vores foreløbige resultater viser, at der er meget høj sikkerhed i de to tests, og hvis det fortsætter, kan det ændre vores måde at screene for livmoderhalskræft, da mange vil foretrække at tage en test derhjemme frem for at skulle ned til lægen, vurderer ledende overlæge fra Klinisk Patologi ved Sygehus Lillebælt, Marianne Waldstrøm.
 

Marianne Waldstrøm
Ledende overlæge på Klinisk Patologi, Sygehus Lillebælt, Marianne Waldstrøm.
 
På patientsiden er der også glæde over de nye tests.

- Det er dejligt selv at kunne gøre det, og begge de nye tests er virkeligt nemme at bruge, forklarer 26-årige Christina, der er en af deltagerne i studierne. Hun peger på, at det er en stor forbedring fremover at kunne lave testene derhjemme frem for at skulle et smut til lægen.

Stort behov for lettere tests
HPV er en seksuelt overført smitte, som de fleste har haft i løbet af livet, og som hos hovedparten af befolkningen forsvinder af sig selv. Nogle kvinder udvikler dog celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft, hvis celleforandringerne ikke fanges og behandles i tide.
 

Celler bliver undersøgt
Bioanalytiker Sara Heebøl Hjort er i gang med at undersøge indsamlede livmoderhalsceller.
 
Lægerne ved, at mange af dem, der udvikler kræft, har fravalgt screeningsprogrammet.

- Ofte er det helt banale forglemmelser og udskydelser, der gør, at kvinderne ikke kommer til lægen, og det kan hænge sammen med vores fortravlede liv, vurderer Marianne Waldstrøm og henviser til blandt andet en nylig undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Op mod hver tredje kvinde springer screeningen over, og der er i øjeblikket en tendens til, at flere og flere fravælger screeningen.

- Når færre bliver undersøgt, vil der også være flere, der er i risiko for at blive alvorligt syge, og det er ærgerligt, når vi nu faktisk ganske sikkert kan undgå mange sygdomstilfælde hvert år. Derfor er tendensen meget bekymrende, forklarer Marianne Waldstrøm.

Nye testtilbud er nødvendige
Den ledende overlæge peger på, at sygehusene er nødt til at gentænke de nuværende screeningstilbud for at få endnu flere kvinder til at deltage, hvilket både den nye urinselvopsamlingsmetode samt gummibørsterøret er et udtryk for.

Hvis de nye metoder viser sig tilstrækkeligt sikre, kan det på sigt betyde, at kvinder indledningsvist kan lave hjemmetests og kun gå til lægen for at blive testet for celleforandringer, hvis de er smittede med HPV.

Masser af vindere
Hos lægerne på Sygehus Lillebælt er de slet ikke i tvivl om, at de nye metoder er til gavn for alle.

- Der er samfundsmæssige ressourcer at spare, hvis vi alle kan nøjes med en test for HPV hvert femte til tiende år frem for et celleskrab hvert tredje, siger Marianne Waldstrøm og understreger, at det også kan være med til at redde liv.

Udover at være skyldt i celleforandringer, som senere kan blive til livmoderkræft, er HPV også en risikofaktor for en lang række andre kræftsygdomme, såsom kræft i skeden, penis, anus og halsen.

Arbejdet med de nye hjemmeprøver er styret af Patologisk Afdeling på Vejle Sygehus og sker i samarbejde med de gynækologiske afdelinger ved Kolding Sygehus, Svendborg Sygehus og Odense Universitetshospital.
 

Klik her for at se i fuld skærm
HPV-hjemmeopsamlingskit
Spidsen af cellebørsten er af blød gummi, og her sætter de indsamlede celler sig.


 


Siden er sidst opdateret 14-02-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring