Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 1. kvartal 2017pil500.000 til forskning i test der kan forebygge blodpropper

500.000 til forskning i test der kan forebygge blodpropper

Biokemiker Helle Glud Binderup har udviklet en test, der skal forbedre den forebyggende behandling af blodpropper.  Hun har netop fået penge til at udvide sin forskning i testen, som på længere sigt vil kunne hjælpe mange patienter, der ikke har gavn af den nuværende behandling.

 

Helle Binderup

Biokemiker Helle Glud Binderup i gang med prøverne i laboratoriet.

 

Af Anne-Mette Vargas Johnsen, Anne-Mette.Vargas.Johnsen@rsyd.dk
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Hver fjerde dansker over 65 år, er i behandling med magnyl for at forebygge blodpropper. Magnyl tilbydes til patienter, der har forhøjet risiko for at få en blodprop i hjertet eller i hjernen, fordi de for eksempel lider af åreforkalkning i benene (også kendt som vindueskiggersyndrom). Den forebyggende behandling med magnyl er veldokumenteret, billig og for de fleste også effektfuld, men hos én ud af fire virker medicinen ikke efter hensigten, og patienten er fortsat i forhøjet risiko for udvikling af blodpropper. Der findes godt nok tests på markedet, der kan måle, hvordan magnyl virker på blodpladerne, men de er ikke velegnede til rutinemæssig brug og har ikke vundet indpas på laboratorierne. Det betyder i praksis, at det for langt størstedelen af patienterne er uvist, om behandlingen rent faktisk virker på dem. Biokemiker Helle Glud Binderup fra Sygehus Lillebælt har derfor udviklet en ny, delvis automatiseret, blodprøveundersøgelse, som rutinemæssigt kan anvendes til at finde de patienter, der ikke har tilstrækkelig effekt af magnyl.

- Når vi har en enkel metode til at finde de patienter, der ikke har tilstrækkelig virkning af magnyl, kan vi tilbyde dem en anden forebyggende behandling, der virker bedre på dem, så deres risiko for at få en blodprop bliver mindsket – ligesom hos de patienter hvor magnyl er effektiv, siger Helle Glud Binderup.

Forskning i stor patientgruppe
Den økonomiske støtte til sit forskningsprojekt har Helle Glud Binderup fået fra Danske Regioner og Sundhedskartellet, og projektet tager udgangspunkt i et pilotforsøg med 50 patienter. Den halve million kroner i forskningsstøtte skal bruges til at brede forsøget ud i en større patientgruppe med 350 patienter, så resultaterne får solid videnskabelig underbygning. Denne del af forskningsarbejdet er allerede begyndt og bliver afsluttet i efteråret.

Menneskelig og økonomisk betydning
For den enkelte patient vil det have stor betydning, når sundhedsvæsenet kan give en skræddersyet behandling, der virker på lige netop dem. Og på det overordnede samfundsmæssige plan vil færre tilfælde af blodpropper betyde lavere udgifter til eksempelvis indlæggelser, behandling og eventuel tilbud om genoptræning osv.

Hvis Helle Glud Binderups kommende forskning viser det samme som pilotprojektet, er der altså både menneskeligt og økonomisk gode grunde til at indføre den nye test. Efter planen ligger der resultater i sensommeren 2018.

 

Helle Binderup
Biokemiker Helle Glud Binderups forventer, at hendes testmetode vil få stor betydning i valg af behandling til patienter, der har forhøjet risiko for blodpropper.
 
 
 

Siden er sidst opdateret 28-03-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring