Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Tonstung MR-scanner ned gennem taget

Røntgenafdelingen på Vejle Sygehus fik i dag en ny og dobbelt så stærk scanner som de hidtidige.

 
MR
Den centrale og tungeste del af en MR-scanner er den superkraftige magnet, som her løftes på plads. Den vejer 4,6 tons.
 
Af Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
 
7,5 tons med alle dele. Så meget vejer den nye MR-scanner, der tirsdag med en kæmpe kran blev sænket gennem taget på en af de små udbygninger på bagsiden af Vejle Sygehus. Scanneren, som er bygget i Holland, ankom som ”samlesæt” med den centrale kæmpemagnet som den allertungeste del på 4,6 tons. En del af bygningens tag var fra morgenstunden fjernet, så kranføreren kunne sænke scanneren ned.
Derefter blev den rullet på skinner ind i det rum, hvor den skal stå.
MR-scanneren, der koster i omegnen af 12 millioner kroner, har et dobbelt så kraftigt magnetfelt som de hidtidige tre scannere på Vejle Sygehus, og den kan give billeder i meget høj opløsning. Den skal især bruges til at scanne mindre kropsdele, for eksempel i forbindelse med undersøgelser for endetarmskræft, brystkræft og kræft i blærehalskirtlen. Scanneren skal også bruges til at planlægge strålebehandling endnu mere præcist, end man gør i dag.
Der går tre til fire uger, før scanneren scanner sin første patient. I mellemtiden skal håndværkerne bygge rummene omkring den færdige, teknikerne fra Philips, som har bygget den, skal samle den, og Vejle Sygehus’ radiografer skal programmere den. Men det allerførste: Taget skal lægges på igen, og det arbejde gik i gang, så snart scanneren var vel i hus.
 

 
MR
Magneten på vej ned gennem taget.

 

MR
Installationsfolk fra Philips styrer magneten på plads under nedsænkningen.
 
MR

Dele af scanneren tages af, inden magneten skal rulles ind i sit eget rum.
 

MR
Til sidst rulles magneten ind i det rum, hvor den skal stå, og alle dele samles. Rummet og de tilstødende rum bygges først færdige nu, hvor den er på plads. Det første var dog at lukke hullet i taget.
 

Siden er sidst opdateret 28-03-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring