Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

To markante oversygeplejersker takker af

Med udgangen af maj takker oversygeplejerskerne Angelika Kargo og Edel Kirketerp af efter et par spændende karrierer, der både har bragt faglig udvikling, flytninger og opbygninger af nye afdelinger med sig.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Når maj bliver til juni, står der ikke længere oversygeplejerske på visitkortet hos oversygeplejerskerne Angelika Kargo og Edel Kirketerp. De har begge valgt at takke af og overlade styrepinden til yngre kræfter efter et helt liv i sygeplejens tegn. For dem begge har det været et liv med mange gode oplevelser og fokus på ledelse og udvikling.

 

Angelika Kargo, Urinvejskirurgi, Vejle Sygehus

 

Angelika Kargo

Angelika Kargo i samtale med Lone Stephansen på Urinvejdskirurgi.

 

Angelika Kargo kom til Urinvejskirurgi på Fredericia Sygehus som oversygeplejerske i 2008. Og noget af det, hun har arbejdet meget med i løbet af sine knap 9 år som oversygeplejerske i afdelingen, har været ønsket om at skabe et stærkt fagligt miljø, fordi det efter hendes mening er en vigtig ingrediens i opskriften på at fastholde og rekruttere de dygtigste medarbejdere.

- Jeg har hele tiden ønsket at have et stærkt fagligt miljø, hvor afdelingen kunne forske og på den måde sikre, at den er attraktiv for alle, fortæller hun.

Det er således også med stolthed i stemmen, at Angelika Kargo kan fortælle, at hun aldrig har haft problemer med at få besat ledige stillinger, og at de dygtige medarbejdere er blevet hængende. Det tilskriver hun fokusset på innovation og udvikling.

- Jeg har altid givet plads og er trådt et skridt tilbage, hvis nogen har haft en god idé, og det er godt for talenterne, siger Angelika Kargo.

Megen international bevågenhed
Allerede da Angelika Kargo tiltrådte i 2008 havde afdelingen ry for at være et sted, hvor fagligheden var i top og forskningen havde gode kår.

- Forskningen giver et rigtig godt fagligt samspil mellem læger og sygeplejersker, der på hver deres måde hjælper til. Det gode tværfaglige samarbejde er faktisk helt unikt i afdelingen.  Det har jeg aldrig før oplevet på den måde, påpeger Angelika Kargo.

Samtidig harAngelika Kargos vilje til at afprøve nye ting også været i højsædet, og det har været med til at udvikle alle medarbejderne løbende.

- På operationsgangen har vi for eksempel løbende været i gang med at bruge og afprøvet en masse nyt udstyr, og inden længe skal der udføres nyreoperationer på med operationsrobot, fortæller Angelika Kargo.

Det har også givet en del internationale besøgende og netværk, at afdelingen har forsket så meget. Her peger Angelika Kargo på at den lægefaglige forskning altid har været i top, men hun er også stolt over, at der lige i øjeblikket er to sygeplejefaglige ph.d-forløb i gang.

Samspil og åbenhed
Et andet centralt emne i hele Angelika Kargos virke har været samspillet i ledergruppen og netværket med omverdenen. Det har især været vigtigt i en afdeling, der faktisk siden hendes tiltræden som oversygeplejerske i 2008 har vidst, at den skulle flytte. Da hun tiltrådte lå afdelingen på Fredericia Sygehus, og regionsrådet havde netop besluttet, at sygehuset nogle år ude i fremtiden skulle lukke, og at afdelingen skulle flyttes til enten Kolding eller Vejle.

- Vi har hele tiden vidst, at et snarligt opbrud var på vej, da vi helt sikkert skulle flytte, men enigheden og samklangen i ledelsesgruppen inklusive afdelingssygeplejersker og ikke mindst en dygtig medarbejderstab har gjort, at vi stadig har formået at have en faglig stærk afdeling, vurderer Angelika Kargo.

Flytningen blev endeligt effektueret i december 2016, da hele afdelingen og alle godt 100 medarbejdere rykkede ind på Vejle Sygehus i stedet.

- Vi har været åbne og ærlige om flytteprocessen, der har taget mange år, men også sagt, at verden ikke går i stå af den grund, fortæller Angelika Kargo, der ser hele sundhedsvæsnets udvikling gennem 40 år som noget af det, der har været dejligt at opleve.

Medarbejderne har således været motiverede for arbejdet, og afdelingen har været i kontant bevægelse, hvilket også har kunnet mærkes på patienterne, der har været tilfredse i Fredericia trods ombrydningstiden.

Det er nu et halvt år siden, at Urinvejskirurgisk Afdeling flyttede til Vejle, og det er en fortrøstningsfuld Angelika Kargo, der går på pension.

- Afdelingen er ved at være fysisk helt på plads, og der er ved at opstå et nyt fællesskab med base i Vejle, så jeg fornemmer helt klart, at alle er ved at føle sig hjemme. Sådan skal det også være i en afdeling, hvor alle vil give patienterne den bedste behandling, afrunder Angelika Kargo, der nu blandt andet skal bruge mere tid sammen med hunden Anton, der som fremragende sporhund skal til at deltage i konkurrencer i både ind og udland, nu hvor mor Angelika får mere tid.

 

Edel Kirketerp, Børneafdelingen, Kolding Sygehus

 

Edel Kirketerp

Edel Kirketerp på afdelingen, som bærer stærkt præg af hendes idéer.

 

For Edel Kirketerp var det ikke planlagt, at hun skulle være oversygeplejerske på Børneafdelingen tilbage i 2004, men som hun selv formulerer det, fik hun et tilbud, hun bare ikke kunne sige nej til.

- Jeg var oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling, som var i forandring på grund af en fusion med afdelingen i Fredericia. Så jeg blev lykkelig over at få tilbudt jobbet på Børneafdelingen, smiler Edel Kirketerp.

- Og jeg har aldrig fortrudt, at jeg kom herhen.

Edel Kirketerp synes, at arbejdet med børn er helt unikt, og særligt samspillet med familierne har været vigtigt for hende i de 13 år, hun har været leder på afdelingen. For på Børneafdelingen snakker man ikke kun om de syge børn, man inddrager hele familien i processen.

- Der er kommet mere og mere fokus på familierne, og for nyligt fik vi afdelingens første sygeplejerske-ph.d., der netop havde fokus på den fadervenlige neonathalafdeling. Det er helt i tråd med det arbejde, jeg har haft fokus på, fortæller Edel Kirketerp.

En ny afdeling
Et af de helt store projekter i Edel Kirketerps tid som oversygeplejerske har været at få planlagt og gennemført den store ombygning af børneafdelingen i årene 2009-2012. Alt skulle laves om, og det har været en spændende rejse.

- Vi arbejdede sammen med antropologer, designere og projektlederen Kenneth Holm. Det var en meget innovativ proces, der har sat præg på hele afdelings arbejde og tankegang efterfølgende, fortæller Edel Kirketerp.

Afdelingen fremstår i dag i lyse farver, med både café, legeborg, fjernsynsområde og andre lækkerier for børn, og Edel Kirketerp lægger ikke skjul på, at legen har været en vigtig del af hendes arbejde.
- Som oversygeplejerske på en børneafdeling får man lov til at bruge sin barnlige sjæl, konkluderer hun.
I forbindelse med afdelingens ombygning og efterfølgende har Edel Kirketerp formået at tiltrække en masse kendte mennesker og samarbejdspartnere.

- Ingen andre end Prinsesse Mary kunne indvie afdelingen, så sådan blev det, siger Edel Kirketerp med et smil. Men siden dengang har forskelligt stjernestøv drysset over afdelingen, og det har givet adspredelse til de indlagte børn, selvom de ikke ligger på afdelingen i lang tid.

Udover et ægte prinsessebesøg har også opfinderen af hospitalsklovnekonceptet Patch Adams været forbi og inspireret klovnene, som i dag har sin daglige gang på sygehuset.

Fremdrift og udvikling
Edel Kirketerp er en kvinde med mange idéer, og derfor er hun også glad for hele det forbedringsarbejde sygehuset har sat i gang med det internationale samarbejde med det amerikanske hospital Virginia Mason.

- Vi får sat idéerne i system og produktion, og det giver megen ro, at den øverste ledelse af sygehuset har været med til at sikre en konstant udvikling, forklarer Edel Kirketerp.

Fremdriften ligger også i, at alle i afdelingen har været involveret og inddraget i udformningen af nye behandlingsprincipper, og det gør, at personalet engagerer sig endnu mere i arbejdet.

- Når man er trygge ved hinanden, giver det en god læringskultur, vurderer Edel Kirketerp.

Netop tryghed er ekstra vigtigt på en børneafdeling, hvor arbejdet også nogle gange kan gøre ondt.

- Heldigvis er det meget sjældent, at børn ikke kommer hjem herfra, men når det sker, taler vi meget sammen og holder debriefing i en tværfaglig ånd, hvor alle involverede får drøftet den specifikke episode igennem, forklarer Edel Kirketerp.

- Det er ok at blive ked af det, men man må ikke gå hjem, før man har talt om det, og det har jeg haft mit ledelsesmæssige fokus på, siger Edel Kirketerp.

Nu er det Edels tur til at tage hjem efter 13 år som oversygeplejerske, og tiden skal blandt andet gå med at læse bøger i det nye orangeri, som netop er blevet bestilt og bliver leveret umiddelbart efter pensionsdatoen.


Siden er sidst opdateret 29-05-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring