Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 2. kvartal 2017pilTværfagligt samarbejde styrker behandlingen til ældre

Tværfagligt samarbejde styrker behandlingen til ældre

Ældre mennesker, som indlægges med skrøbelighedsbrud, lider ofte af flere sygdomme og risikerer at udvikle medicinske problemer efter en operation. Det er temaet i en ny ph.d. fra Kolding Sygehus.

 

Norma 2 hoftebrud tværfagligt samarbejde

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Mandag i sidste uge gik Norma Vilhelmsen tur med hunden Nico. Alt var normalt, indtil Nico pludseligt trak mere i snoren end sædvandligt. Rykket kom så uventet, at Norma faldt om på fortovet, og slaget medførte en brækket hofte.
- Jeg kunne ikke rejse mig, så jeg vidste godt, det var helt galt, siger Norma Vilhelmsen.
Inden længe lå den ellers helt selvhjulpne 76-årige dame på Kolding Sygehus, hvor hun også blev opereret den 6. juni 2017.


Klassisk skade på de ældre
Det er helt klassisk, at selv simple fald kan føre til brækkede knogler hos den ældre del af befolkningen. Derfor har Ortopædkirurgi på Kolding Sygehus oprettet et særligt afsnit for ældre personer over 65 år, der kommer ind med knoglebrud opstået ved almindelig belastning eller et mindre traume. Afsnittet hedder det ortogeriatriske afsnit, og forsker Charlotte Abrahamsen har undersøgt, hvordan virkningen af et sådant afsnit er for patienterne og deres trivsel.
Knoglebruddene skyldes ofte, at ældre patienter inden faldet er kommet til at lide af eksempelvis dehydrering, svimmelhed, infektioner eller generelle funktionsnedsættelser. Disse tilstande er alle nogle, der primært gør ældre mennesker endnu svagere, og for at finde og behandle årsagen til faldet og det efterfølgende knoglebrud, har det ortogeriatriske afsnit tilknyttet en lang række specialister. Hver dag klokken ni holder de en tværfaglig konference, hvor knoglekirurger, læger med speciale i ældre mennesker, plejepersonalet, fysioterapeuter, ergoterapeuter og diætister samles for at gøre status over alle de indlagte patienter.
- Alle fagpersoner byder ind med deres observationer og vurderinger og i fællesskab drøfter specialisterne, hvordan de bedst hjælper patienterne med træning, pleje, behandling og udskrivelse. Dermed får alle faggrupper en endnu bedre mulighed for i fællesskab at få lagt en målrettet plan for de enkelte patienter, fortæller Charlotte Abrahamsen, der oprindeligt er sygeplejerske, men nu er ansat som forsker på sygehuset.

 

Norma 3 hoftebrud tværfagligt samarbejde


Ældre får flere undersøgelser
Typisk får de ældre foretaget flere undersøgelser, og der sættes ind med mere behandling og træning, der alt sammen er med til at sikre en god udskrivelse. Samtidig tager sygehuset kontakt til de relevante fagpersoner i kommunerne for at sikre en god overgang til eget hjem.
- Målet er, at vi skal have patienterne sendt hjem igen på den bedst mulige måde, og derfor hjælper vi dem både med bruddet og de medicinske- og træningsmæssige udfordringer, forklarer Charlotte Abrahamsen.
Både sygehuspersonalet, kommunen, patienterne og deres pårørende deltager i planlægningen for, hvordan patienterne skal klare sig, når de kommer hjem.
- Mange af vores patienter er i forvejen meget skrøbelige, og derfor er det meget vigtigt, vi under indlæggelsen samarbejder om at styrke den ældre til at genvinde så mange af deres tidligere funktioner, som muligt, uddyber Charlotte Abrahamsen.


Hjem! Og hvad så?
At finde årsagen bag faldulykkerne og sætte ind med mere træning samt behandling er vigtige fokuspunkter for det ortogeriatriske afsnit, da det er med til at sikre, at patienterne efter udskrivelse ikke kommer tilbage med nye brækkede knogler. 
- Min forskning viser, at flere patienter bekymrer sig om, hvordan de vil klare sig, når de kommer hjem, så her er et vigtigt indsatsområde, siger Charlotte Abrahamsen.
Hjemsendelsen er også noget af det, der bekymrer Norma Vilhelmsen.
- Jeg har jo så mange trapper, både når jeg skal ind i huset eller i kælderen, siger hun.
Men det slår ikke den friske patient af pinden. Allerede dagen efter operationen var hun i gang med at træne på trapper på Kolding Sygehus.
- Ja… Personalet synes måske, det var lidt for hurtigt, men jeg kan jo lige så godt komme i gang.

 

Norma hoftebrud tværfagligt samarbejde

Siden er sidst opdateret 13-06-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring