Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 2. kvartal 2017pilSygehus Lillebælt crashtester patientsikkerheden

Sygehus Lillebælt crashtester patientsikkerheden

For at blive endnu bedre til at håndtere akutte situationer uddanner Sygehus Lillebælt 54 instruktører, der skal lave klinisk træning på hele sygehuset. Dermed bliver sygehuset det første i Danmark, der baseres udelukkende på såkaldt in situ-træning.

 

Klinisk simulation 2
Karin Knudsen og Ditte Kjær i gang med in situ-træningen på en dukke.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Det første hold på 18 in situ-instruktører er netop blevet færdige med deres uddannelse i klinisk simulation på Sygehus Lillebælt. Dermed kan de træne kolleger ude på alle sygehusets matrikler og afdelinger, så alle bliver endnu bedre til at håndtere akutte situationer, hvor personalets evner kan være den afgørende forskel på liv og død for patienterne.
In situ er latin og betyder ”på stedet”, og den kliniske in situ-simulation foregår ved, at instruktørerne kommer ud på de enkelte afdelinger og træner personalet i vante omgivelser.
- Vi crashtester patientsikkerheden og tester logistikken i de akutte situationer ude på afdelingerne, siger ledende overlæge Pernille Lennert på Anæstesiologisk Afdeling, Vejle og Middelfart Sygehus.
Hun suppleres af Pernille Ibsgaard, der er uddannelsesansvarlig sygeplejerske på Bedøvelse og Intensiv på Kolding Sygehus.
- Da det foregår på personalets egne afdelinger, ved alle præcist, hvad de skal gøre, når det bliver alvor, siger hun.
- Det giver også personalet en tryghed i deres arbejde, og de føler sig endnu mere professionelle, hvilket er meget tilfredsstillende.


Liv er allerede reddet
Træningen startede i slutningen af april, og allerede nu har uddannelsen givet en bedre patientsikkerhed.
- Vi ved, at en afdeling har trænet et hændelsesforløb, hvor de 14 dage senere bliver udsat for noget helt parallelt med en patient, der undgår et hjertestop, fordi personalet præcist vidste, hvad de skulle gøre for at forebygge, at patienten udviklede hjertestop, siger Pernille Lennert.

 

Klinisk simulation 1a

Her træner personalet en situation, hvor en kvinde har født ved hjælp af kejsersnit. Hun bliver efterfølgende dårlig, mister bevidstheden og får hjertestop. Personalet kæmper for at få liv i hende igen. Træningen er realistisk, og alle ved, hvad de skal gøre i situationen. Gennem træning bliver procedurerne endnu sikrere, så personalet også kan holde liv i rigtige patienter frem for dukker.


En anden forbedring, der allerede er implementeret, er stuenumre inde på de enkelte fødestuer. Hvis der så er behov for flere hænder, skal personalet ikke bruge unødig tid på at orientere sig om, hvilken stue de er på (løbe ud på gangen for at finde et nummer) – men de kan ringe efter hjælp og sikkert angive stuenummer direkte fra stuen.
- Det er vigtigt, da hjælpen kommer hurtigere, siger Pernille Lennert.
Endelig har Sygehus Lillebælt også allerede tilrettet flere andre retningslinjer som en direkte konsekvens af arbejdet med in situ-træning.


Kommunikationen er vigtig
Hver dag sker der mange akutte hændelser på et sygehus, men der kan godt gå meget lang tid imellem, at den enkelte medarbejder oplever det, og derfor er træningen ekstra vigtig. Det er vigtigt at træne dér, hvor det sker og ikke langt væk fra patienten i et undervisningslokale – lidt analogt til at man heller ikke tager et kørekort på køreteknisk anlæg, man bliver nødt til at prøve virkeligheden, siger Pernille Ibsgaard.
En stor del af at håndtere en akut situation er at holde hovedet koldt, vide hvor hjælpemidlerne er, og at kommunikere klart og tydeligt. Det er noget, alle træningssituationer går ud på.
- Jeg tror, det bliver super godt, siger sygeplejerske Janne Grevsen, der er en af de nye instruktører, om perspektivet i klinisk simulation.
Indtil videre har instruktørerne allerede trænet 27 hændelsesforløb på sygehusets matrikler, der har været indblandet 102 medarbejdere, og det er blot begyndelsen.
- Jeg håber, vi kan få etableret en koordinerende enhed, der kan styrke vores systematiske arbejde med læring på arbejdspladsen, siger Pernille Lennert.

 

Klinisk simulation 3
Fra venstre: Marija Novosel, Anne Daugaard Thuesen, Karin Knudsen, Tove Nielsen, Karin Nørgaard og Ditte Kjær. De er alle nyuddannede in situ-instruktører.

Siden er sidst opdateret 13-06-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring