Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Kolding indfører vigtig behandling

Minutterne tæller, hvis man falder om med en blodprop. Derfor er der glæde på Kolding Sygehus, der fra mandag i næste uge kan tilbyde den højtspecialiserede trombolysebehandling til patienter med blodpropper i hjernen.

 

Trombolyse i Kolding

Lasse Nielsen har været utroligt heldig. Selv med den ekstra køretid til Odense Universitetshospital har han det nogenlunde godt allerede fire dage efter sin blodprop.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Den 20. august 2017 er en søndag som alle andre. 35 årige Lasse Nielsen har været på stadion med sin far, hvor Fredericia får bank af Roskilde. Efter kampen skal Lasses græsplæne have noget kalk, men pludselig begynder Lasses arm at sove, og kræfterne forsvinder. Det bliver også svært for ham at tale, og han ved, den er gal.

- For et par uger siden så jeg helt tilfældigvis en brochure om blodpropper i hjernen og en udsendelse i fjernsynet om blodpropper, så jeg kan næsten ikke lade være med at tænke, om det var et tegn, siger Lasse Nielsen.

Han er ellers en sund, rask og stærk mand, der sjældent har spekuleret i sygdom. Men brochuren og fjernsynsudsendelsen gør, at han er vaks, da lammelsen sætter ind.

- Jeg får ringet til vagtlægen, og der kommer lynhurtigt en ambulance, husker Lasse Nielsen.

Lang vej til Odense
Det viser sig, at der er tale om en blodprop i hjernen, og fra på mandag får patienterne i trekantområdet mulighed for at blive behandlet for netop blodprop i hjernen med en såkaldt trombolysebehandling på sygehuset i Kolding. Hidtil har denne type patienter skullet til Odense, men nu kan der spares livsvigtige minutter på transporten. - Ved en blodprop i hjernen tæller hvert minut, så jeg er glad for, at vi fra mandag den 4. september kan tilbyde trombolysebehandlingen her i Kolding. Det vil for alle patienter i hele Trekantområdet betyde en mindre køretid på i hvert fald 15-30 minutter, vurderer Henrik Boye Jensen, der er ledende overlæge på Hjerne- og Nervesygdomme på Kolding Sygehus.

Når en patient har symptomer med lammelser i kroppen, er der typisk tale om enten blodpropper eller blødninger i hjernen, og så er hurtig handling påkrævet.

Ved ankomst til sygehuset, vil patienten blive skannet inden for fem minutter, og er det en blodprop op til en vis størrelse i hjernen, kan lægerne give en trombolysebehandling, der i nogle tilfælde kan opløse blodproppen. Behandlingen tager en times tid, og allerede i løbet af behandlingen vil nogle patienter få det mærkbart bedre.

Hjernen er meget følsom, og hvis den først er beskadiget, tager det lang tid for patienten at komme sig, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

- Jo hurtigere vi får behandlet patienten, jo mindre risiko er der for, at patienten får varige men, forklarer Henrik Boye Jensen.

- 92 procent af patienterne overlever en blodprop i hjernen, men med en hurtig trombolysebehandling vil vi se, at alle overlevende får en væsentlig bedre prognose for at komme sig med færre mén, end hvis de ikke havde fået behandlingen.

En patient om dagen
Når Kolding Sygehus fra på mandag begynder at kunne trombolysebehandle patienterne, vil det gavne omkring 350 patienter om året. Det er nemlig det antal, hvor der er mistanke om, at de har en blodprop i hjernen, og som derfor vil spare turen over Lillebælt mod Odense Universitetshospital.

Ud af de 350 patienter vil cirka 100 skulle have trombolysebehandlingen. De resterende 250 vil ikke få gavn af den, fordi der er  en række kriterier, der skal være opfyldt for at modtage behandlingen. Man må ikke have haft operationer i hovedet, have haft hjerneblødninger, og hos nogle patienter vil symptomerne også nå at forsvinde, og de får heller ikke trombolyse.

- Det er ikke en ufarlig behandling, så det er kun de patienter, vi vurderer, vil få gavn af den, der får den, forklarer Henrik Boye Jensen.

Den sparede kørsel mod Odense og opstarten af trombolyse på Kolding Sygehus er dog et kæmpe kvalitetsløft til borgerne i trekantsområdet, og lægerne forventer, at mange vil komme sig hurtigere end tilfældet er i dag.

Hjem igen
Blot fire dage efter sin blodprop i hjernen er Lasse Nielsen på vej hjem til Fredericia fra Kolding Sygehus, hvor han blev flyttet til efter endt trombolysebehandling i Odense.

 

Trombolyse i Kolding

Lasse Nielsen er 35 år, forlovet med Camilla og far til Ella på to år. Han glæder sig til at komme hjem til sine piger, efter den store forskrækkelse han fik, da en blodprop satte sig i hans hjerne.

 

- Jeg synes, det er uhyggeligt at tænke på, at behandlingen indtil nu ikke har været her i Kolding, siger Lasse Nielsen.

- Jeg føler mig rigtig heldig at have fået det så godt så hurtigt, for jeg ved jo, at hvert minut tæller.

Hvis man ikke ved det, kan man faktisk ikke se, at han lige har haft en blodprop i hjernen. Inde i hovedet pusler tankerne dog.

- Jeg var naturligvis vildt bange, og der går nok lidt tid, inden jeg er helt klar igen, så hvem ved, måske en sparet køretid ville have gjort mig mindre ramt?, spørger Lasse Nielsen eftertænksomt.

 

Ring 112 hvis du oplever blot en af følgende ting

  • Pludselig lammelse i dele af kroppen
  • Talebesvær
  • Synsbesvær
  • Tab af bevidsthed

Risikofaktorer for blodpropper

  • Alder
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • Sukkersyge
  • Overvægt
  • Mand

Siden er sidst opdateret 29-08-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring