Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Det er sygeplejersken, der fører kniven

Vejle Sygehus er det eneste sted i landet, hvor det er sygeplejersker, der indopererer hjerteovervågning.

 

Reveal
Revealen, den lille overvågningsdims, ligger inde i den blå indføringsskinne.

 

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

- Nu kan du nok mærke, at der ligesom kommer et pres, siger sygeplejerske Pia Bang Dall-Hansen til Ingrid Rask, som ligger på operationslejet på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus. Sygeplejersken har en skalpel i den ene hånd, og med et fast tryk skærer hun et hul på en centimeter i huden på brystkassen over patientens venstre bryst.

 

Reveal

Sygeplejerske Pia Bang Dall-Hansen fører kniven ved dagens indlæggelse af en reveal. Her afspritter hun hænder og arme, inden hun går i gang med operationen.

 

79-årige Ingrid Rask skal have indlagt en lille hjerteovervågningsdims kaldet en ”reveal” (”afslører”).

Fra bordet med det grønne klæde tager Pia Bang Dall-Hansen den flade mørkeblå indføringsskinne, som revealen ligger i, stikker spidsen ind i snittet og trykker hårdt den lille grå aflange metaldims ind under huden. Hun trækker indføringsskinnen ud igen og holder et kompres mod såret, der bløder en lille smule.

- Så, nu har jeg lagt den ind, Ingrid. Du skal lige blive liggende lidt endnu, mens jeg sætter strips på dig. Og så får du et plaster på udenpå, og det kan du gå i brusebad med.

Den lille reveal på 0,7 x 4,4 centimeter kan lige netop anes under huden, hvor den skal ligge og optage Ingrids hjerterytme dag og nat. Måske kan den give svaret på, hvad der skete den sene aften for fire uger siden.

Overvågning kan give svar
Klokken var kvart over ti, og Ingrid var på vej i seng. Hun havde lagt mobilen ved siden af sengen og manglede bare at gå ind i stuen og lukke terrassedøren i hjemmet i Ågård sydvest for Vejle. Det er det sidste, hun husker, før hun vågnede op i staudebedet nogle meter fra døren. Hvor længe hun havde ligget ude i haven, ved hun ikke præcist, men da hun endelig havde kæmpet sig ind i huset og siddende på numsen havde humpet sig ind i soveværelset for at ringe til datteren, var det efter midnat. Hun var smurt ind i jord og blod i ansigtet og på underarmene og havde et kæmpe hul i panden.

- Jeg husker ikke ret meget af, hvad der skete, og jeg ved slet ikke, hvorfor jeg faldt ud ad terrassedøren, fortæller Ingrid Rask. Lægerne har undersøgt hendes hjerte for at finde rytmeforstyrrelser, som kunne forklare, hvorfor hun måske besvimede og faldt, men uden held.

 

Reveal

Sygeplejerske Linda Smith tjekker med den blå aflæser, at der er kontakt til den lille hjerteovervåger, som Ingrid Rask netop har fået indopereret.

 

- Det er derfor, jeg har sagt ja til det her, for det giver mig en sikkerhed og gør mig mere tryg, siger Ingrid Rask. Revealen overvåger og optager hjerterytmen hele døgnet, og om natten bliver der sendt information til Vejle Sygehus via en lille boks ved siden af Ingrids seng. At det er en sygeplejerske, der har indopereret revealen, har Ingrid faktisk ikke tænkt så meget over.

- Jeg forventede nok, at det ville være en læge, men hvis sygeplejerskerne kan det, så er det da fint, siger Ingrid Rask.

Sygeplejersker overtager
Indtil for to år siden var det da også læger, der udførte operationen, men i 2015 indførte Vejle Sygehus som det første og indtil nu eneste sygehus i Danmark, at det er sygeplejersker, der indopererer reveal, nærmere bestemt to sygeplejersker med speciale i pacemakerfunktionen. Pia Bang Dall-Hansen lagde ud for to år siden, og efter fem måneder fulgte hendes kollega Linda Smith efter. De har i den tid indopereret hjerteovervågning på henholdsvis 60 og 35 patienter.

- Grunden var nok først og fremmest, at det ville frigøre lægeressourcer, men for mig var det en spændende udfordring, siger Pia Bang Dall-Hansen, og Linda Smith er enig.

- Det er spændende at få en ny opgave, og lægerne blev faktisk glade for, at vi overtog det her, for det gav dem tid til andre ting, siger Linda Smith.

De to sygeplejersker er oplært i proceduren gennem sidemandsoplæring. Det vil sige, at de først har kigget med nogle gange, når en læge har indopereret en reveal på en patient. Derefter har de selv skullet stå for operationen 3-4 gange, mens en læge holdt øje med, at de havde styr på proceduren. Og det har de.
- Vi har kvalitetskontrol hver tredje måned, og i løbet af de to år, vi har gjort det, har der kun været én patient, der havde komplikationer. Det var en ung mand, der havde været meget fysisk aktiv, og revealen havde bevæget sig lidt ud gennem såret. Så i forhold til komplikationer har vi ikke haft flere, end hvis lægerne havde lagt dem ind, siger Pia Bang Dall-Hansen.

- Det giver i øvrigt også god mening, at det er os, der står for det, for i forvejen er vi dem, der modtager og klargør patienten. Nu er det også os, der foretager indgrebet, informerer patienten bagefter og sender vedkommende hjem. Og det er os, patienterne ringer til, hvis de har spørgsmål bagefter, siger Pia Bang Dall-Hansen.

Andre vil lære af Vejle
På andre danske sygehuse har man på det seneste opdaget, hvad pacemakersygeplejerskerne står for i Vejle.

 

Reveal

Da revealen er på plads, sætter sygeplejersken små strips over såret. De skal blive siddende i 10 dage, og patienten får også et stort plaster udenpå, så hun kan tage bad.

 

- De har ringet fra Herning for at høre, hvordan vi gør det, og hvordan det fungerer, og Skejby har bedt om at komme på besøg og kigge med, når vi opererer, siger Pia Bang Dall-Hansen med slet skjult stolthed.

- Det er dejligt, at lægerne har vist os den tillid, og vi ved jo, at hvis vi nu fik en svær patient, f.eks. en meget tynd patient, hvor der ikke er meget fedtvæv at lægge revealen ind i, så ville vi kunne få en læge til at overtage. Det har ikke været nødvendigt endnu, smiler Linda Smith.
 


Siden er sidst opdateret 10-10-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring