Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Praktik bygger bro

Ambulancefolk kommer i praktik på Sygehus Lillebælt, så de ved, hvad der sker ’bag facaden’. Det giver fælles forståelse og endnu bedre samarbejde, og det er godt for patienterne.


Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, anne-mette.vargas.johnsen@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt

Fotos: Charlotte Dahl, charlotte.dahl@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt


En patient bliver hentet af ambulancen, og af sted går det mod sygehusets hjerteafdeling, for der er mistanke om blodprop. Patienten rulles ind på sygehuset, og ambulancefolkene afleverer hende på akutmodtagestuen. Men hvad sker der så bagefter? Det er lige netop det, ambulancefolk lærer om, når de som led i deres uddannelse er i praktik på Sygehus Lillebælt.

 
ambulancebehandlerelev Vejle Sygehus Anders Frederiksen Hjertesygdomme praktik
Ambulanceassistent Anders Frederiksen er i gang med at videreuddanne sig til ambulancebehandler, og derfor har han været i praktik på Vejle Sygehus.

Anders Frederiksen, som er ambulanceassistent hos Responce, er i gang med at videreuddanne sig til ambulancebehandler, som er næste trin på uddannelsesstigen. Han har netop været i en dags praktik på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus og to dage i praktik på Anæstesiologisk Afdeling. Forløbet for behandlerelever er et fast samarbejde mellem de to specialiserede og akutte afdelinger.
- Vi kører med rigtig mange lungepatienter og mange hjertepatienter, så vi besøger de her afdelinger rigtigt hyppigt. Men hvad sker der, når vi har afleveret dem til personalet? Hvilken arbejdsgang går i gang og hvilke undersøgelser? Det forstår jeg bedre nu, fortæller Anders Frederiksen.
- Og så forstår jeg, hvordan vores målinger i ambulancen bliver brugt herinde, og jeg ser, om den foreløbige diagnose vi stiller – det hedder en aktionsdiagnose – holder stik, når patienten er blevet undersøgt mere grundigt herinde på afdelingen, siger Anders Frederiksen.

Udveksler viden
Som praktikant på Hjertesygdomme er Anders Frederiksen med til det hele: at modtage patienterne, der kommer ind med ambulance, foretage undersøgelser og målinger, konferere med hjertelægerne og sætte behandling i gang. Han har gennem en hel dag fulgt sygeplejerske Anja Jensen, og hun får også noget ud af at have en praktikant.
- Jeg får andre betragtninger med i forhold til, hvordan ambulancefolkene arbejder, og vi får talt om, hvordan vores samarbejde kan blive endnu bedre. For eksempel har vi fået lavet om, i hvilken ende af afdelingen ambulancefolkene går ind om natten. Før tog de den nærmeste elevator og rullede patienten gennem hele afdelingen. Nu tager de elevatoren i den anden ende, så de kommer mere direkte ind på modtagestuen. Det giver mindre forstyrrelse for de andre patienter, fortæller Anja Jensen.

 

ambulancebehandlerelev på Vejle Sygehus Hjertesygdomme praktik
Anders Frederiksen og sygeplejerske Anja Jensen kigger på hjertekardiogrammer på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus som led i Anders' praktikophold.


De er enige om, at praktikopholdet giver information og viden, som kommer patienten til gavn, for allerede i ambulancen kan Anders Frederiksen fortælle patienten mere om, hvad der kommer til at ske, når ambulancen ankommer til sygehuset. Det kan være med til at gøre patienten mere tryg.

Styrket samarbejde
Ambulancebehandlerelevernes praktikophold på Sygehus Lillebælt er del af et større arbejde på Sygehus Lillebælt og i Region Syddanmark som helhed for at styrke sammenhængen mellem systemerne – i dette tilfælde mellem ambulancetjenesten og sygehusene. Det fortæller Charlotte Gad Tousig, som er praktik- og uddannelsesansvarlig sygeplejerske på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus.
- Dette er et godt eksempel på, hvordan kompetenceudvikling og fokus på fremtidigt samarbejde kan forenes. Det handler om at give patienten det bedste forløb, og praktikopholdet er med til at give ambulancebehandlereleverne indblik i vores hverdag som sundhedsprofessionel på SLB. Det har betydning for, hvordan den enkelte ambulancebehandler møder os i det fremtidige samarbejde om patienten, siger Charlotte Gad Tousig.

Fakta om ambulancefolk
Medarbejderne i en ambulance kan have tre forskellige uddannelser:

  • Ambulanceassistenten er den kortest uddannede. Han/hun hjælper de to andre undervejs, men styrer ikke hvilke undersøgelser eller behandlinger, der sættes i gang. Til gengæld er det ambulanceassistenten, der kører ambulancen.
  • Ambulancebehandleren har den mellemste uddannelse. Først skal man være uddannet ambulanceassistent og have 1½ års arbejdserfaring. Oveni tager man fem ugers videreuddannelse og skal bestå eksamen. Det er dette forløb, Anders Frederiksen er i gang med.
  • Paramedicineren er den højest uddannede medarbejder i en ambulance. For at blive paramediciner skal man have arbejdet tre år som ambulancebehandler. Herefter tager man fem ugers videreuddannelse og skal bestå eksamen. Anders Frederiksen vil gerne være paramediciner.

 


Siden er sidst opdateret 10-10-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring