Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Jordemoder på asylcenter

Asylansøgere har mange tanker at slås med og gravide asylansøgere endnu flere. Derfor indeholder opgaven for asylcentrets jordemoder andet end normal svangreomsorg.

 

Jordemoder asylcenter gravid asylansøger Freja
Jordemoder Freja Vingborg lytter hjertelyd på iranske Parastoo, der er asylansøger og bor på Center Jelling.

 

Tekst: Mikkel D-N Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk
Fotos: Charlotte Dahl, charlotte.dahl@rsyd.dk

Parastoo fra Iran ligger på briksen i Center Jellings sygeklinik. Center Jelling er et af Røde Kors' i alt 11 danske asylcentre. Over hende står jordemoder Freja Vingborg fra Kolding Sygehus foroverbøjet. De to kvinder er forbundet med det klassiske trærør, jordemødre bruger til at lytte til ufødte børns hjertelyd.


- Det er ikke ren nostalgi, at jeg bruger mit trærør herude på asylcenteret, det er også et spørgsmål om, at jeg kan tjekke hjertelyden, uden at moderen lytter med i første omgang. Så kan jeg udtænke en plan, hvis hjertelyden ikke helt er, som den skal være og få tolken med, når jeg skal forklare det. Hvis hjertelyden er normal, sætter jeg doptoneapparatet på maven – det er en lille elektronisk hjertelydshøjttaler – og så kan moderen lytte med, forklarer Freja Vingborg.
Jordemoderen rejser sig smilende op og fortæller Parastoo, at barnets hjertelyd er normal, og at barnet har den rigtige størrelse.
- Vil du også lytte?, spørger Freja Vingborg.
Parastoo bryder ud i et stort smil, da barnets hjertelyd via doptonen brager ud i rummet. Pulsen er hurtig – moderen er tydeligt rørt.


Andre problemstillinger
Freja Vingborg har været jordemoder i otte år, hun er til daglig ansat på Kvindesygdomme og Fødsler i Kolding, og de sidste fire år er hun som en del af sit arbejde kommet på asylcenteret. Her er der i øjeblikket 10 gravide kvinder – andre gange er der 25. Men hun er stadig den eneste jordemoder, der kommer fast til Jelling.


- Det er hårdt at komme herud, for der er mange ting udover svangreomsorgen, som kan spille ind på de forskellige forløb, siger Freja Vingborg.

jordemoder på asylcenter gravid asylansøger
Parastoo fra Iran er 28 år og gravid i 7. måned med sit første barn.


Hun uddyber, at mange asylansøgere er gode til at være gravide og bare hvile i den naturlige gravide tilstand, men at de ofte også har mange tanker med sig. Ikke alene tanker om ting de har oplevet før og under flugten, men også usikkerheden om fremtiden fylder meget.


Jordemoderkonsultationerne minder meget om dem, der foregår på andre sundhedsklinikker, hvor de kommende mødre får rådgivning og svar på de spørgsmål, de måtte have.


Nogle bliver væk
De fleste asylansøgere ved ikke, hvor lang tid de skal være i centret. Nogle er hurtigt videre, og andre bor der i flere år, inden deres sager er helt færdigbehandlede. Det stiller også krav til Freja Vingborg.
- Nogle gange dukker de gravide ikke op, andre gange har den gravide asylansøger fået opholdstilladelse et sted i Danmark, og så er det vigtigt i samarbejde med centrets sundhedsklinik at få modtagerkommunen og eventuelt et andet sygehus til at tage hånd om den gravide, forklarer hun.
Endelig foregår alle konsultationerne med en telefontolk, og det giver en god kommunikation. Derfor vil mange af kvinderne også gerne have undersøgt mange andre ting, når der nu er en tolk med.
- Så gælder det virkeligt om at få samtalen tilbage på selve graviditeten og det ufødte barn igen, smiler Freja Vingborg.
Der er dog også både sygeplejersker, sundhedsplejersker og læger til stede i klinikken, så hvis der er et behov, kan de forskellige faggrupper hurtigt hjælpe hinanden.
I løbet af en konsultation bruger Freja Vingborg sin krop rigtigt meget, for nok kan tolken oversætte det talte sprog via telefonen, men kropssproget kommer ikke med, og så må jordemoderen med egen krop vise, hvor noget kan gøre ondt, og hvornår en kommende mor skal blive bekymret, og hvornår smerterne er helt normale.


En win-win situation
Funktionslederen på Center Jellings sygeklinik Karen Margrethe Bjørn er utroligt glad for, at Sygehus Lillebælt i form af Freja Vingborg kommer forbi løbende.
- Det giver en tryghed for beboerne, og vi kan hurtigt hjælpe dem, der kommer hertil med en bule på maven, for nogle gange får vi nye beboere med meget kort tid til termin, siger hun og fortsætter.
- Vi er i stand til at samle dem op, og hjælpen til de her mødre er med til at mildne den nogle gange barske virkelighed på et asylcenter.
Parastoo, der lige nu er to måneder fra sin termin med sit første barn, er også glad.
- Det er tæt på, og jeg føler mig sikker, når jeg ved, om barnet i min mave har det godt, siger hun og vurderer.
- Der bliver passet godt på mig.

 

jordemoder asylcenter Jelling gravide asylansøgere Freja Vingborg


Dagens besøg hos jordemoderen er ved at være slut, og for Parastoo bliver det det sidste på asylcenteret, da hun og manden Ali har fået opholdstilladelse. Om lidt er bopælen Vejle, og fødestedet vil derfor stadig være i Kolding.
- Jeg vil rigtigt gerne føde med de kvinder, jeg har haft her på asylcenteret, så hvis jeg er på vagt, og det kan lade sig gøre, er jeg Parastoos kendte jordemoder til fødslen, siger Freja Vingborg.

 

jordemoder asylcenter Freja Vingborg Jelling

Jordemoder Freja Vingborg er kommet på asylcenteret i fire år. Udover at være jordemoder har Freja en master i sundhedsantropologi, hvor specialet tog udgangspunkt i de gravide asylansøgeres relationer.
Hun vil rigtig gerne følge mødrene så længe som muligt, da de er i en svær tid.
- Jeg vil bare gerne gøre det så godt som muligt og ofte gerne mere, end jeg gør. Men det er svært, siger hun.


Siden er sidst opdateret 24-10-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring