Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Kineserne kommer til Vejle

Sygehus Lillebælt har i samarbejde med en lokal medicoteknisk virksomhed lavet et fuldautomatiseret blodprøvelaboratoriesystem, der er så godt, at sygehuse i Kina viser interesse for projektet.

 

Kinesere

Med automatiseret behandling af blodprøver er analysetiden fra arm til diagnose blevet forkortet kraftigt.

 

Af Mikkel D-N Andersen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

På torsdag kommer en større kinesisk delegation på besøg på Vejle Sygehus. Kineserne kommer for at se nærmere på det fuldautomatiserede blodprøvelaboratoriesystem, som er udviklet på sygehuset. Med tiden er laboratoriet, der håndterer blodprøver på Vejle Sygehus nemlig blevet så fuldautomatiseret, at det er helt fremme i verdenseliten. I dag kan blodprøver komme hele vejen fra den afdeling, hvor blodprøven er taget, frem til laboratoriet, blive analyseret og svaret sendt direkte til en given patients journal inden for en time. Alt dette uden menneskelig involvering i processen.

Systemet er så moderne, at den lokale virksomhed, Timedico A/S, som sygehuset arbejder sammen med, allerede har solgt 120 systemer primært i Europa, og på torsdag kommer en kinesisk handelsdelegation forbi Vejle Sygehus for at se, om de skal investere i tilsvarende systemer.

- Der er omkring 5.000 sygehuse i Kina, der alle kan bruge denne type af automatisering, så der er et kæmpe potentiale. Derfor vil vi naturligvis gerne vise vores system frem, siger professor og overlæge på Klinisk immunologi og biokemi på Sygehus Lillebælt, Ivan Brandslund.

Det er ham, der er idémanden bag systemet, som han siden har videreudviklet i samarbejde med Timedico A/S. Hvert fuldautomatiske system på størrelse med det på Vejle Sygehus koster omkring 10 millioner kroner.

Enormt effektivt
Samarbejdet mellem Vejle Sygehus og Timedico A/S begyndte for mange år siden. Men de automatiserede systemer er blevet særligt populære gennem det seneste år, efter Ivan Brandslund i januar 2017 fik udgivet en artikel i et amerikansk tidsskrift. Her redegør han for systemets muligheder for at spare offentlige ressourcer.

Tidligere tog det cirka tre timer fra en blodprøve blev taget, til der lå et svar klar. Nu kan det klares på under en time. Det betyder, at lægerne hurtigt kan stille en diagnose for patienterne, og dermed får patienterne en hurtigere behandling. Bare i Vejle sparer patienterne 1000 timers ventetid om dagen.

- Nogle patienter kommer hurtigere hjem, og det er med til at korte indlæggelsestiden og ventelisten, siger Ivan Brandslund.

Rent økonomisk betyder det også noget for Sygehus Lillebælt, at der er en høj grad af automatisering.

- Der er et omkostningsfald på omkring 40 procent pr. blodprøve. I laboratoriet betyder det helt konkret, at en medarbejder i løbet af de senere år er gået fra at kunne håndtere 10.000 blodprøver om året til at holde øje med 50.000, fortæller Ivan Brandslund.

 

Ivan B

Ivan Brandslund, professor og forskningsleder.

 

For Ivan Brandslund personligt har automatiseringen også haft en konsekvens. Han bliver næsten ugentligt spurgt, om han kan komme ud og fortælle mere om systemet, hvilket han også har gjort rigtigt mange gange. Men for at prioritere sin tid bedre beder han nu interesserede om at komme til Vejle for at lære mere.

- Jeg har undervist og fortalt om systemet til langt over 1000 mennesker i 45 lande, men det er nu alligevel noget særligt, at der på torsdag kommer kinesere på besøg, siger han.


Siden er sidst opdateret 07-11-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring