Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Det betyder livet

For at give patienter med uhelbredelig kræft en så god livskvalitet som muligt, vil Vejle Sygehus som det første i landet operere dem langt tidligere end hidtil. Derfor er der nu oprettet et Center for Palliativ Kirurgi.

 

Palliativ kirurgi

Peter Sikær Kristensen er en travl herre, der nyder at være hjemme igen efter den palliative operation. For ham betyder operationen utroligt meget. – Det betyder livet, siger han.

 

Tekst: Mikkel D-N Andersen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Patienter med kræft i tarmen eller med spredning til bughulen vil på Vejle Sygehus fremover opleve, at de langt tidligere end hidtil får tilbudt en operation.

- Disse patienter vil på et tidspunkt komme ind akut med tarmslyng, og vi ved, at en akut operation måske midt om natten er langt farligere end en velplanlagt operation, hvor også patienten er med til at beslutte, hvad der rent faktisk skal ske med dem, siger overlæge Flemming Hansen Dall fra Organ- og Plastickirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.

Derfor vil patienterne nu tidligere i deres behandlingsforløb blive undersøgt for at finde ud af, om de kunne have gavn af en såkaldt palliativ operation, så de ikke får den truende tarmslyng. På den måde undgår de at få et forløb med ubehagelige gener og smerter, og de kan bevare deres livskvalitet.

Akut operation med tilbagefald
Peter Sikær Kristensen fra Vejle er en af dem, der har fået glæde af det nye initiativ. Han fik en palliativ operation på sygehuset i Vejle for blot halvanden uge siden. Peter Sikær Kristensen har livet igennem været en meget aktiv mand som skoleinspektør, cafeejer og mangeårigt kommunalbestyrelsesmedlem.

Sidste år fik han kræft i tarmene, og det vendte op og ned på livet.

- Jeg blev syg i november 2016, og 2017 har været et hospitalsår, hvor jeg har været meget indlagt og hele tiden har skullet være i nærheden af et toilet, da al mad og drikke gerne ville op igen, forklarer han.

I første omgang kunne lægerne ikke finde ud af, hvad han fejlede. Men den 28. december 2016 blev han akut opereret for tarmslyng. Operationen hjalp, men der gik ikke længe, inden tarmene igen begyndte at lukke til, hvilket er typisk, når der er kræft i tarmen.

I løbet af efteråret 2017 var den gal igen, og Peter Sikær Kristensen tabte 15 kilo. Ingen mad og drikke ville blive indenbords.

Hurtig action
For tre uger siden gennemgik Flemming Hansen Dall Peter Sikær Kristensens journal, og overlægen var ikke i tvivl om, at en operation kunne hjælpe. Han fik snakket med Peter Sikær Kristensen, der fik de tre mulige scenarier at forholde sig til.

- Flemming sagde, at han kunne lave en genvej mellem tarmene, en stomi eller også var der ikke noget at gøre. Og jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt kunne bruge den tredje mulighed til noget. Den var for svær at overskue, mens jeg kunne leve med de to andre, forklarer Peter Sikær Kristensen.

Allerede forrige uge blev Peter Sikær Kristensen opereret, og på vej væk fra operationsgangen fik han at vide, at lægerne valgte mulighed nummer et, altså en genvej mellem tarmene.

- Det var jeg godt tilfreds med, smiler han.

Det betyder alt
En uge efter operationen kunne Peter Sikær Kristensen komme hjem igen. Og han er ikke i tvivl om, at han har undergået noget fantastisk.

- Det her betyder livet, for jeg var død, hvis jeg ikke havde fået operationen, siger han.

 

Palliativ kirurgi

Det er kun halvanden uge siden, Peter Sikær Kristensen gennemgik en palliativ operation. Nu er han hjemme igen, og klar til en ny kamp mod den kræftsygdom, han stadig har.

 

Peter Sikær Kristensen har slet ikke tid til at være syg, for der er både kone, fire børn og otte børnebørn samt en cafe, der skal passes.

- Jeg er glad for, at det ser ud til, at det nu går fremad, for det har været svært for mine børnebørn, at se deres bedstefar være så syg og ligge så meget på sygehuset. Og så må jeg også være ærlig at tilstå, at jeg ser frem til at komme ned på byens bedste cafe, nyde et koldt glas rose eller en øl og samtidig vide, at jeg kan beholde det i maven. Det er vigtigt for mig, da det sociale er en del af mit liv, fortæller han.

Videncenter på vej
Flemming Hansen Dall har gennem flere år lavet palliative operationer, som den, der har givet Peter Sikær Kristensen livskvaliteten tilbage. Men nu er der udarbejdet en helt fast procedure, og der sættes hårdt ind på forskningen, så mange flere patienter vil få gavn af de palliative operationer fremover.

- Vi har grundlagt Center for Palliativ Kirurgi, og jeg forventer, at setuppet omkring den palliative patient vil blive mere udbredt. Vi ved, at det er noget, der på verdensplan er enestående, siger Flemming Hansen Dall.

Centeret skal undersøge, hvordan man bedst muligt får fundet de patienter, der kan få gavn af operation og derudover forske i, hvad der fungerer bedst for patienterne.

 

Flemming Hansen Dall

Flemming Hansen Dall er overlæge på Organ- og Plastickirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus og bagmanden bag de palliative operationer.

 

- Det er store og alvorlige operationer, så vi skal være godt klædt på til arbejdet. Både generelt men også i forhold til den enkelte patient. Derfor er jeg også glad for, at vi kan samarbejde med Center for Fælles Beslutningstagning i den her sammenhæng, for det er uhyre vigtigt, at patienterne og de pårørende ved, hvilke muligheder de har, og hvad der derefter skal ske, fortæller overlægen.

For mange patienter vil en velforberedt palliativ operation på et tidligt tidspunkt kontra en akut operation senere ofte give en betydelig nedsættelse af den samlede indlæggelsestid.

- Mange patienter vil undgå 20 til 80 dages indlæggelse. Det er virkeligt noget, der er vigtigt, når vi taler om meget syge patienter, da de så i stedet kan være sammen med familien i hjemlige rammer, vurderer Flemming Hansen Dall.


Siden er sidst opdateret 06-12-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring