Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Specialisterne samler sig om patienten

Hudkræft er den kræftsygdom, der rammer flest patienter. Den betegnes ofte som fredelig, fordi den vokser langsomt og ikke spreder sig, men ubehandlet kan den blive næsten invaliderende, fordi den ofte sidder i ansigtet og kan ødelægge øjne, næse og læber. Som noget helt særligt kommer patienter med hudkræft på Vejle Sygehus ind og møder flere speciallæger på én gang i de såkaldte multidisciplinære teams.

 

Vibeke Koudahl

Selv om hudkræft sjældent er dødeligt, kan det have invaliderende konsekvenser for patienterne. – Nogle gange kan hudkræft i ansigtet være lige så svært som at have mistet et bryst eller have fået en stomi.  Vores ansigter er vigtige i den måde, vi er sammen på som mennesker. Patienter med hudkræft i ansigtet isolerer sig, når knuderne  bliver  ubehagelige og grimme at se på, forklarer Vibeke Koudahl.

 

Tekst: Cathrin Tromborg Bræstrup og Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Som udgangspunkt er hudkræft ikke den kræftform, der plejer at løbe med den største opmærksomhed. Men ikke desto mindre er det netop den, de fleste danskere bliver ramt af. Hvert år bliver op mod 18.000 danskere diagnosticeret med hudkræft, og en stor del af dem rammes af hudkræft i ansigtet, fordi det er den del af kroppen, der udsættes for mest sol lys.

- Mange vil få hudkræft, hvis de ikke tænker sig om. Det er bare et spørgsmål om at blive gammel nok, siger overlæge Vibeke Koudahl fra Organ- og plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.

Selv om hudkræft sjældent udvikler sig til noget livstruende, hæmmer kræften ofte patienterne i deres liv.

Når hudkræft får lov til at udvikle sig, vil der langsomt men sikkert blive flere områder med kræft med sår, som bløder og lugter.  Sårene gør ondt, og der går betændelse i dem. Patienterne får behov for sårpleje og behandlingen bliver mere omfattende, når områderne bliver større eller kræften sidder tæt på øjenlåg, næse og læber. Patienter med hudkræft er ofte ældre mennesker med færre ressourcer, og ofte isolerer de sig, hvis de ikke bliver behandlet.

- Hvem vil klappe en bedstefar på kinden eller give ham et kys, hvis der er en stor plet med kræft lige der, spørger Vibeke Koudahl.

Det er ret almindeligt, at patienter bliver henvist med hudkræft, de har haft længe. Mange venter dog med at gå til læge, til det øjeblik, hvor kræften hæmmer patienterne i deres hverdag og deres sociale liv bliver påvirket.

Hurtig udredning og behandling
For at sikre en hurtigere og overkommelig behandling af de mange patienter, sætter Vejle Sygehus nu ind med såkaldte multidsciplinære teams. Det betyder, at patienterne sammen med deres pårørende bliver mødt af en gruppe af speciallæger med hver deres speciale, som i fællesskab hjælper med at få lagt en plan for behandlingen. For de patienter, der har hudkræft tæt på øjet, er det eksempelvis en speciallæge i plastikkirurgi og onkologi samt en speciallæge fra øjenafdelingen, der holder møde med patienten.

- Når vi går sammen i et mulidisciplinært team af læger og møder patienten, så møder patienten et team af specialister med hver deres indgangsvinkel. Vi informerer om de forskellige behandlingsmuligheder sammen, vi får afdækket patientens præferencer, og vi kan lægge en samlet plan for behandlingen på én gang. Patienten kan med os alle tilstede træffe beslutning om, hvad der skal ske, fortæller overlæge Vibeke Koudahl.

På den måde slipper patienterne desuden for at komme til sygehuset mange gange for at blive tilset af forskellige specialister. Det bliver mere overkommeligt at komme frem og tilbage og at få pårørende med. Ofte ligger aftalerne med de multidisciplinære teams også om eftermiddagen, hvilket gør det endnu lettere for patienterne.

Patienterne kan også godt lide at få tingene overstået hurtigt.

- Min mand blev noget chokeret over, at der var så mange til samtalen på sygehuset, for han troede, det var meget alvorligt med mig, forklarer Laila Petersen, der for et par uger siden besøgte det multidisciplinære team på Vejle Sygehus med en hudkræft tæt på øjet.

Manden blev hurtigt beroliget, og Laila Petersen tog seancen i stiv arm, da hun som klinikassistent hos en tandlæge tidligere har arbejdet med multidisciplinære teams.

- Jeg var ikke bekymret. Jeg var bare rigtig glad for, at vi med et enkelt besøg på sygehuset sammen med lægerne i løbet af 25 minutter fik lagt en plan for det videre forløb, siger hun.

Kirurgi eller stråler
Ved at samle flere specialister om patienterne og lægge en plan sammen med patienterne, opstår også en dialog om de forskellige behandlingsmuligheder.

Hudkræft kan blandt andet fjernes ved hjælp af stråler, men hvis kræften sidder tæt på øjet, kan lægerne komme til at ødelægge slimhinden, og det er ganske irriterende for patienterne efterfølgende. Den dialog foregår, mens patienten er til stede. Den faglige samtale sammen patienterne giver også en højere kvalitet i samarbejdet mellem specialisterne.

 

Vibeke Koudahl

Vibeke Koudahl er overlæge på Organ- og plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus. Hun råder alle til at passe på deres hud. Blandt andet ved at gå med hat. – Og mænd skal huske på, at en kasket ikke dækker ørerne, så her er de ekstra udsatte, siger hun.

 

- Hele ideen er at gøre det bedre for patienterne. Vejle Sygehus er Patienternes Kræftsygehus, og vi vil gerne være bedst til det, de fleste fejler. Hudkræft er måske ikke så farligt som andre kræftsygdomme, men  det giver rigtig god mening  at inddrage patienterne i beslutningerne om deres egen behandling, siger Vibeke Koudahl.

Nogle patienter er ked af udsigten til strålebehandling. Andre er bange for operationer i ansigtet, og at der kommer store ar, men overlægen maner til besindighed.

- I det plastikkirurgiske speciale kan vi faktisk rigtig meget, og ofte ender det med, at de synlige skader bliver meget små. Det er det, der gør mit speciale så interessant, smiler Vibeke Koudahl.

Det kan gøres endnu bedre
Nu vil det multidisciplinære team til hudkræft i ansigtet gerne udvikle konceptet med inddragelse af patienterne og deres pårørende, så de bliver endnu bedre til at sammen at finde det rette behandlingstilbud til den enkelte. Derfor er de gået sammen med den private organisation, Vejle mod Hudcancer, som i år arbejder for at samle penge sammen til et forskningsprojekt, som skal bidrage til at udvikle en såkaldt beslutningshjælper til netop dette område. Forskningsprojektet om at udvikle en beslutningshjælper vil starte op i løbet af 2018.

- Vi vil jo gerne gøre det bedre, og derfor er det en fantastisk gave, at lokale mennesker gerne vil yde en indsats mod almindelig hudkræft og har tilbudt at hjælpe med at skaffe penge til vores projekt. Det er spændende, og gør helt sikkert, at vi kan komme i gang noget hurtigere, vurderer Vibeke Koudahl

Vejle mod Hudcancer afholder blandt andet en gallamiddag den 12. april, hvor der også vil være en auktion over forskellige sponsorgaver.


Siden er sidst opdateret 10-04-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring