Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Børn på en voksenafdeling

Ny legende tilgang til børn i et voksenambulatorium sikrer, at børn bliver behandlet som børn.

 

Børnevenlig organ kir amb Kolding

Nikolaj er en glad dreng, og som alle andre elsker han at lege. Det er også lidt spændende at komme på sygehuset, hvilket han var for to uger siden for at få kigget på et lille brok ved navlen.

 

Tekst: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, Sygehus Lillebælt 
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt  

 

Hvis Nikolaj på fire år trykker lidt ved siden af navlen, stritter et lille brok – altså et svagt sted i bugvæggen – frem. Men Nikolaj er ligeglad, for han vil bare ud på trampolinen sammen med sin bror Viktor på 2 år. Der er fuld fart over feltet, og saltomortaler, rullefald og numsehop på trampolinen og en tur i legehuset bagefter er lige sagen.

I forrige uge var Nikolaj sammen med sin mor Line Kristensen på Kolding Sygehus for at få tjekket det lille brok, og det tog han i stiv arm. På undersøgelsesstuen i Organkirurgisk Ambulatorium fik han lov til at undersøge en lille kuffert fyldt med spændende lægeudstyr – eksempelvis maske, drop, plaster, bamse og en bog. Alt sammen noget, der relaterer sig mod den kommende brokoperation.

Kufferten er udviklet af Dagklinikken og er lavet for at gøre det nemmere at forberede børn som Nikolaj forud for den behandling og pleje, de skal have på sygehuset. Og noget tyder på, at det virker.

 

Børnevenlig organ kir amb Kolding

På Organkirurgisk Ambulatorium favner de i høj grad børn meget mere end tidligere. De bruger en kuffert med forskellige ting og sager, der gør, at børnene vil være langt mere trygge, når de skal opereres for brok.

 

- Han synes, det var spændende at røre ved de forskellige ting, og han var ikke bekymret over at være på sygehuset, fortæller Line Kristensen.

Nyt tiltag sætter fokus på de oversete børn
Der er kun omkring 25 børn, der hvert år bliver undersøgt og opereret for lyske- eller navlebrok på Kolding Sygehus, men antallet af børn i ambulatoriet er noget højere. Tidligere var børnene blot en del af det normale flow af patienter, og der var ingen særlig tilgang til hverken dem eller deres forældre.

- Jeg tænkte, at vi måtte gøre noget, forklarer sygeplejerske i ambulatoriet Mette Bækkelund Knudsen.

- Børnene fik ikke en alderssvarende information, selv folderne til børnene var de samme som til de voksne.

Derfor var der behov for en mere medinddragende tilgang og information i børnehøjde, siger hendes kollega, klinisk sygeplejespecialist Helle Poulsen.

De to sygeplejersker besluttede sig for at gøre noget ved sagen, fordi man ved, at trygge børn og forældre giver bedre oplevelser på sygehuset. Særligt viser forskningen, at trygge børn ikke i så høj grad skal holdes fast i forbindelse med bedøvelsesproceduren på operationsstuen.

- Man siger, at patienter vågner op efter en operation i samme humør, som de faldt i søvn. Så hvis børnene er bange før operationen, har de det heller ikke godt, når de vågner igen, forklarer Mette Bækkelund Knudsen.

Årelangt parløb
Når børn med brok kommer ind på sygehuset sammen med deres forældre, vil de nu blive mødt af et fast team, bestående af sygeplejerske Mette Bækkelund Knudsen og overlæge Johan Gothen Rolschau. De to kender hinanden rigtig godt gennem mange års samarbejde, og det giver også noget godt til konsultationerne.

 

Børnevenlig organ kir amb Kolding

Line Kristensen med sønnen Nikolaj. For to uger siden var Nikolaj til undersøgelse for et lille navlebrok, som skal opereres midt i juni. Men det er bestemt ikke noget, der påvirker humøret.
 

- Jeg fornemmede et rigtig godt samspil mellem de to, og det var også dejligt, at de havde masser af tid, så vi kunne få snakket det hele igennem, siger Line Kristensen og fortsætter.

- Og så var de meget i børnehøjde og forsøgte at inddrage Nikolaj, selv om han ikke sagde så meget, husker Line Kristensen.

Hjælp til selvhjælp
Mange børn er utrygge ved at komme på sygehuset, og hvis forældrene er nervøse, er det helt sikkert, at børnene bliver meget mere nervøse. Derfor er en vigtig del af forberedelsen også at sikre rolige forældre. Og her kan kufferten også være med til at hjælpe.

 

Børnevenlig organ kir amb Kolding

Sygeplejerske Mette Bækkelund Knudsen lader børnene undersøge kufferten.

 

Tingene i kufferten udgør mange af de ting, som familierne vil møde på operationsdagen, og ved at gennemgå det hele pædagogisk hører børnene, hvad der skal ske, og forældrene lærer, hvordan de kan snakke videre, når de kommer hjem. Alt sammen noget, der skaber ro for både børn og forældre.

Udover kufferten har Dagklinikken også udviklet en særlig folder, som er henvendt til forskellige alderstrin. Så kan forældrene sammen med børnene forberede sig hjemme.

- Folderen er rigtig god, for selv om vi måske ikke er de mest nervøse, så ville vi ikke kunne huske alle informationerne, der blev givet til selve konsultationen, siger Line Kristensen.

Indtil nu er der fire børn, der har prøvet kufferten og den nye tilgang.


Siden er sidst opdateret 15-05-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring