Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Patient underviser andre patienter

Patient Pia Christensen på Smertecenter Middelfart kan noget, de professionelle ikke kan. Og alle er helt enige om, at det giver noget særligt, når det er patienter, der selv underviser andre patienter.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

- Hvis jeg beskriver en fremtid eller en smuk blomst, så kan jeg sagtens sige ordene, men jeg er ikke bevis for en skid. Her kan I se blomsten og fremtiden, for Pia kan vise den.

Ordene stammer fra overlæge Christina Høegh Reisenhus på Smertecenter Middelfart, som hører under Sygehus Lillebælt, og den Pia, hun taler om, sidder ved siden af. Pia Christensen er tidligere patient men stadig tilknyttet smertecenteret, og hun underviser nu andre smertepatienter.

Hun har netop holdt oplæg for en gruppe nye patienter og fortalt sin syge-historie, og om hvordan hun – med hjælp fra Smertecenteret – har kæmpet sig frem til et godt liv. Hun siger til dem, at de er nødt til at acceptere deres situation, selv tage ansvaret for deres livskvalitet og lære at leve med smerterne. Det er ikke altid nemt for de sundhedsprofessionelle at overbevise patienterne om, at det er den vej, de skal gå, men dér kan en patient noget, de ikke kan, og de nye patienter er enige.

Inspiration for andre
- Jeg var lidt skeptisk, da jeg begyndte her på smertecenteret, men da du kom ind og fortalte, gav det mening for mig. Jeg sad med åben mund, for du er et eksempel på den vej, jeg også gerne selv vil gå, og du har inspireret mig, siger Danny Gude, som for kort tid siden er begyndt i forløbet på Smertecenter Middelfart.

Danny Gude blev for to år siden opereret for en diskusprolaps, men han har daglige rygsmerter og tager meget smertestillende medicin. Ved siden af ham sidder Sonja Klarfald Pedersen, som også er ny patient.

- Da du holdt dit oplæg, blev jeg meget opslugt af det. Du åbnede direkte for nogle følelser, og jeg sad og kæmpede for ikke at græde, siger Sonja Klarfald Pedersen, som i mange år har lidt af voldsomme depressioner, der også har sat sig som fysiske smerter i hele hendes krop.

- Det betyder meget, at Pia har oplevet det på egen krop, siger Sonja Klarfald Pedersen.

- Man er svag, når man er her, og så kommer der sådan én ind, så kommer håbet ind lige dér. Det kommer, når man møder en person, der har været så meget igennem, siger hun.

Pia Christensen er patient og underviser andre patienter på smerteklinikken i Middelfart.

Pia Christensen har selv været patient - og underviser nu andre patienter og fortæller dem om sit eget forløb.

Ingen fløjlshandsker
Og meget igennem, det har Pia Christensen været. Hun lider af piskesmæld og har to diskusprolapser i nakken, som også giver store smerter. Samtidig lider hun af kronisk angst. Alligevel sagde hun ja, da socialrådgiver Annie Hyldig på Smertecenteret spurgte hende, om hun ville dele sine erfaringer med nye patienter.


- Hvis jeg kan rykke bare én, så er jeg tilfreds, siger Pia Christensen, som tager fløjlshandskerne af, når hun fortæller, hvad de nye patienter skal i gang med.

- I skal i gang med en uddannelse, og som med andre uddannelser har man selv en del af ansvaret. Det bliver ikke let, men det er vigtigt for mig at sige, at der er lys for enden af tunnelen, hvis man selv vil arbejde med det og lære sig selv at kende på en ny måde, siger Pia Christensen.

Det er netop et stykke arbejde, patienterne i smertecenteret skal i gang med.

Behandlingen her er ikke bare gode råd eller noget, man kan ”proppe i halsen” på patienter. Vi trækker en rollemodel ind, som viser alt det, vi siger, om at man selv skal arbejde med det, siger Annie Hyldig, socialrådgiver på Smertecenter Middelfart.

Hun er en del af teamet, som kører det korte introduktionsforløb, der skal motivere patienterne til at tage medansvar for egen smertebehandling, patientuddannelse og i sidste ende deres hverdag.

Genkendelse og anerkendelse
- Det gør en enorm forskel, når vores patienter møder Pia. Det er genkendelse, og det er anerkendelse, for hun er én af dem, og Pia repræsenterer netop det valg, som de også har i forhold til deres liv, understreger Annie Hyldig.

- Disse patienter bliver ikke smertefri, men skal lære at håndtere smerterne bedre, supplerer Christina H. Reisenhus.

Det samlede tværfaglige behandlingsforløb på Smertecenter Middelfart er udviklet til at uddanne, støtte og ”skubbe” de henviste patienter til selv at være en meget aktiv del af deres vej mod bedre smertehåndtering og livskvalitet. Målgruppen i Smertecenteret er patienter med kompleks kronisk smerte, dvs. mennesker med mangeårige smerter, som har indflydelse på alle dele af livet. Derfor arbejder man med både fysiske, psykiske og eventuelle sociale vanskeligheder, der er kommet ind i patienternes liv pga. smerterne, og holdet bag er sammensat af både læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere – og en patient.

Pia Christensen selv får også noget ud af at give sine erfaringer videre til nye patienter.

- Når jeg skal komme her, så lærer jeg, at jeg godt kan komme ud af huset på trods af min angst, og det har gjort, at jeg er blevet modigere og ikke begrænset af min psyke. På den måde er det her også medicin for mig, siger Pia Christensen.

Sonja og Danny er patienter på Smertecenter Middelfart og modtager undervisning af en, der selv har været patient.
Danny Glude og Sonja Klarfald Pedersen er begge patienter på Smertecenter Middelfart. De kan meget bedre relatere sig til den undervisning, de får af Pia Christensen, som selv har været patient og igennem et tilsvarende forløb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret 11-09-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring