Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Da kræften kom, fik Karin hjælp til hjertet

Da Karin Hyllested Pedersen fik medicin for at bekæmpe en kræftsygdom, svigtede hjertet. På onko-kardiologisk klinik på Vejle Sygehus fik hun hjælp, så hun kunne fortsætte kræftbehandlingen uden, at hjertet samtidig tog skade.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Beskeden dumpede ned i e-boksen en fredag aften i februar, mens hun var på besøg hos en veninde. Men Karin Hyllested Pedersen slog det hen og åbnede ikke beskeden.

For hun kunne ikke mærke nogen knuder i brystet og forventede derfor ikke, at rutinetjekket for brystkræft, som hun – ligesom mange andre kvinder – havde sagt ja til, ville vise noget alvorligt.

To dage senere loggede hun på for at få bekræftet, at intet var galt – men fik i stedet et kæmpe chok.
- Der stod i beskeden fra sygehuset, at de havde fundet noget i mit ene bryst. Jeg blev helt rundt på gulvet, for jeg kunne jo ikke mærke noget, husker hun.

Et mirakelmiddel
Fundet førte til flere undersøgelser, og den 12. marts sidste år fastslog lægerne på Vejle Sygehus, at den var god nok: Karin Hyllested Pedersen, der tre dage senere fyldte 54 år, havde brystkræft.
- Jeg begyndte at græde, og jeg var nærmest inde i en boble, hvor hele situationen føltes uvirkelig. Jeg holdt bare uden om min mand, og det hele var meget voldsomt, fortæller hun.

Karin Hyllested Pedersen

Karin Hyllested Pedersen fik hjælp til hjertet på onko-kardiologisk klinik på Vejle Sygehus.

Kort tid derefter blev den vejlensiske kvinde opereret af flere omgange, og lægerne fjernede en seks millimeter stor knude - og siden alle lymfer, hvoraf der var kræft i to tredjedele. 
- Lægerne fortalte, at det var en lille kræftknude, de fjernede i brystet, men at den var aggressiv.

For at komme kræften helt til livs fik Karin Hyllested Pedersen kemoterapi i 18 uger, men samtidig fik hun også et særligt, forebyggende antistof – herceptin – der sikrede, at kræften ikke voksede og delte sig ukontrollabelt.
- Det er noget af et mirakelmiddel, der gør, at kræften har svært ved at sprede sig. Derfor var det altafgørende, at jeg fik det, siger hun.

Men prisen for at få mirakelmidlet sprøjtet ind i kroppen var høj. Pumpefunktionen i hjertet blev angrebet og tog skade af antistoffet. Hjertet blev tjekket flere gange, og hver gang viste undersøgelsen, at pumpefunktionen var blevet endnu ringere end sidst.
- Det var enormt stressende, at hjertet blev svagere. Mit skrækscenario var, at de ville stoppe med at give mig herceptin, så kræften kunne risikere at sprede sig, husker hun.

Sommerferie forude
På Vejle Sygehus kunne lægerne på onko-kardiologisk klinik dog hjælpe Karin Hyllested Pedersen. På grund af det tætte samarbejde mellem kræft- og hjertelæger fik hun tidligt i forløbet hjertestøttende medicin, der gjorde, at hjertefunktionen langsomt blev forbedret – mens hun fortsat kunne få sprøjtet herceptin i kroppen.
- Det gjorde mig enormt tryg, og det har betydet meget, at jeg har fået den hjælp. Det er meget vigtigt, at jeg kan undgå, at kræften bliver spredt - og samtidig have et godt hjerte. For hvad hjælper det at blive helbredt for kræft, hvis jeg i stedet får hjertesvigt?, spørger hun.
 

Karin Hyllested Pedersen 1

Karin Hyllested Pedersen er nu helbredt - og rask igen.

Kræften er nu ude af Karin Hyllested Pedersens krop, og til Sankt Hans sidst i juni er hun reelt færdigbehandlet. Derefter står den på sommerferie. Sidste år betød sygdommen, at familien ikke kom afsted, men i år ”skal den ikke have for lidt” i ferien, som hun konstaterer.

I det hele taget ser hun lyst på fremtiden.
- Jeg har fået at vide, at jeg kun har 12 procent ringere sandsynlighed for at blive 69 år sammenlignet med et gennemsnitligt, rask menneske. De odds kan jeg godt leve med. Og jeg tror på, at jeg bliver en gammel kone, lyder det.


Siden er sidst opdateret 22-01-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring