Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Flere end 1000 patienter vil kvitte smøgerne

Sygehus Lillebælt har de seneste måneder haft stor succes med at sende patienter videre til et potentielt rygestopforløb. Flere end 1000 patienter har takket ja til tilbuddet, når de er blevet spurgt direkte af en læge eller en sygeplejerske.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Det begyndte på én afdeling, og i oktober var projektet så bredt ud til hele Sygehus Lillebælt.

Og resultaterne har foreløbigt været yderst positive. På kort tid har 1035 patienter takket ja, når den læge eller sygeplejerske, de har siddet over for, har spurgt, om en rygestoprådgiver efterfølgende må kontakte vedkommende og tilbyde et rygestopforløb.
- Det er superflot, og det er et meget højt antal, siger planlægningskonsulent på Sygehus Lillebælt, Louise Højsager Persson, der er koordinator på projektet.

Projektet blev i første omgang testet på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, og her var resultaterne så gode, at projektet den 15. oktober sidste år blev udbredt til hele sygehuset. Nu bliver alle patienter på Sygehus Lillebælt spurgt om deres rygevaner.
 

Rygestop VBA
Læger og sygeplejersker på Sygehus Lillebælt spørger til patienters rygevaner.
 

Helt konkret sker forespørgslen ved hjælp af metoden ”VBA”– en forkortelse for ”Very Brief Advice”- hvor patienten helt kort bliver informeret om, at rådgivning og rygestopmedicin giver den bedste mulighed for at blive røgfri, og at patienten kan få en samtale med en kommunal rygestoprådgiver.

Store forventninger til 2019
Hvis patienten takker ja, vil vedkommende efterfølgende blive kontaktet af rygestoprådgiveren. Siden kan den samtale føre til et egentligt rygestopforløb, hvor patienten skal forsøge at kvitte smøgerne. De foreløbige tal viser, at 70 procent af alle patienter efter sådan en samtale med rygestoprådgiveren takker ja til det forløb.
- Der går en masse patienter rundt, der bare mangler det sidste puf til at komme i gang med et rygestopkursus. Og det har bare noget mere power, når det er lægen, der spørger dem, fortæller Louise Højsager Persson.

De 1035 henvisninger til rygestoprådgiveren er – i langt de fleste tilfælde – kommet i årets sidste to en halv måneder, hvor projektet var udbredt til hele Sygehus Lillebælt. Derfor har Louise Højsager Persson også store forventninger til 2019, hvor læger og sygeplejersker fortsat vil spørge til patienternes rygevaner.
- Vi kommer i hvert fald over 2018-niveau i forhold til antallet af henvisninger. Det skal vi komme, siger hun.

Projektet er en del af Danske Regioners forebyggelsesudspil, "Sundhed for livet", og næste etape er en tilsvarende pilottest på enkelte afdelinger på Sygehus Lillebælt, hvor patienter bliver spurgt til deres alkoholvaner – og om de drikker mere end det maksimale antal genstande, som Sundhedsstyrelsen anbefaler på én uge.

Det projekt vil blive søsat i løbet af foråret.


 


Siden er sidst opdateret 22-01-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring