Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 1. kvartal 2019pilNyt medicinsk daghospital til patienter på Vejle Sygehus

Nyt medicinsk daghospital til patienter på Vejle Sygehus

Medicinsk Daghospital i Vejle er flyttet i nye, større rammer til stor gavn for de patienter, der kan få behandling i løbet af dagen, men tage hjem og sove i egen seng om aftenen.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

De hvide, nymalede vægge oplyser det gennemrenoverede lokale, og på gulvet står syv spitnye behandlerstole side om side. Medicinsk Daghospital på Vejle Sygehus har fået nye, større rammer – til stor glæde for både patienter og personale.
- Vi glæder os virkelig over det, siger Lone Oehlenschlaeger, der er afdelingssygeplejerske på Medicinsk Sengeafsnit på Vejle Sygehus.

I sidste uge indviede sygehuset lokalerne, hvor patienter med mange forskellige sygdomme og forskellige behov kan få behandling i løbet af dagen, men tage hjem og sove i egen seng om aftenen.

Fantastisk og fleksibelt
På Vejle Sygehus har man i flere år haft dét, der svarer til et daghospital, men det var i flere forskellige og langt mere trange lokaler og med kun tre behandlerstole. Nu øger man antallet til syv stole og én seng, der alle står i samme, nye lokale - som et egentligt medicinsk daghospital.
- Vi ved, at patienterne generelt synes, at det er fantastisk og fleksibelt at kunne få behandling om dagen og sove hjemme om natten. Nu bliver behandlingen endnu mere effektiv, og patienterne får samtidig nye, bedre rammer, fortæller Lone Oehlenschlaeger.
 

Nyt medicinsk daghospital på Vejle Sygehus

Patienterne kan for eksempel sidde og læse blade, mens de får behandling.

Daghospitalet behandler patienter fra klokken syv til 15, og patienterne har behov for mange, meget forskellige typer behandling som blandt andet blodtransfusion, intravenøs behandling med væske, antibiotika eller anden medicin - eller kontrol efter en indlæggelse eller en biopsi, hvor en læge via en kanyle har taget en vævsprøve fra eksempelvis leveren.

En sådan prøve kræver i timerne derefter opsyn med og kontrol af patienten, fordi prøven giver en mindre risiko for komplikationer.
- Når man har fået foretaget en biopsi i leveren, skal man efterfølgende kontrolleres flere gange i timen. Og nu, hvor vi har fået flere stole samlet i ét lokale, kan vi observere flere patienter på én gang, frem for hvis de sad flere steder på hjertemedicinsk afdeling, og det frigør i sidste ende ressourcer til gavn for andre patienter, siger afdelingssygeplejersken.

Gode erfaringer fra Kolding Sygehus
Det er ikke usædvanligt, at daghospitalet behandler op mod 20-25 patienter om dagen – i flere timer af gangen. Nogle af dem skal i behandling i få dage i træk, hvor de skal møde på sygehuset. Og enkelte har lidelser, der for eksempel gør, at de skal i behandling én gang hver anden uge – gennem flere år. 

Men uanset hvad bestræber daghospitalets medarbejdere sig på at gøre behandlingen så fleksibel som mulig for den enkelte patient.
- De færreste vil gerne være indlagt i 10 dage i træk, hvor de hver dag skal have antibiotika mod en sygdom. Og det her er tidens trend i sygehusvæsenet, hvor vi behandler folk, uden at de behøver at være indlagt. Det er en fordel for langt de fleste mennesker samtidig med, at patienten ikke unødvendigt optager en seng på sygehuset, som en anden patient kan have mere brug for, siger ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Ejler Ejlersen.

På Kolding Sygehus kan patienter også blive behandlet ambulant på et daghospital. Det blev etableret i 2015, hvor et lokale på et medicinsk sengeafsnit blev indrettet til funktionen. I februar 2017 åbnede det nuværende daghospital i nye, større rammer - og har i dag 20 behandlerstole og syv senge, som også kan blive brugt af andre ambulatorier og afdelinger.

Og erfaringerne er gode.
- Vi kigger hele tiden på, hvilke opgaver vi kan varetage, således at patienten kan få sin behandling ambulant og undgå en indlæggelse, fortæller afdelingssygeplejerske på Daghospitalet, Line Fritsdal Bro.

I løbet af 2018 behandlede Daghospitalet i Kolding sammenlagt 5595 patienter, hvilket var en markant stigning i antallet sammenlignet med 2017, hvor i alt 3697 patienter fik behandling.
- Det går rigtigt godt, og vi behandler for stadig flere, forskellige sygdomme. Og patienterne fortæller samtidig, at de er glade og tilfredse med behandlingen, siger Line Fritsdal Bro.

 


Siden er sidst opdateret 22-01-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring