Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Hjem til et forandret liv

Meget var anderledes, da Bjarne Nielsen vendte tilbage til hjemmet, efter at han havde fået amputeret sit ene ben på Kolding Sygehus.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Bjarne Nielsen stod midt i køen i et supermarked i Kolding, da hans liv blev forandret.

Mens han ventede på at få lov til at betale sine varer, fik han pludselig store smerter i det venstre ben.
- Det gjorde virkelig, virkelig ondt, så jeg tænkte: ”Nu skal du bare hurtigt ud i bilen og sidde, og så går det nok over”. Men det gjorde det ikke, fortæller den 66-årige koldingenser.

Han kørte hjem, og et par timer senere blev Bjarne Nielsen undersøgt på Kolding Sygehus, hvor han – helt tilfældigt – samme dag havde en tid til kontrol af et dårligt blodomløb i kroppen, som han døjede med.

Lægerne på sygehuset kunne konstatere, at smerterne skyldtes en blodprop i benet, og siden kom de med en endnu mere chokerende besked. For skaderne på benet var så alvorlige, at kirurgerne på Ortopædkirurgisk Afdeling var nødt til at amputere benet fra oven over knæet - og nedefter.
- Det var uvirkeligt at få den besked. Men jeg kunne godt regne ud af, at det måske ville komme dertil, fordi jeg har det dårlige blodomløb. Jeg har arvet min fars små blodårer, siger Bjarne Nielsen, der efter amputationen lå indlagt i to måneder, inden han blev udskrevet.

Overgangen skal være lettere
Det er i dag 10 måneder siden, at benet blev amputeret, og Bjarne Nielsen er for en stund tilbage på Kolding Sygehus, fordi han har fået opereret smertefuld betændelse ud af den stump af benet, der er tilbage.

Livet er gået videre for den pensionerede daginstitutionsleder, men meget har forandret sig, siden den aprildag sidste år i supermarkedet.
- Man skal især vænne sig til, at omgivelserne skal vænne sig til, at man ikke har to ben. Jeg har altid været ham den friske, der gik tur med hunden. Det kan jeg ikke længere gøre. Og jeg har flere gange været ved at gå ud af sengen om morgenen, fordi jeg glemte, at jeg kun havde et ben, fortæller han i enestuen på sygehuset.

Bjarne Nielsen

Bjarne Nielsen fik for 10 måneder siden det ene ben amputeret.

Det er amputationspatienter som Bjarne Nielsen, som Kolding Sygehus og Kolding Kommune vil gøre livet endnu lettere for. Et forbedret samarbejde – med nye rutiner og arbejdsgange - skal gøre overgangen fra sygehuset til eget hjem endnu smidigere og lettere. Det forstærkede samarbejde er så småt i gang - og bliver for alvor rullet ud i løbet af 2019.

Selv husker Bjarne Nielsen dårligt den allerførste tid efter amputationen, fordi han – som han siger – var ”dopet” af morfin. Men han ved, at hans hustru knoklede for at hjælpe manden og sikre ham en så god start i eget hjem, som muligt. En overgang, der er vanskelig – både psykisk som praktisk - og det er derfor, at Kolding Sygehus og Kolding Kommune har stor fokus på den første tid efter udskrivelsen fra sygehuset.

Bjarne Nielsen har blandt andet fået bunden af brusenichen muret om, så han kan tage bad derhjemme – siddende i en badestol. Til at begynde kunne han ellers kun komme i bad på et lokalt plejecenter, men efter at kommunen og sygehuset havde talt sammen, fik han besøg af en murer, der fjernede en kant ved indgangen til brusenichen, så Bjarne Nielsen nu selv kan køre derind.

Masser af gå-på-mod
Han har også fået en elektrisk lift, så han kan komme fra det lavereliggende hjem og op til den højere-liggende vej – og så kører han rundt i Kolding på en el-scooter, som han har fået bevilliget.
- Og på den måde kan jeg komme over og handle. For det har altid været mig, der har lavet mad til familien, siger han.
 

Bjarne Nielsen - total

Trods amputationen er Bjarne Nielsen fuld af gå-på-mod.
 

I det hele taget har Bjarne Nielsen bevaret optimismen og gå-på-modet.
- Jeg tror på det princip, der hedder ”kan selv, vil selv”. Og jeg har ondt af dem, der giver op, fordi de har fået amputeret et ben. For de folk, der behandler dig – både i kommunen og på sygehuset – vil dig det bedste, så lad være med at give op. Gå ind i kampen, lyder hans opfordring.

Bjarne Nielsens håb er, at han kan blive endnu mere selvhjulpen i fremtiden, og så håber han ikke mindst, at han en dag kan få en protese i forlængelse af stumpen på det amputerede venstreben, så han kan blive endnu mere mobil.

Det kræver dog en hård genoptræning i sundhedshuset i Kolding, og at den nyligt opererede stump ikke igen volder problemer.
- Jeg vil gerne kunne modtage min søn stående, når han kommer hjem fra Aalborg. Det er en drøm for mig, siger han.  


Siden er sidst opdateret 26-02-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring