Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 1. kvartal 2019pilUnge kan få anonym vejledning om sex og prævention

Unge kan få anonym vejledning om sex og prævention

I et nyt eftermiddagstilbud kan unge i Fredericia få råd og vejledning om sex, køn og prævention. Håbet er, at tilbuddet vil medføre et sundere seksualliv og færre uønskede graviditeter blandt de unge.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Kondomer, p-piller, den perfekte krop og ”den første gang”.

Som ungt menneske er der meget at blive forvirret over og usikker på i forhold til kroppen, sex og følelser. For unge bliver – mere end nogensinde – bombarderet med historier, fotos og videoer på tv og nettet om kroppen, køn og sex, og det giver ikke sjældent et forvrænget billede af virkeligheden.

Det efterlader samtidig flere spørgsmål end svar, og det er netop de svar, som et nyt tilbud i Fredericia vil forsøge at give til unge mellem 12 og 25 år.

Den 18. marts åbner Sygehus Lillebælt og Fredericia Kommune i samarbejde tilbuddet ”UngMod”, hvor unge anonymt kan få vejledning i - og rådgivning om - køn, sex og prævention.
- Mit håb er, at de unge tager tilbuddet til sig og får et sted at gå hen med deres spørgsmål, og at de dermed får et mere sundt seksualliv, siger ledende overlæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt, Annemette W. Lykkebo, der er én af arkitekterne bag tilbuddet. 

Svært at tale med mor om det
”UngMod” får base i en bygning klods op ad Fredericia Sundhedscenter, hvor et andet gratis rådgivningstilbud, ”Headspace”, der henvender sig til unge med ondt i livet, også hører hjemme. Det nye tilbud har åbent tirsdag og onsdag eftermiddag, og i huset kan de unge blive vejledt af en sundhedsplejerske, en sygeplejerske og en gynækolog.
- Det kan måske være svært for nogle unge at tale om seksualitet og prævention med lægen eller deres mor eller far. Så her møder de unge nogle fagpersoner, de kan føle sig trygge ved, og som de kan få hjælpen hos – anonymt og afklarende, siger sundhedsplejerske Anna Marie Miklos fra Fredericia Kommune.

UngMod - tre ansatte

Tre medarbejdere er parate til at hjælpe de unge, der ønsker anonym vejledning.
 

Man kan komme ind fra gaden og booke en samtale med én af vejlederne i huset – uden at det bliver registreret nogen steder.
- Det er vigtigt, at man kan være anonym, fordi det kan sikre, at den unge føler sig tryg. Vi håber, det giver de unge en anden fortrolighed og lyst til at dele deres bekymringer med os. Det betyder meget at tale med en person, der har talt med andre unge i samme situation, og som ikke har nogen følelser i klemme overfor vedkommende, forklarer Annemette W. Lykkebo.

I lokalerne hos ”UngMod” kan de unge samtidig blive tjekket for kønssygdomme, og den tilknyttede gynækolog fra Sygehus Lillebælt kan i det nærliggende Fredericia Sundhedshus blandt andet hjælpe piger, der er fyldt 15 år, med prævention - eller undersøge en ung pige, der tror, at hun er gravid.
- Nogle ved måske slet ikke, at de er gravide, når de kommer hertil. Vi kan hjælpe dem videre og give dem den nødvendige vejledning, siger gynækologen Pernille Steiner, fra afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt.

Færre uønskede graviditeter
I 2018 fik 45 unge kvinder i Fredericia i alderen 15 til 25 år en abort, og håbet er, at det nye rådgivningstilbud via oplysning - og hjælp til prævention - vil være med til at nedbringe antallet af uønskede graviditeter blandt byens unge.

I Herning og Halsnæs har man lignende tilbud, der også bærer navnet ”UngMod”, og her har man set et fald i antallet af uønskede graviditeter blandt unge, og samtidig er en større andel end tidligere blevet testet for seksuelt overførte sygdomme.
 

UngMod - lokaler

Det er i lokalerne hos "Headspace", at det nye tilbud får base.
 

Gruppen bag tilbuddet i Fredericia ser en enorm fordel i, at ”UngMod” bor i samme bygning som ”Headspace”.
- Der er en god synergi i det, fordi de unge dermed på samme sted kan få hjælp til både det mentale, hvis der er behov for det, men også til spørgsmål om seksualitet og kroppen, siger Annemette W. Lykkebo.

”UngMod”, som er finansieret af projektmidler fra Region Syddanmark, er foreløbigt et ét-årigt projekt, men med mulighed for forlængelse. Sygehus Lillebælt samarbejder derudover med Vejle Kommune om at etablere et lignende tilbud i Vejle.


Siden er sidst opdateret 12-03-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring