Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Kom på sygehuset efter arbejdstid

Det strømmer ind med patienter til ortopædkirurgien på Vejle Sygehus, som er populært blandt knæ- og hoftepatienter. Nu har afdelingen udvidet åbningstiderne for at tage patienterne hurtigere ind.


Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


De kommer fra Fyn og fra hele det sydlige Jylland, patienterne der har hørt godt om knæ- og hofte-udskiftninger på Vejle Sygehus og derfor ønsker at blive undersøgt og opereret netop dér. Det glæder Ortopædkirurgisk Afdeling sig over, men det har givet et problem: Hvordan holder man ventetiderne nede, når patienterne strømmer til, som det er sket gennem 2017 og 2018?
- Det er faktisk hovedformålet med, at vi nu har udvidet åbningstiderne: At nedsætte ventetiderne til forundersøgelse og operation, fordi vi på den her måde kan tage os af flere patienter, fortæller Per Wagner Kristensen, som er ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.

 

Per Wagner Kristensen og Erna Bjerggaard ortopædkirurgisk afdeling Vejle Sygehus
Ledende overlæge Per Wagner Kristensen og oversygeplejerske Erna Bjerggard forventer, at de udvidede åbningstider vil nedsætte  ventetiderne til den populære afdeling.


Fra 1. marts har patienter kunnet komme til forundersøgelse helt frem til kl. 18 på flere af ugens dage, og kirurgerne opererer til klokken otte om aftenen. Det kan kun lade sig gøre, når medarbejderne er med på at give den en ekstra skalle på sene tidspunkter, og når andre afdelinger arbejder med. For når en knæ- eller hoftepatient skal til forundersøgelse hos en læge, skal der først tages blodprøver og røntgenbilleder, så de to afdelinger skal også holde længere åbent. Og hvis forundersøgelsen viser, at patienten skal have en operation, skal han eller hun også nå at tale med en bedøvelæge, så patienten ikke behøver at komme tilbage en anden dag for det. Det er en hel række af dominobrikker, der skal støtte sig op ad hinanden.
- Lige nu har vi ventetider for knæ og hofter på 8-9 uger til forundersøgelse. Derefter 6-8 ugers ventetid til operation. Vi skal ned på fire uger til forundersøgelsen, siger oversygeplejerske Erna Bjerggaard, som sammen med Per Wagner Kristensen nøje følger med i, hvordan ventetiderne ændrer sig med det nye tiltag.
- Vi forventer at få fuld effekt af de udvidede åbningstider i slutningen af året, hvor der også er ansat en læge mere, og så har vi fået den gode sideeffekt, at patienterne kan komme til på et senere tidspunkt på dagen, siger Per Wagner Kristensen.


Praktisk for patienterne
Det er patient Britta Friis og hendes mand Keld Lauridsen glade for. Britta har problemer med det ene knæ og sidder og venter på at komme til forundersøgelse klokken tre om eftermiddagen.
- Da jeg lige fik tiden, undrede jeg mig over tidspunktet, men det er da dejligt, for det gør det nemmere for os, siger Britta Friis. Hun arbejder ikke selv mere, men det gør hendes mand Keld Lauridsen, og han er også glad for de nye tider.
- Det er rigtigt godt, jeg kan komme med og høre, hvad der er med hendes knæ. Det er praktisk, at det ligger på det her tidspunkt, så jeg bare skal gå fra arbejde lidt før og ikke skal tage en hel dag fri. Og hvis Britta skal opereres, så kan tiden også ligge godt i forhold til at køre hende, siger Keld Lauridsen.

 

Patient Britta Friis, udvidede åbningstider ortopædkirurgisk afdeling vejle sygehus
Britta Friis og hendes mand Keld Lauridsen kunne glæde sig over at have fået en tid ud på eftermiddagen til forundersøgelse af Brittas knæ.

Ortopædkirurgi på Vejle Sygehus har tidligere kortvarigt haft udvidede åbningstider, for eksempel nogle lørdage i træk for at gøre noget ved ventelisterne, og det har patienterne været glade for. Afdelingen har ikke før haft det som en permanent ordning. Vejle Sygehus indopererer knap 2.000 knæ- og hofteproteser om året. De udvidede åbningstider gælder også idrætsklinikken og skadeklinikken, hvor eksempelvis forældre kan komme med deres børn efter skole og arbejde, så ingen behøver at tage fri.

 

 


Siden er sidst opdateret 01-04-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring