Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

18 stik til et normalt liv

På Rygcenter Syddanmark i Middelfart fik Camilla Egsvang en ny behandling, der skal mindske smerterne i hendes lænd.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Camilla Egsvang ligger på maven på operationsbriksen. Forude venter et indgreb, som, hun håber, vil give hende ”livet tilbage”, som hun formulerer det.
- Så begynder vi lige om lidt. Er du klar?, spørger lægen.

Svaret lyder prompte.
- Jeg tror ikke, jeg kan være mere klar, siger hun.

Den 25-årige fynbo har i lang tid set frem til dette indgreb. Et indgreb, der efter planen skal reducere smerterne i hendes lænd. En fredag i august i 2013 løftede hun en tung fortovsflise forkert, mens hun arbejdede som anlægsgartner ved en skole i Svendborg. Det løft forandrede hendes liv fuldstændigt.
- Det sagde smæld. Og så kunne jeg mærke, at der var noget, der var, som det ikke skulle være, husker hun.

Lille risiko ved indgrebet
Siden dengang har hun været ramt af to diskusprolapser og haft konstante, kroniske smerter i lænden – uden at skiftende fysioterapeuter, kiropraktorer og akupunktører har kunnet få smerterne til at forsvinde. Hun har derfor været sygemeldt i en længere periode, har været nødt til at skifte job – og i det hele taget har ryggen hæmmet hendes tilværelse.
 

Camilla Egsvang

Camilla Egsvang på operationsbriksen - hun har haft rygsmerter i godt fem år.

Nu ligger hun på operationsbriksen på Rygcenter Syddanmark i Middelfart, hvor lægerne er overbeviste om, at de kan hjælpe med at mindske hendes smerter. Siden januar har rygcenteret med en ny behandling – med succes – hjulpet patienter, der som Camilla Egsvang er plaget af kroniske smerter i lænden.
- Nu begynder det at varme, siger lægen, Rune Tendal Paulsen, der denne formiddag behandler Camilla Egsvang.

Han er én af to læger bag implementeringen af behandlingen, der bærer navnet denervation. Behandlingen sker kort fortalt ved, at en læge med en varm kanyle, der bliver stukket ind i lænden, afbryder følenerverne mellem den del af lænden, hvor smerterne sidder, og hjernen - så patienten ikke længere mærker smerterne. Der er en meget lille risiko forbundet med indgrebet, og patienten kan efterfølgende rejse sig fra operationsbriksen og gå derfra.
- Det spænder godt i ryggen nu, udbryder Camilla Egsvang anstrengt samtidig med, at hun hører lyden af et nedtællingsur, der bipper højlydt.

90 grader i spidsen
Uret bipper hvert sekund i halvandet minut, efter at Rune Tendal Paulsen har stukket den varme kanyle gennem lænden og ind til det område, som smerter ved de såkaldte facetled – led, der forbinder to ryghvirvler. Kanylen baner vej for en elektrode, der er 90 grader i spidsen, og via røntgenudstyr kan lægen se, hvor han skal stikke nålen ind, så han rammer de korrekte nerver.
 

Rune - denervation

Rune Tendal Paulsen er godt i gang med behandlingen.
 

Da der er gået halvandet minut, stopper uret med at bippe, og lægen tager nålen ud og fortsætter til et nyt område, som han omhyggeligt finder via røntgenbillederne. Det gentager sig 18 gange - tre gange ved hvert af de seks facetled.
- Nu tager jeg den nederste nål ud og sætter en ny ind, fortæller Rune Tendal Paulsen.

Undervejs bliver Camilla Egsvang flere gange lokalbedøvet i de områder, hvor kanylen bliver stukket ind. Det tager en del af smerterne ved indgrebet.
- Det er mere behageligt nu, hvor blokaden er lagt, konstaterer Camilla Egsvang, mens hun hviler hænderne under hagen.
 

Denervation - elektrode

Kirurgerne finder omhyggeligt stedet, hvor kanylen skal ind, via røntgenudstyr.

De to operationssygeplejersker Kirsten Thormann og Pernille Skovgaard udgør resten af det hold, der denne dag behandler den fynske kvinde. Langsomt, men sikkert nærmer operationsholdet sig afslutningen på behandlingen.
- Så mangler vi kun én nål, og så er vi færdige. Hvis vi havde et diplom, skulle du have det, så flot har du klaret det, fortæller Kirsten Thormann, mens hun holder på Camilla Egsvangs hånd.

En god oplevelse
41 minutter efter, at behandlingen er begyndt, tager Rune Tendal Paulsen den allersidste nål ud af Camilla Egsvangs ryg.
- Så er det slut!, konstaterer han.
 

Kirsten Thormann

Kirsten Thormann trykker på knappen, og denervationen af et facetled begynder.

Øjeblikke senere sidder Camilla Egsvang oprejst på briksen.
- Jeg har det fint nok, men er lidt rundtosset, siger hun.

Hun rejser sig op, går stille og roligt mod døren – og takker personalet.
- Der vil nok gå lidt tid, før indgrebet virker. Nogle mærker forandring efter få dage, andre mærker det først efter en måned, forklarer Rune Tendal Paulsen.

Camilla Egsvang nikker forstående – og gør status.
- Det var fint, og det var en god oplevelse, selvom det gjorde ondt. Men det er jo en del af det. Nu krydser jeg bare fingre for, at jeg får det bedre.

 


Siden er sidst opdateret 23-04-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring