Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Sammen om de demente

På den nyligt åbnede Demensklinik Lillebælt fletter forskellige demensspecialister deres kompetencer sammen til fordel for patienterne.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


- Jamen, de går jo i kitler og kom med en masse udstyr, så vi nu føler os som et minisygehus, griner Heidi Jensen. Hun er afdelingssygeplejerske hos Demensklinik Lillebælt og er ansat i lokalpsykiatrien, og ”de” er hendes nye kolleger fra Sygehus Lillebælt, som kommer fra geriatrien, altså speciale i alderdommens sygdomme. De nye læger og sygeplejersker kommer fra Kolding Sygehus, og dér går medarbejderne i uniform, det gør man ikke i psykiatrien. I nogle få måneder nu har psykologer, læger og sygeplejersker med forskellige fagligheder og med eller uden uniform – men alle med fokus på demens – nu arbejdet side om side i Demensklinik Lillebælt i det centrale Fredericia. Her kan patienter fra hele trekantområdet få undersøgt, om de lider af demens, og de og deres pårørende kan blive rådgivet om behandling, tilbud og støtte til at leve med en demenssygdom.

De nye kolleger er allerede godt i gang med at lære af hinanden.
- En af geriaterne underviste os for ikke så længe siden, og det var rigtigt godt, siger Lone Rømer Kristoffersen, specialsygeplejerske fra psykiatrien, hvor hun har at gøre med de allermest demente patienter, som ofte er på plejehjem. Her har hun konsultationer med patienterne og rådgiver også såvel pårørende som personale i blandt andet pædagogiske metoder til at håndtere meget udadreagerende demenspatienter.

- Mange af os kender lidt til de ældre patienters problemstillinger fra for eksempel hjemmeplejen, men vi kender ikke geriatrien, altså de ældres sygdomme som sådan, så det er en kæmpe fordel, at vi kan bruge hinanden. Jeg vidste for eksempel ikke, at der er noget, der hedder fald-udredning, siger Lone Rømer Kristoffersen. Faldudredning er en grundig gennemgang af en patient i forhold til bl.a. syn, balance, muskelkraft og motorik, og man udfører den for at finde årsagen til et fald og forebygge, at det sker igen.

Forskel i opfølgningen
At medarbejderne skal lære af og sparre med hinanden er netop et af formålene med at rykke faggrupper fra Sygehus Lillebælt og lokalpsykiatrien sammen i klinikken i Fredericia. Det fortæller afdelingssygeplejerske Heidi Jensen. Hun forestiller sig endnu mere vidensudveksling i fremtiden – til gavn for patienterne.

- Vi får nye geriatere tilknyttet demensklinikken, og jeg kunne sagtens forestille sig, at de kom med som ”føl” hos vores erfarne psykiater for at se, hvordan hun gør, når hun har konsultationer med patienter og pårørende. Og har patienten en anden psykisk lidelse ved siden af en mulig demens, så kan geriaterne også spørge psykiateren til råds, siger Heidi Jensen, som også glæder sig over fælles personalemøder og et kommende fælles seminar.
 

Demensklinik
Patienter, som kommer til undersøgelse for demens, bliver i fremtiden mødt af flere forskellige faggrupper: psykologer, psykiatere, psykiatriske sygeplejersker og af læger og sygeplejersker med speciale i alderdommens sygdomme, geriatrien.
 

- Tidligere kunne patienter blive undersøgt for demens enten i psykiatrien eller hos geriaterne på Kolding Sygehus, men nu foregår det her. Vi gør det på samme måde, men i vores opfølgning gør vi det på lidt forskellige måder. Mine kolleger fra Kolding Sygehus er vant til, at patienterne kommer ind til en samtale, mens vi i psykiatrien gør det som hjemmebesøg, og vi gør det også på forskellige tidspunkter i patientens forløb.  Jeg forestiller mig, at vi også går i gang med at kigge på det, for at se om der er noget dér, vi skal lære af hinanden, siger Heidi Jensen.

En af grundene til, at der er forskel i opfølgningen, er, at patienterne ikke er ens. Geriaternes speciale er netop alderdommens sygdomme, og de har de indledende undersøgelser og samtaler med de patienter, som udover en mistanke om demens, også har andre sygdomme, f.eks. hjerte-kar-sygdomme, KOL eller diabetes. De sygdomme og den medicin, patienten får i forvejen, skal man tage hensyn til, når man undersøger og behandler for demens. Medarbejderne fra psykiatrien har til gengæld ekspertisen, når det handler om de alvorlige forandringer, der sker i den dementes opførsel og psykiske reaktioner, efterhånden som en demenssygdom skrider frem. De kan også identificere, om patientens symptomer stammer fra andre psykiske sygdomme end demens, f.eks. en svær depression.

En alvorlig diagnose
Patienter, som kommer til undersøgelse på Demensklinik Lillebælt, er ofte henvist fra deres egen læge. Inden de kommer, har de fået taget blodprøver, og der er foretaget en scanning af deres hjerne for at undersøge, om de har haft en blodprop eller hjerneblødning eller andet, der har skadet deres hjerne.

Til undersøgelsen på demensklinikken gennemgår patienten forskellige test for, at medarbejderne kan stille diagnosen demens, som er en alvorlig diagnose. Derfor er undersøgelsen også meget grundig, og er der den mindste tvivl, undersøger man yderligere eller venter for eksempel et halvt år for at følge patientens udvikling. Til undersøgelsen skal patienten tegne en urskive og sætte viserne til for eksempel ti minutter over elleve. Det kan de færreste med demens. Patienten bliver også bedt om at forsøge at genkende billeder af kendte mennesker, sige syv-tabellen bagfra, skrive en enkelt sætning – det kan være ”jeg vil gerne købe et par sko” – og de bliver spurgt til årstal og dato for at finde ud af, om de er orienterede i tid. Derudover gennemfører medarbejderne interview med både patient og pårørende, nogle gange hver for sig, for patienten kan godt have en ganske anden og virkelighedsfjern opfattelse af symptomer, og hvad han/hun kan, end de pårørende har.

Hvis patienten får diagnosen demens, fortæller medarbejderne om medicinsk behandling og rådgiver om de mange kommunale aktiviteter og støttemuligheder til patienter og pårørende, tilbud som de hver for sig eller sammen kan deltage i.
Demensklinikken i Fredericia er én af fem klinikker i Region Syddanmark. De andre ligger i Esbjerg, Aabenraa, Svendborg og Odense.
 


Siden er sidst opdateret 24-04-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring