Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

To timer i fællesskab gør en stor forskel

Som noget nyt mødes læger fra Sygehus Lillebælt med praktiserende læger fra Fredericia Sundhedshus for i fællesskab at drøfte – og hjælpe – patienter, der lider af mange forskellige sygdomme.
 

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

På årets sidste aprildag sidder 12 personer rundt om et ovalt bord i Fredericia Sundhedshus for sammen at forsøge hjælpe en håndfuld patienter, der er hårdt plagede af mange forskellige sygdomme.

I gruppen sidder blandt andre fire læger fra Sygehus Lillebælt, fem praktiserende læger fra Fredericia Sundhedshus og en koordinator fra Fredericia Kommune, og på forhånd har de aftalt, hvilke patienter de skal drøfte. Fælles for de patienter, de skal diskutere, er, at patienterne jævnligt får behandling på sygehuset og jævnligt bliver tilset af egen læge.
- Hende, vi nu skal tale om, er en multisyg kvinde, indleder en praktiserende læge, inden hun remser op, hvad kvinden fejler.

Flere af de andre læger bladrer i en række noter, der ligger på bordet foran dem, og enkelte finder kvindens elektroniske journal frem på bærbare computere. På forhånd har kvinden givet grønt lys til, at gruppen må gennemgå hendes journal.

Ti minutter er givet godt ud
Mødet er det første af sin art mellem læger fra Sygehus Lillebælt og en række praktiserende læger fra Fredericia Sundhedshus. Håbet er, at møderne i gruppen – der bærer navnet ”Multidisciplinært Team” – kan hjælpe de patienter, der bliver diskuteret, til at få et smidigere, lettere patientforløb.

For eksempel kan møderne afklare, om der overhovedet er et behov for, at patienten får behandling på sygehuset, eller om behandlingen kan foregå hos egen læge.
- Vi vil gerne lave nogle mere glatte forløb for patienterne, for vi ved, at nogle af dem ryger frem og tilbage mellem egen læge og sygehuset. Der sidder mange læger om bordet, og hvis lægerne samlet set bruger ti minutter på én patient og får fundet nogle løsninger, der medfører, at patienten måske slipper for to ekstra kontrolbesøg på sygehuset, er den tid givet godt ud, fortæller Anette Kidholm Filtenborg, der er tværsektoriel udviklingskonsulent i Fredericia Sundhedshus og koordinator på projektet.
 

MDT i Fredericia

Deltagerne diskuterer endnu en patient, der skal have hjælp.

Patienten, der nu bliver omtalt, har blandt andet et håb om at få mindsket det store medicinforbrug, hun har fået gennem årene i takt med, at flere sygdomme og skavanker er kommet til.
- Jeg synes, vi skal gennemgå listen med den medicin, hun får. Og så kan vi måske neddrosle forbruget, siger ledende overlæge på medicinsk afdeling på Vejle Sygehus, Ejler Ejlersen.

Gennemgår nøje journalen
En praktiserende læge begynder fra en ende af og nævner i rækkefølge navnene på de præparater, som patienten får. Undervejs diskuterer lægerne – grundigt – behovet for hver eneste type medicin, der er på listen, og som i mange tilfælde er altafgørende for kvindens helbred. Men i enkelte tilfælde beslutter lægerne, at de – i en periode - vil udskrive en mindre dosis af en type medicin.
- Jeg kan se, at hun får jernstilskud. Er der en historik omkring, at hun ikke spiser tilstrækkeligt, siden hun får jern? Ellers synes jeg, at vi skal prøve at stoppe med at give jern i en periode, foreslår Ejler Ejlersen.

Lægerne gennemgår nøje journalen for at besvare spørgsmålet og beslutter, at det er værd at forsøge. Efter en halv times drøftelse af kvindens sygdomsforløb har lægerne i fællesskab mindsket hendes medicinforbrug.
- Det var godt. Det var en god patient at drøfte, konkluderer ledende overlæge på medicinsk afdeling på Kolding Sygehus, Poul Henning Madsen, inden gruppen fortsætter til en ny patient, der skal i fokus.

En lovende start
Efterfølgende konstaterer Poul Henning Madsen, at det første møde har været udbytterigt for lægerne - og ikke mindst for de fem patienter, der på det første møde fik hjælp.
- Det gav rigtig god mening for de patienter, vi diskuterede. Vi læger fik lavet nogle aftaler, som ikke var kommet så nemt i stand, hvis vi ikke var mødtes. Og der var en god energi og samarbejdsvilje på mødet, forklarer han.

Ejler Ejlersen er enig.
- Det var en lovende start. Og jeg tænker, at det kan give god værdi, hvis vi på forhånd får nøje udpeget de patienter, der har et meget komplekst sygdomsforløb, der får behandling i flere ambulatorier på sygehuset – og som samtidig har jævnlig tilknytning til en praktiserende læge. De er de interessante, og så skal vi omvendt undgå patienter, hvor vi hurtigt kan finde en fælles løsning via ét enkelt telefonopkald.
 

Læger MDT
Lægerne hjalp i alt fem forskellige patienter under det første møde.
 

Den 13. juni mødes gruppen igen og diskuterer endnu en håndfuld patienter, der har komplekse sygdomsforløb. Derefter er planen, at møderne skal foregå via videoskærme, hvor lægerne kan se hinanden og tale sammen, selvom de ikke sidder i samme lokale.
- For patienten giver det god værdi, og for samfundet er det en besparelse i sidste ende. Vi skal have fundet en endelig form for, hvordan møderne skal foregå rent praktisk, og hvem der skal med. Men håbet er, at vi måske med tiden kan brede det her ud til alle læger i Sygehus Lillebælts optageområde. Og det her møde var det første skridt, og det var lovende, siger Anette Kidholm Filtenborg.


Siden er sidst opdateret 21-05-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring