Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 2. kvartal 2019pilMindfulness på hjerteafdeling skaber endnu mere overskud

Mindfulness på hjerteafdeling skaber endnu mere overskud

På afdelingen for Hjertesygdomme på Vejle Sygehus har flere medarbejdere været på et kursus i mindfulness, som de nu bruger i dagligdagen. Det har givet dem en større ro og arbejdsglæde – til gavn for patienterne.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

I efteråret var 15 medarbejdere fra afdelingen for Hjertesygdomme på Vejle Sygehus på et større kursus i mindfulness. På det kursus lærte de teknikker, så de kan håndtere de krav, der er til dem. Det vil sige at kunne bevare fokus, have ro og overblik – også selvom der er mange opgaver, der venter forude i løbet af dagen.
- Med de redskaber jeg har fået, kan jeg endnu bedre håndtere situationer, hvor jeg har brug for at få et overblik, fordi jeg kan træde et skridt tilbage, trække vejret helt ned i maven og dermed få pulsen ned, fortæller sygeplejerske Lene Sager Møller.
 

Lene Sager Møller

Medarbejderne har mulighed for at lave små mindfulness-øvelser, når tiden tillader det.
 

Hun har været sygeplejerske i næsten 25 år, og kurset har givet hende redskaber til at højne fokus i netop de situationer - til gavn for både sig selv, patienterne og kollegaerne.

De 15 medarbejdere – som læger og sygeplejersker, kliniske vejledere og mentorer - deltog over en otte uger-lang periode i et mindfulness-kursus med undervisning i to en halv time hver uge. Kurset bestod af en lang række tankeøvelser, hvor medarbejderne lærte at være til stede i nuet snarere end at hænge tankerne i ting, som er sket, eller som vil ske.

Til gavn for patienterne
Kurset var inspireret af et lignende tiltag på virksomheden LEGO, hvor mange møder ofte bliver indledt med en kort mindfulness-session, der gør medarbejderne fokuserede på opgaven, der venter - og underviseren var en mindfulness-instruktør, der er uddannet fra Århus Universitet.
- Vi vil gerne klæde vores nyuddannede og yngre medarbejdere på til den virkelighed, de møder. Det går stærkt, men det gør det mange steder i samfundet, og hvis vi bliver endnu mere fokuserede på opgaven foran os, yder vi en bedre pleje. Og det gavner patienten, fortæller Charlotte Gad Tousig, der er praktik- og uddannelsesansvarlig sygeplejerske på Afdelingen for Hjertesygdomme.
 

Lene Sager Møller portræt

Lene Sager Møller, der har været sygeplejerske i næsten 25 år, var med på kurset.
 

Enhed for Sundhedstjenesteforskning har som en del af projektet spurgt de 15 medarbejdere om deres oplevelser i forbindelse med kurset, der ifølge deltagerne i høj grad har været positive og udviklende. Resultaterne viser blandt andet, at to tredjedele af de adspurgte fortæller, at de er blevet bedre til at være til stede i nuet og fokusere på den igangværende aktivitet fremfor at køre på autopilot, mens tankerne er andre steder.

To minutter med hørebøfferne
Udover helt konkrete værktøjer – som metoder til at bevare fokus ved blandt andet at trække vejret helt ned i maven - har lægerne og sygeplejerskerne også fået adgang til en computer og et sæt hørebøffer, som de kan gøre brug af. Og så kan de trække sig til siden og lave små mindfulness-øvelser, når tiden tillader det under en vagt.
- Det skal være okay og legalt, at man bruger et par minutter foran computeren med øvelserne, hvor man finder ro og får et større overskud til de næste opgaver, der venter, siger Charlotte Gad Tousig.

Lene Sager Møller er klinisk vejleder på afdelingen, og hun deltog i kurset for derved at få kompetencer, så hun kan hjælpe fremtidige studerende til at kunne bevare roen, fokus og overblikket.
- Vores fornemmeste opgave er, at patienterne ikke skal kunne mærke, at vi har mange opgaver. Kan vi undgå det, er missionen lykkedes, fortæller hun.

Planen er, at flere medarbejdere på Afdelingen for Hjertesygdomme i både Vejle og i Kolding skal på kurset i mindfulness. 


Siden er sidst opdateret 21-05-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring