Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 2. kvartal 2019pilDiabetikere får akut hjælp, når de har behov for det

Diabetikere får akut hjælp, når de har behov for det

Diabetikere har taget godt imod tilbuddet om at få hjælp på Vejle Sygehus til pludseligt opståede problemer med for eksempel blodsukker-apparatet eller insulin-niveauet. Det sker i en åben konsultation – helt uden tidsbestilling.
 

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Lasse Drøhses blodsukker-apparat virkede pludselig ikke. Plasteret, som holdt på sensoren, der måler blodsukkeret, faldt hele tiden af. Til stor irritation og stort besvær for den 29-årige diabetiker fra Givskud.

Heldigvis var der akut hjælp at hente. Lasse Drøhse kunne nemlig allerede næste morgen få sit problem løst ved at møde op i den åbne konsultation for diabetikere, som Endokrinologisk Ambulatorium på Vejle Sygehus i ét år har haft etableret.
- Tidligere ville der være gået længere tid, før jeg kunne få hjælp. Men nu kunne jeg bare møde op om morgenen og få et nyt plaster. Det er rigtigt smart og godt, at man ikke skal ringe og bestille en tid, fortæller han.

Gået over al forventning
Den åbne konsultation blev etableret sidste forår, og tilbuddet henvender sig til diabetikere, der har et akut opstået problem, som de kan møde op – uden tidsbestilling - og få løst. Det kan være hjælp til regulering af blodsukkeret, justering af insulinniveauet, kontrol af blodtrykket – eller mere tekniske problemer som et blodsukker-apparat, der er gået i stykker aftenen forinden.
 

Åben diabetes konsultation

Patienterne kan blandt andet få målt blodtrykket i den åbne konsultation.

Tidligere kunne der gå flere uger, før der var en ledig tid i ambulatoriet, så problemet kunne blive løst. Nu kan det ske mellem klokken 7.30 og 8.30 om morgenen på alle ugens hverdage, hvor sygeplejersker sidder parate i konsultationen til at hjælpe de diabetikere, der måtte dukke op.
- Det er gået over al forventning. Det har været relativt let at sætte i gang, og det er rigtig godt for patienterne. Tidligere skulle vi samle rigtigt meget op med patienten, når vi endelig mødtes. Nu kan vi klare problemerne, når de opstår, fortæller sygeplejerske Teresa Andersen fra Endokrinologisk Ambulatorium.

Hver uge benytter mellem tre og seks diabetikere sig af tilbuddet, som har været en så stor succes, at ambulatoriet nu kraftigt overvejer at udvide åbningstiden, så konsultationen også har åbent et par timer om eftermiddagen.
- Vi gør noget, der kan lette patientens liv, og som kan hjælpe patienten allerbedst her og nu. Og vi ved, at behovet for at udvide åbningstiderne er der, fortæller specialeansvarlig sygeplejerske, Kathe Jensen, fra Endokrinologisk Ambulatorium.

Yngre diabetikere glade for tilbuddet
Hun fortæller, at især yngre diabetikere har været glade for den åbne konsultation.
- Det kan eksempelvis være en patient, der går på handelsskolen eller gymnasiet, og som ikke er meget for at skulle blive væk fra timerne, fordi vedkommende kun kan få en aftalt tid midt på skoledagen. Så kan man møde, inden skolen begynder, og få hjælp, forklarer Kathe Jensen.

Samtidig betyder fleksibiliteten også, at sygeplejerskerne kan udskyde eller helt aflyse de kontroltjek, som mange diabetikere jævnligt skal have foretaget, fordi tjekket reelt er blevet foretaget under det akutte besøg i konsultationen.
- Så er der ikke længere behov for at nyt tjek kort tid derefter, og så kan vi give tiden til en anden patient, siger Kathe Jensen.

Teresa Andersen fortæller, at den åbne konsultation går hånd i hånd med den samfundsmæssige udvikling, hvor mange mennesker har brug for en stor fleksibilitet, fordi kalenderen i forvejen er tætpakket.
- Vi skal imødekomme patienternes behov om fleksible tider. Og det kan vi på den her måde, siger hun.

Den åbne konsultation tager kun imod de diabetikere, der i forvejen er tilknyttet afdelingen som patienter.


Siden er sidst opdateret 11-06-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring